Crosst.hr

U sklopu programa Dani Matice hrvatske održana projekcija filma “Istinom do pobjede”

2015 11 matica 1 2

Autor filma, novinar i snimatelj Petar Malbaša govorio o potresnim iskustvima s prve linije

Da se ne zaboravi istina o Domovinskom ratu i da skrene pažnju na činjenice o tijeku oslobađanja hrvatskih teritorija od okupatorskih postrojbi, Petar Malbaša, ratni novinar i snimatelj od materijala snimljenih tijekom domovinskog rata napravio je film „Istinom do pobjede“. Projekcija filma održana je u prostoru Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar u sklopu Dana Matice hrvatske, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom u Bjelovaru.

Petar Malbaša je prije projekcije filma rekao da od kilometara i kilometara filmske trake koje je snimio tijekom ratnih operacija u domovinskome ratu može izdvojiti 5. kolovoz 1995. kada je sa prijateljem Joškom Martinovićem ušao sa 4. i 7. gardijskom brigadom u kraljevski grad Knin.
– Dan kada je hrvatski vojnik oslobodio Knin u operaciji Oluja. Prvi puta sam u životu u Bjelovaru. Znam što su prošli momci iz 105. brigade. Znam da je okosnica oklopa 7. gardijske brigade „Pume“ upravo iz Bjelovara i stoga mi je drago da će ovaj film „Istinom do pobjede“ biti prikazan u njihovom gradu. Oni su bili nosioci oslobađanja tih područja preko Livanjskog polja u operaciji Oluja. Ne smijemo nikada zaboraviti ta događanja kao ni činjenicu da obilježavamo obljetnicu pada Vukovara – rekao je autor filma Istinom do Pobjede, Petar Malbaša.

Film prati događaje u domovinskome ratu od njegovih početaka kada je Hrvatska vojska bila slabo naoružana, a stanovništvo napadnutih područja prisiljeno na odlazak. Osim kadrova preuzimanja kontrole na bojišnicama, film donosi i potresne kadrove žaljenja oca koji u snijegu smrznutog nalazi vlastitog sina ubijenog četničkom rukom. Osim ovih potresnih kadrova film donosi i izjave zarobljenih srpskih vojnika o dobrom postupanju hrvatske vojske prema njima kao zarobljenicima nasuprot teškim nepravednim optužbama za ratni zločin na teret generala Gotovine i ratnih zapovjednika koji su izvojevali briljantnu pobjedu u oslobađajućim akcijama. U usporedbi s netaknutim Kninom, prikazani su kadrovi potpuno razrušenog Vukovara iz kojeg su zarobljenici odvedeni na Ovčaru i streljani.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.