03. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Beus Richembergh:Vladi su puna usta demografije, a ignorira goruće probleme sustava

Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću – ili je neplodan, ili mu treba pomoć da bi ostvario mogućnost fertilizacije.

„Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću – ili je neplodan, ili mu treba pomoć da bi ostvario mogućnost fertilizacije. Danas smo se okupili kako bismo protestirali zbog nebrige o tome u kojoj je fazi državna politika poticanja i pomaganja medicinski potpomognute oplodnje (MPO)“, poručio je saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh s konferencije održane ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu.

„Zakon o MPO koji je trenutno na snazi puno je bolji i liberalniji od prijašnjih zakonskih rješenja, no, nažalost, već godinu i pol dana ova Titanik Vlada ne čini ništa kako bi se kriteriji i standardi tog zakona pretvorili u dobru praksu“, napomenuo je Beus Richembergh.
Upozorio je da Hrvatska nema Državni registar pomoću kojeg bi se utvrdilo ne samo tko se upisuje na liste čekanja, nego i u kojim klinikama se provodi medicinski potpomognuta oplodnja, a samim time nema podataka koji bi poslužili za razvijanje nacionalne strategije.
S druge strane, istaknuo je kako izuzetno visoke cijene postupka tjeraju ljude na alternativna rješenja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva nedovoljan dio postupka i lijekova koji idu uz postupak, što zajedno s dugim listama čekanja ljude tjera da, umjesto da postupak obave u Hrvatskoj, odlaze u Sloveniju, Češku i treće zemlje.
„Sve ovo govorimo jer je Titanik Vlada proklamirala aktivnu demografsku politiku. Podupiranje i razvijanje medicinski potpomognute oplodnje jedan je od vrlo efikasnih načina provođenja demografske obnove u Hrvatskoj“, istaknuo je Beus Richembergh.
„Ako ništa ne činite i ako se Nacionalno povjerenstvo, recimo, nije sastalo pet mjeseci i u njemu nije bilo stručnjaka pravne struke, niti bilo koga iz sustava tko brine o pravima pacijenata, onda je jasno da onaj tko misli da će pomoći demografskoj obnovi lažnim pričama o 1000 eura ili nekim drugim ucjenama, poput osnivanja Ministarstva demografije bez stvarnog sadržaja, nema nikakve namjere da provodi takvu aktivnu politiku“, rekao je.
HNS kao konstruktivna i aktivna opozicija želi otvoriti ovu temu kao jednu od važnih tema s kojima se susreću ljudi u Hrvatskoj, stoga ćemo idući tjedan održati okrugli stol o realnim izazovima demografije u svjetlu medicinski potpomognute oplodnje. U 2017. godini trebamo se baviti ovakvim temama, a ne besmislicama poput uvođenja vojnog roka ili otvaranja arhiva.

Izvor informacija: Središnji ured HNS-a

Povezani članci

newsend_hgk