Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Pakracu održana večer domoljubne poezije i proze

2015 Pakrac Domoljubna poezija 1

U petak, 27. veljače, započelo je obilježavanje godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu. Pred prepunom Gradskom vijećnicom održana je večer domoljubne poezije i proze.

Brojni gosti i predstavnici braniteljskih udruga iz Pakraca, Lipika, Bjelovara, i brojnih drugih mjesta, kao i uglednici iz političkog i kulturnog života ovih gradova uveličali su ovu večer sjećanja.

Tom prigodom su predstavnici Udruga hrvatske policije i branitelja Pakraca i Lipika proglasili pobjednike literarnog natječaja „Mladi i Domovinski rat“ za sedme i osme razrede. Najboljima su proglašeni radovi Ane Lenče iz Pakraca i Franjice Haramija iz Lipika. Njima su priznanja uručili gradonačelnici Pakraca i Lipika Davor Huška i Vinko Kasana, te Miroslav Ivančić, predsjednik UHPB Pakraca i Lipika.

Nakon čitanja radova i uručivanja nagrada, u daljnjem programu nastupila je daruvarska klapa Stentorija, kao uvod u predstavljanje knjige domoljubne poezija „Rat, vjera i nada“, novinarke i pjesnikinje Dubravke Vukoja. O stihovima je govorila Vesna Kastlinger, ujedno i moderatorica promocije. O knjizi je nekoliko impresija izrekao i bjelovarski pjesnik, Slaven Klobučar.
On je rekao: „ Kao prvo želim reći, ovo je knjiga koju ne čitaš u jednom dahu, ona te zove da promišljaš i osjećaš svaku pjesmu. Dubravka nas svojom poezijom vodi ne samo u svoja sjećanja, onih ratnih godina, ona u nama budi želju da se i mi sjećamo, i ne zaboravljamo te uspomene. Kao novinarka, prošla je i vidjela i patnju i nepravdu, te vjerujem da i danas upravo to iskustvo doprinosi njenoj borbi da jasno i glasno progovori o nepravdi kada je uoči u društvu. Pjesnicima je suđeno da govore, oni ne prolaze nijemo pored života, oni život žive i pišu o njemu, ma kakav on bio“.

Iz knjige je riječ urednika prof. Stjepana Banasa pročitala doktorica i pjesnikinja Senka Slivar Rendulić. Isto tako, nekoliko riječi o knjizi izrekao je i daruvarski novinar Mato Peić. On je rekao: “O Dubravkinoj poeziji ne treba puno govoriti, ona je tu da se čita i svatko je treba doživjeti na svoj način. Dubravkine pjesme su doprle do čitatelja, a upravo vrijednosti vjere i nade prožimaju njezinu poeziju. Siguran sam da vas ne treba posebno uvjeravati u potrebitost knjige, da dobro znate da ono što želite namijeniti budućim pokoljenjima treba biti otisnuto, a kao novinarka, Dubravka je toga itekako svjesna”.

Svoju stihove, kako one posvećene Pakracu, tako i izabrane, pročitala je Dubravka Vukoja.
U glazbenom dijelu programa nastupile su članice daruvarske ženske klape “Stentorija” te mladi glazbenici, na gitari Ivan Ivanković, gost večeri, te David Kozbašić, učenik pakračke Osnovne glazbene škole.

Dubravka Vukoja ove je godine predložena i za nagradu Pečat grada Pakraca, te će joj nagrada biti uručena na svečanoj sjednici

Slaven Klobučar

Pročitajte još