Crosst.hr

ROĐEN JE NOVI AGENT 007

james bond premijera 4

Kulturni i multimedijski centar u Bjelovaru 6. lipnja 2015. bio je svjetski filmski centar. Naš je grad posjetio glavom i bradom James Bond, u sklopu jedinstvene projekcije koja je na vidjelo iznjedrila neke iznimne, ali slabo poznate činjenice!

Jeste li znali da je inspiracija za novelu planetarno popularnog Jamesa Bonda bio špijun s naših prostora? Ukoliko niste, upamtite ime Dušana Popova, Dubrovčanina i dvostrukog agenta, ujedno i glavnog lika filma Double – O, koji se po prvi puta u svijetu projicirao upravo u našem kinu.

Naime, pisac Ian Fleming je popularni “Casino Royale” utemeljio na istinitom događaju iz Lisabonskog Casina, u kojem je vidio Dušana u akciji, a premijera koja se održala u Bjelovaru je igrani film o stvarnom Jamesu Bondu.

Ovaj kratkometražni film (u trajanju od dvadesetak napetih minuta) čiju su premijeru svi s nestrpljenjem očekivali, snimljen je u Pragu, a radnja se događa u nekoliko svjetskih gradova za vrijeme 2. svjetskog rata. Svečana premijera filma održala se na sam “Dan D” 6. lipnja, pošto je Popov odlikovan od strane engleskog kralja za svoje zasluge za dezinformiranje protivnika i omogućavanje iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Radi se o koprodukciji između Češke i Hrvatske koju povezuje jedan od producenata filma Igor Pečenjev. Bjelovarski glumac tako je jedini hrvatski glumac u filmu Double-O i baš zbog njega premijera se i održala u Bjelovaru.

– Ideja je rođena iz strasti. Slijedio sam svoje srce i želio napraviti “špijunski” film, ali ne da bude jedan od, već da bude poseban, da bude drugačiji od ostalih, naglašava Pečenjev.

Najpoznatiji tajni agent na svijetu već je od 19.30 sati uz crveni tepih, glazbu i votku martini (protresenu, ne promiješanu), dočekivao posjetitelje, a neposredno nakon svečane premijere zabava se nastavila u ICE Night Baru na 007 inspiration domjenku na tematskom partyju. Na premijeru iz inozemstva došli su i glavni glumci filma, kao i nekoliko poznatih hrvatskih glumaca.

S obzirom da je ovo međunarodni projekt koji će zasigurno imati utjecaja i na svjetske filmske trendove, projekt je prepoznat od strane brojnih domaćih i međunarodnih partnera.

Iz Hrvatske ističemo Vivid produkciju na čelu koje je Željko Šmit kao koproducent, Grad Bjelovar, Kulturni i multimedijski centar u Bjelovaru, Ice bar u Bjelovaru, Visiobike, FrogCity Studio i Lika Club. Iz Češke su se posebno istaknuli Grand Hotel Praha i Caffe Mozart u Pragu.

Više informacija o samom filmu možete pratiti i na službenoj Facebook stranici Double-O. Napominjemo i da je film uvršten na svjetski IMDb.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.