Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Zanimljivo predavanje o kometima u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar

Marjanac 1

Sveučilišni profesor dr. sc. Tihomir Marjanac gostovao je u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar 12. prosinca 2014. godine sa zanimljivim predavanjem „Kometi – vjesnici nedaća ili ledeni putnici iz daleka“.

Aktualna tema koja trenutačno zaokuplja javnost zainteresirala je učenike i profesore koji su pomno pratili ovo nesvakidašnje predavanje, popraćeno zornim prikazima građe kometa, satelita i svemira općenito te videozapisima i simulacijama. Na edukativan i zabavan način profesor Marjanac govorio je o astronomskim temama, od uobičajenih tumačenja pojava kometa na nebu i povezivanja s nesrećama koje su zadesile ljude, svojstava i građe kometa do pokusa kojima se može „stvoriti“ komet.

Učenike 1. b i 1. d razreda najviše je zanimalo hoće li biti smak svijeta, a profesor Tihomir Marjanac je prikazao simulaciju udara kometa na Zemlju koja je sve prisutne osupnula. Doista se moglo saznati mnoštvo činjenica i zanimljivosti iz područja astronomije, fizike i srodnih znanosti. Ovakva popularizacija znanosti svakako je dobrodošla, a činjenica da su učenici bez daha slušali sama po sebi govori o kvaliteti predavača.

Profesor Tihomir Marjanac izvanredni je profesor na geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je, a potom magistrirao i doktorirao geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, potom se usavršavao u Norveškoj na postdoktorskom studiju. Radio je na Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu, a od 1982. je na PMF-u. Osim znanstvenog rada zanima ga popularizacija znanosti i stoga drži astronomske i geološke radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta, suorganizator je Festivala znanosti u Zagrebu, Noći istraživača i drugih manifestacija te gostuje kao predavač.

Pročitajte još