Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

14.4.2011. – Poluga oporavka hrvatskog gospodarstva Radimira Čačića

140411 hns cacic 1

Bolje i pravednije društvo je temeljni cilj i zadatak buduće Vlade, a podloga je sasvim sigurno uspješno gospodarstvo, naglasio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj u Bjelovaru čija je tema bila: “Poluga oporavka hrvatskog gospodarstva”.

Kako bi se gospodarstvo uspješno moglo oformiti u ovoj teškoj situaciji s kojom smo danas suočeni, Čačić smatra da bi trebalo raditi na njihovim predloženim programima, koji se odnose na energetiku, turizam, infrastrukturu s naglaskom na željeznice i luke te eko projekti.

Ono što je posebno zanimljivo, rekao je Čačić, to je promjena strukture upravljanja u javnim tvrtkama, jedan od ključnih zadatak buduće Vlade, gdje politika izlazi iz menadžmenta, a riječ je o jednom modelu koji je vrlo uspješan u Austriji, koja je bila suočena s istim problemom.

Što se tiče investicija, Čačić naglašava da je potrebno koristiti javno privatno partnerstvo u segmentu obrazovanja i ne samo obrazovanja te uspostava obveze da se privatno investiranje provjeri kao mogućnost prije nego se počne trošiti budžetski novac.

To znači snažni val izgradnje školskih objekata, već od 2012. godine, pretvaranja osnovnog i srednjeg školstva u europski model, europski standard, odnosno jednosmjenska nastava, naglasio je Čačić te dodao da je to jedna od ključnih poluga obrazovanja koji je primijenila Mađarska.

Čačić je također istaknuo da buduća Vlada bude radila na tome, da svaki hrvatski poduzetnik, koji zaposli radnika na neodređeno vrijeme, bude oslobođen od zdravstvenog doprinosa.

Nakon izlaganja Čačića, pitanja od strane novinara nije bilo pa je tako Čačić nastavio o zaštiti branitelja, istakavši da ne treba prave Hrvatske branitelje ni od koga braniti, možda lažne od pravne države, ali njih neće spasiti ni ova inicijativa HDZ-a.

Što se tiče sutrašnje presude hrvatskim generalima, Čačić je kazao: – Radi se o hrvatskim generalima, generalima sa značajnom ulogom u ratu i stoga mi je drago da je HDZ konačno došao do spoznaje da se u takvim situacijama treba ponašati dostojanstveno i poštivati pravni sustav te se boriti u okviru institucija, boriti se za prava građana, a posebno za prava hrvatskih branitelja. Čačić je optimist i smatra da će presuda biti oslobađajuća.

Pročitajte još