Crosst.hr

U knjižnici Bjelovar izložbom i predavanjem obilježene dvije značajne obljetnice

2015 biskup strossmayer 1

U prostorijama Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, na Studijskom odjelu otvorena je izložba „Josip Juraj Strossmayer i Bjelovar“ povodom 200. godišnjica rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Izložba je upriličena uz predavanje povodom 200. godišnjice i povodom 10. godina osnivanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru. Predavanje su održali prof.dr.sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, akademik Franjo Šanjek, tajnik Razreda za društvene znanosti, Mladen Medar, dipl. arheolog i povjesničar umjetnosti i prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, član suradnik.

Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru se zahvalio svima koji su došli, a posebno osnivačima Zavoda u Bjelovaru. Nakon pozdravnih riječi Vladimir Strugar je sve prisutne upoznao s programom pod nazivom ”Josip Juraj Strossmayer i Bjelovar – Trajna prisutnost”.
– O biskupu Josipu Juraju Strossmayeru govorili su akademik Franjo Šanjek, tajnik Razreda za društvene znanosti i Mladen Medar, dipl. arheolog i povjesničar umjetnosti. Tako je na Skupu rečeno da je Josip Juraj Strossmayer bio veliki čovjek o kojem se govori i nakon 200 godina. Sva materijalna dobra propadaju, ali nešto ostaje i traje, čulo se na predavanju u Narodnoj knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru.
Na obilježavanju ove dvije značajne obljetnice prisustvovala je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, gradonačelnik Antun Korušec sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević. Na Skupu je prisustvovao i upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko-križevačkoj županiji, dr.sc. Ivan Peklić.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.