Crosst.hr

U Gradskom muzeju Bjelovar predstavljen Codex moralis croaticum – autora Mile Prpe

2016 02 muzej 7 2

Zašto hrvatskom narodu kao cjelini treba Codex moralis?

Na predstavljanju knjige autora Mile Prpe koje je održano u utorak u multimedijskoj dvorani Gradskog muzeja Bjelovar o knjizi i njenim ciljevima osim autora govorili su u ime bjelovarskog ogranka Matice hrvatske, organizatora predstavljanja Anita Blažeković, te Davor Dijanović koji je predstavio glavne smjernice knjige i autorov dosadašnji opus.

Sam autor o knjizi je rekao kako mu je namjera bila pokretanje cijelog hrvatskog naroda u domovini i svijetu u pravcu stvaranja njegovog nacionalnog, duhovnog, moralnog, a posebno političkog jedinstva. Knjiga je odmah po izlasku iz tiska puštena kao tekst na nekoliko društvenih mreža i tamo je prozvana Hrvatskom nacionalnom i duhovnom biblijom. – U svakom se pasusu Codexa nalaze ugrađene Božje zapovjedi, samo osmišljene i izgovorene drugačijim riječima, na drugačiji način, a u suštini ostaju nepromijenjene kao što su bile još od doba Mojsija – rekao je Mile Prpa, autor Codexa.

Autor u knjizi upućuje u krizu morala kao nečemu što je suprotno Božjim zapovijedima; bezakonje koje se umnožilo posvuda, pa i u Hrvatskoj te je evoluiralo ne samo u kriminalnom podzemlju gdje se kriju samo sitni kokošari, već je evoluiralo prema nadzemlju, uvlačenjem i u visoke strukture vlasti i gospodarstva. Autor naglašava da je hrvatski narod 888 godina (od Pacte convente 1102. godine do 1990. kada je uspostavljena Hrvatska država) pod tuđinskom vlašću. Tako je ostavljena u nasljeđe duhovna i materijalna praznina, oskvrnuće nacionalnog teritorija, tragedija brojnih ratova i masovnog iseljavanja kao i dijelovi hrvatskih povijesnih teritorija i zemalja koji su ostali izvan hrvatske vlasti u kojima hrvatski narod još u potpunosti ne baštini slobodu kakva mu po prirodnom pravu pripada.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.