Crosst.hr

Bjelovar – obilježeno 110 godina Hrvatske seljačke stranke prezentacijom zbornika

2016 02 zbornik 4

HSS je prva i prava moderna politička stranka u Hrvatskoj

U četvrtak navečer u Gradskoj knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru, održana je prezentacija zbornika 110 godina Hrvatske seljačke stranke. Zbornik je rezultat znanstvenog skupa koji je održan u Križevcima 2014. godine, a pred velikim brojem posjetitelja predstavili su ga tri sudionika tog skupa čiji su radovi i uvršteni u zbornik. dr. Hrvoje Petrić, urednik zbornika, dr. Đuro Škvorc i dr. Željko Karaula iz Bjelovara.

Jedan od organizatora predstavljanja zbornika je i predsjednik županijske organizacije HSS-a Dinko Pirak. On je o zborniku rekao da je riječ o vrijednoj knjizi. -U knjizi je prezentirana povijest HSS-a. HSS je politička organizacija koja djeluje preko 100 godina. Puno toga će reći o usponima i padovima, turbulentnim vremenima. HSS je kroz povijest, temelj politike i jedna od najznačajnijih stranaka u Hrvatskoj povijesti. Vjerujem da ćemo puno i naučiti jer sve ono što su tvorci HSS kroz povijest govorili početkom 20. stoljeća, kada je stanka nastala aktualno je i danas. Sve to se može primijeniti i u današnjem vremenu koje je podjednako teško kao što je bilo onda, kada je HSS i nastao – rekao je Dinko Pirak.

Marinko Iličić, direktor knjižnice u uvodnom je dijelu rekao, politolozi i povjesničari govore da je Hrvatska seljačka stranka prva prava moderna politička stranka u Hrvatskoj. – Možda se mnogi s time neće složiti, ali povjesničari i politolozi tvrde da je to tako – rekao je Marinko Iličić koji je najavio autore i sudionike na izradi zbornika.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.