Crosst.hr

Završen jubilarni 55. FHKA – Nominacije i nagrade

ZATVARANJE 55 FHKA Vodice

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada u nedjelju, 17. svibnja 2015. u Kulturnom centru Vodice završen je jubilarni 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera.

Jubilarni 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera ove je godine igrao na pazinskim i vodičkim daskama koje život znače. Najbolje hrvatske amaterske skupine odigrale su najuspješnije predstave u Pazinu, od 8. do 10. svibnja i Vodicama, od 15. do 17. svibnja, a u okviru ovogodišnjeg FHKA u Vodicama je održan i 11. Međunarodni festival amaterskih kazališta “Jadran 2015.” Svih 6 festivalskih dana budno je pratilo Prosudbeno povjerenstvo, a prema njihovoj odluci u svečanoj završnici u Vodicama proglašene su nominacije i dobitnici festivalskih nagrada…

Odlukom Prosudbenog povjerenstva u sastavu: Areta Ćurković, glumica, Zoran Mužić, redatelj i Igor Ružić, kazališni kritičar u svečanoj završnici najboljima su dodijeljene festivalske nagrade, a Povjerenstvo je dodijelilo i 2 posebne pohvale.

Organizator 55. FHKA, kao i svih dosadašnjih godina je Hrvatski sabor kulture, suorganizatori su Pučko otvoreno učilište Pazin, Pučko otvoreno učilište Vodice i Maistra d.d., uz pokroviteljstvo Grada Vodica, supokroviteljstvo potpisuju Istarska i Šibensko-kninska županija, Grad Pazin i Turistička zajednica grada Vodica, a Festival se odvio i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i sponzorstvo Maistre d.d.

NOMINACIJE I NAGRADE 55. FHKA

Za NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI nominirane su predstave:

1. Sluškinje u izvedbi Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”
(tekst: Jean Genet režija: Christian Jean – Michel Jalžečić i Nikolina Dominiković)

2. 9 najgorih prekida svih vremena u izvedbi PAX-a – Amaterskog kazališta POU-a Samobor
(tekst: Ian McWethy, režija: članovi ansambla)

3. Vjerenice Studentskog teatra “Lero” Dubrovnik
(tekst: baština i sačuvani zapisi, režija: Davor Mojaš)

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU 55. FHKA pripala je predstavi VJERENICE u izvedbi Studentskog teatra “Lero” Dubrovnik, režija: Davor Mojaš.

Za NAJBOLJU REŽIJU nominirani su:

1. Christian Jean – Michel Jalžečić i Nikolina Dominiković – režija predstave Sluškinje u izvedbi Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”
2. Članovi ansambla skupine PAX – Amaterskog kazališta POU-a Samobor – režija predstave 9 najgorih prekida svih vremena
3. Davor Mojaš – režija predstave Vjerenice u izvedbi Studentskog teatra “Lero” Dubrovnik

NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU dobili su CHRISTIAN JEAN – MICHEL JALŽEČIĆ I NIKOLINA DOMINIKOVIĆ za režiju predstave Sluškinje u izvedbi Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”

Za NAJBOLJI NOVI DRAMSKI TEKST ILI PRILAGODBU nominirani su:

1. Marko Sabljaković za dramatizaciju i adaptaciju djela Joze Ivakića u predstavi Žedna ljubavi u izvedbi Kazališta “Mika Živković” Retkovci
2. Jelena Hadži-Manev za tekst predstave Možda. u izvedbi grupe “Drugačiji” – Kazališne radionice Centra mladih Ribnjak
3. Božidar Glavina za tekst predstave Regija u izvedbi Priločke amaterske scene

NAGRADU ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ILI PRILAGODBU dobio je MARKO SABLJAKOVIĆ za dramatizaciju i adaptaciju djela Joze Ivakića u predstavi ŽEDNA LJUBAVI u izvedbi Kazališta “Mika Živković” Retkovci.

Za najbolju GLAVNU ŽENSKU ULOGU nominirane su:

1. Đurđica Seleš za ulogu Ruže u predstavi Oporuka Dramske udruge KAJ, Zabok
2. Zrinka Majstorović za ulogu Claire u predstavi Sluškinje Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”
3. Dunja Vlahek za ulogu Anne Frank u predstavi “Dnevnik Anne Frank” Gradskog kazališta Beli Manastir

NAGRADU ZA NAJBOLJU GLAVNU ŽENSKU ULOGU dobila je ZRINKA MAJSTOROVIĆ za ulogu CLAIRE u predstavi Sluškinje Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”.

Za najbolju GLAVNU MUŠKU ULOGU nominirani su:

1. Vlado Kovač za ulogu Muža u predstavi Regija Priločke amaterske scene
2. Božo Anić – Kaliger za ulogu Dalmatinca Roka u predstavi Ajme meni jadna ti sam Dramske sekcije Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Knin
3. Andrija Krištof za ulogu glavnog kuhara Frogija u predstavi Hamlet u pikantnom umaku Satiričkog kazališta Slavonski Brod

NAGRADU ZA NAJBOLJU GLAVNU MUŠKU ULOGU osvojio je VLADO KOVAČ za ulogu MUŽA u predstavi Regija Priločke amaterske scene.

Za najbolju SPOREDNU ŽENSKU ULOGU nominirane su:

1. Katica Štefančić za ulogu babe Mare u predstavi Žedna ljubavi Kazališta “Mika Živković” Retkovci
2. Adrian Bagarić za ulogu Gospođe u predstavi Sluškinje Dramske skupine eRKave i Udruge studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu “Ivan Lučić – Lucius”
3 .Olja Crnobrnja za ulogu Olge u predstavi Majke Scene Sisak

NAGRADU ZA NAJBOLJU SPOREDNU ŽENSKU ULOGU dobila je KATICA ŠTEFANČIĆ za ulogu babe Mare u predstavi Žedna ljubavi Kazališta “Mika Živković” Retkovci.

Za najbolju SPOREDNU MUŠKU ULOGU nominirani su:

1. Zvonimir Kufek za uloge u predstavi 9 najgorih prekida svih vremena u izvedbi Amaterskog kazališta POU-a Samobor – PAX
2. Krešimir Tomljenović za ulogu Josine u predstavi Klupko Amaterskog kazališta Gospić
3. Ilija Červen za ulogu majstora File Golubovića u predstavi Žedna ljubavi Kazališta “Mika Živković” Retkovci

NAGRADU ZA NAJBOLJU SPOREDNU MUŠKU ULOGU dobio je ZVONIMIR KUFEK za uloge u predstavi 9 najgorih prekida svih vremena u izvedbi Amaterskog kazališta POU-a Samobor – PAX.

NAGRADA ZA NJEGOVANJE KULTURNE BAŠTINE dodijeljena je KAZALIŠTU “MIKA ŽIVKOVIĆ – RETKOVCI” za predstavu Žedna ljubavi.

NAGRADA ZA INVENTIVNOST pripala je KNJIŽEVNOM KRUGU PRELOG za predstavu Domaći češnjak i njegov stranjski brat.

POSEBNE POHVALE

Prosudbeno povjerenstvo 55. FHKA dodijelilo je i 2 posebne pohvale:

BALETNOM STUDIJU JASTREBARSKO za afirmaciju baletne umjetnosti u kontekstu hrvatskog kazališnog amaterizma u predstavi Orašar

AMATERSKOM KAZALIŠTU POU-a SAMOBOR – PAX za kolektivnu igru glumačkog ansambla u predstavi 9 najgorih prekida svih vremena

Festivalu su prethodile županijske smotre i selektiranja koja su pratili izbornici Festivala: dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, Petra Jelača, teatrologinja i kazališna kritičarka, Zoran Mužić, redatelj, dr. sc. Sanja Nikčević, Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, Igor Ružić, kazališni kritičar i prof. Joško Ševo, glumac. Odlukom selektora, od čak 180 prijavljenih, odabrane su 22 najbolje hrvatske predstave koje će biti odigrane na 55. FHKA-u.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.