17. travnja 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Bjelovar bi u sljedećem mandatu lokalne samouprave trebao imati četiri podžupana

Bjelovarska županijska organizacija HSLS-a u srijedu je održala konferenciju za novinare na kojoj su ukazali javnosti na činjenicu da su se prema zadnjem popisu stanovništva u ovoj županiji stekli uvjeti za četvrtog podžupana koji bi trebao biti predstavnik nacionalnih manjina.

Alen Baščevan, predsjednik županijskog HSLS-a rekao je kako HSLS želi potvrditi sve stavove koje je imao i prije izbora za Sabor.

– Još prije izbora smo trvdili da je lokalnu upravu i samoupravu potrebno rekonstruirati jer je aparat koji ga vodi preglomazan i skup. Mnoge su stranke isticale svoje kandidate, a ja naglašavam da ćemo na sljedećim lokalnim izborima izabrati 429 načelnika općina, 127 gradonačelnika gradova i 20 župana. Uključujući i njihove ljude, automobile, urede. Bjelovarsko-bilogorska županija će jedina imati četvrtog župana jer ima veliki broj pripadnika Srpske, Češke, Mađarske i ostalih manjina koji imaju pravo na svoga predstavnika, a sve to plaćaju građani. Moram reći da sam ja, kada sam došao na mjesto podžupana imao plaću veću nego moji roditelji prihode od dvadeset krava u staji. Oni su u međuvremenu krave morali rasprodati jer se od toga nije dalo živjeti – rekao je Alen Baščevan, koji je još uvijek na mjestu podžupana.

Prema njegovim riječima zastupljenost nacionalnih manjina se mora poštovati, ali se zapitao zar se ne bi taj dio poslova mogao nekome od trojce podžupana dati da obavlja uz još neku dužnost.

– Sjećate se da smo mi u HSLS-u bili oporba od prvog dana, a ja nisam otišao sa mjesta podžupana jer je moja uloga bila da stalno pušem županu za vrat. Moja je uloga bila korektivna; upozoravali smo na probleme u bolnici, a nije normalno ni da radimo tolike sportske dvorane. Kada je u posjetu županiji došao veleposlanik Izraela, odveli su ga u neke tvornice. On je nakon tog razgledanja pitao zašto su mu pokazivali proizvodnju kakvu u Izraelu imaju daleko bolje organiziranu. Veleposlanik se nadao da će mu pokazati primarnu poljoprivrednu proizvodnju i pripremljene ugovore o isporuci hrane. U Izraelu žive u pustinji pa su izvoznici paprike i drugih nekih poljoprivrednih proizvoda – rekao je Alen Baščevan o lošoj praksi sadašnjeg vodstva županije.

Vezane objave