Crosst.hr

Soul Preachers – održano predavanje o prirodi duše

2015 Predavanje vede 2

Vedski spisi ukazuju na besmrtnost i neuništivost duše svakog živog bića, blaženost i znanje.

U petak 20. veljače 2015. je u Bjelovarskom kazalištu održano predavanje iz vedskih spisa o prirodi duhovne duše. Prema vedskoj tradiciji, duhovna predavanja počinju kratkim glazbenim programom i mantrama koje opuštaju slušatelja za primanje znanja. Mješoviti sastav na tradicionalnim i manje tradicionalnim instrumentima (mridangi, indijskom bubnju, harmoniju i malim činelama poznatim pod nazivom karatali) izveo je nekoliko duhovnih pjesama s ponavljajućom maha mantrom. Ova se mantra smatra najvećim i najmoćnijim zvukom. Zato se zove maha (što znači velika) i mantra (što znači zvuk). O utjecaju zvuka na ljudsko postojanje mnoge su teorije, a za maha mantru se kaže da onaj tko upozna slatkoću i moć njenog zvuka zauvijek biva privučen. Nakon glazbenog uvoda predavač je pročitao stihove iz najpoznatijeg vedskog spisa Bhagavat Gite (božanska pjesma) za koju se smatra da ju je izgovorila Svevišnja Božanska Osoba; Bog osobno.

U stihovima se govori o duši i odnosu živog bića sa tijelom. Tako predavač prenosi objašnjenja ovih stihova po kojima je ljudsko tijelo samo oklop u kojem se vozi duhovna duša dok se nalazi u materijalnom svijetu. Kada duhovna duša napusti materijalno tijelo, ono postaje beskorisno, a duhovna duša dobiva novo tijelo prema njenim vlastitim zaslugama i afinitetima. Iz ovog je razloga važno proučiti položaj duše i prekinuti krug rođenja i smrti, te se vratiti kući natrag Bogu, u duhovni svijet. Nakon predavanja o položaju duše upriličena je i mala zakuska sa različitim vegetarijanskim jelima.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.