Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ŠAFRANI DARUVARSKIH GIMNAZIJALACA ZA DJECU STRADALU U HOLOKAUSTU

crocus daruvar 2015 1

U sklopu projekta „Crocus“ u Gimnaziji Daruvar ovaj su tjedan procvali šafrani u spomen na milijun i pol djece stradale u holokaustu. Projekt su u sklopu dodatne nastave iz povijesti i biologije u školi pokrenule profesorica povijesti Valerija Turk-Presečki i profesorica biologije Biserka Virag.

Naime, još u rujnu 2014. godine Gimnazija Daruvar se uključila u međunarodni projekt „Crocus“ koji je izvorno pokrenula organizacija HETI (Holocaust Education Trust Ireland) iz Irske. U project Crocus je do sada uključeno oko 45 000 učenika iz Irske, Sjeverne Irske, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske i Malte. Njezin nositelj za Hrvatsku je Spomen područje Jasenovac koji u škole na njihov zahtjev šafrane distribuiraju. Rast šafrana učenici su pratili tijekom godine učeći o biljci, a posredno i o stradanju milijuna nevinih židovskih žrtava tijekom II. svjetskog rata. O holokaustu dodatnu nastavu u Gimnaziji Daruvar prati svaki tjedan oko 30 učenika što je čini za sada jedinom školom u državi koja ovaj tip nastave izvodi na taj način.

Šafrani daruvarskih gimnazijalaca zasađeni su s posebnom simbolikom.

“Šafrane smo zasadili u obliku leptira koji u židovstvu ima posebno značenje. Slike leptira susrećemo i među logorašima, čak i djecom u Terezinu koja su u uvjetima krajnjeg očaja i umiranja slikali leptire kao simbol zadnje nade čovjeka kojemu je sve oduzeto. Sve to isto simbolizira i šafran koji svojom žutom bojom, ali i kratkom cvatnjom asocira na prolaznost života. Željele smo da i djeca to razumiju i vjerujemo da smo u tome uspjele.”

Pročitajte još