Crosst.hr

Braniteljske udruge podržavaju Damira Bajsa za župana

bajs branitelji 1

Damir Bajs, nezavisni kandidat za župana kojem podršku daju i Hrvatska narodna stranka te Hrvatska stranka umirovljenika, u petak je u hotelu Central u Bjelovaru održao konferenciju za novinare na kojoj su braniteljske udruge s područja BBŽ dale podršku njegovoj kandidaturi za župana.

Kako bi mu dali svoju podršku, na konferenciji za novinare govorili su Stjepan Ivanić, ratni zapovjednik 105. brigade koja je branila i obranila najistočniju liniju obrane u istočnoj Slavoniji na potezu od Vinkovaca, Otoka, Privlake i Komletinaca. Stjepan Ivanić, brigadir Hrvatske vojske također je i autor knjige ”Da se ne zaboravi” o ratnom putu 105. brigade iz Bjelovara, a o Damiru Bajsu ima samo riječi hvale. On je na konferenciji rekao da je Damir Bajs bio mladi pravnik koji je umjesto vlastite karijere izabrao dolazak na prvu crtu obrane Hrvatske.

– 1991. godine nismo imali naoružanja, a Damir se uključio u postrojbu bez ikakvih pitanja i bez ikakvih želja. Banjalučki korpus je prodro sve do Pakraca, a sa istoka su ostale postrojbe jugovojske prijetile da se s njime spoje i odsjeku dio Hrvatske. U pripremi za odlazak u taj rat u istočnu Slavoniju vidio sam mnoge koji su dali svoj doprinos. Takvi kao Damir Bajs su svojom ljubavlju prema domovini svojom voljom i snagom došli, gotovo bez oružja braniti dio tog prostora. Dolaskom u istočnu Slavoniju mi smo promijenili tijek rata. Bila bi šteta da naša županija ne bi dobila natrag takvog čovjeka – rekao je Stjepan Ivanić, brigadir 105. brigade Bjelovar koji je Damira Bajsa vidio od prvog dana spremnog uložiti cijelog sebe u obrani hrvatske opstojnosti.

O Damirovom ratnom putu govorio je i Željko Paun, časnički namjesnik s kojim je Damir Bajs cijelo vrijeme boravka u 105. brigadi bio neprestano na prvoj crti obrane.

– Prilikom pada Vukovara, kod popune brigade za odlazak na istočno bojište, došao je jedan mladić po zanimanju pravnik. Uključio se u brigadu i boravio na prvoj crti obrane u selu Komletinci u istočnoj Slavoniji. On sam o tome jako malo govori. Obilazio je postrojbe i bio prisutan kod postavljanja vruće linije. Demobilizirao se kod raspuštanja dijela brigade. Kasnije je zajedno s nama formirao udrugu 105. brigade. Umjesto mene je, kada sam se razbolio, na ratištu ostao 20 dana, a nikada kasnije nije tražio da mu to vratim. I kada je postao tajnik u Županiji pa kasnije župan u nekoliko mandata pa na kraju ministar, nikad nije okrenuo glavu od nas branitelja. Njegova skromnost je posebna vrlina. Želim ga prikazati kao hrvatskog branitelja koji zaslužuje podršku svih branitelja – rekao je o Damiru Bajsu njegov ratni drug Željko Paun.

Sam Damir Bajs rekao je da ova tiskovna konferencija nije nekakva ratna operacija, već rezultat spontanog okupljanja branitelja oko kampanje.

– Prva fronta bila je na samo desetak kilometara od Bjelovara, a da ne govorimo o vojarni koja je bila usred grada. Mi smo bili i prva županija koja je oslobođena od okupacije. Članovi naših brigada služili su od Dubrovnika do Istočne Slavonije na svim bojišnicama. Ja sam običan vojnik. Niti sam tražio odlikovanje onda, niti nakon demobilizacije. Mi smo u 105. brigadi bili radnici, seljaci i nismo imali ništa od oružja, a protiv nas su bili oni koji su imali sve (jugovojska). Kad sam bio župan i ministar, nastojao sam biti s ljudima. Došao je branitelj s bombom i sišao sam s njime popričati. Nastojao sam pomoći svakome, a svi grobovi naših poginulih imaju spomenike. I naglašavam da ja neću trebati godinu dana da se upoznam sa županijom. Ova podrška branitelja mi je emotivno bila najvažnija podrška u mojoj kandidaturi. Zahvalan sam brigadiru Stjepanu Ivaniću što nas je tako vodio da smo u najgorim situacijama prošli najbolje – rekao je Damir Bajs na konferenciji za novinare.

Đurđica Ištef Benšić, članica stožera za Bajsovu kandidaturu komentirala je kako Damir Bajs o svom domoljublju nikada ne priča, ali ga je zato živio dajući svoje vještine u službu domovine i njene obrane. Podršku Damiru Bajsu došli su dati i Pukovnik Dražen Kokotić, bojnik Mario Preskočil te predstavnici koalicijskih partnera koji podržavaju kandidaturu Damira Bajsa, nezavisnog kandidata za župana.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.