Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Predstavljena knjiga ‘’Hrvatska u žrvnju jugosfere’’ mladog bjelovarskog autora Davora Dijanovića

2015 Hrvatska jugosfera 3

Analiza položaja Hrvatske sa uzrocima i posljedicama na 600 stranica

U velikoj dvorani Croatia osiguranja u četvrtak je održana promocija jedinstvene knjige mladog, 28-godišnjeg Bjelovarčanina Davora Dijanovića, člana bjelovarskog ogranka Matice hrvatske.
U uvodnom dijelu predstavljanja o ovoj knjizi govorili su Josip Pečarić, vrhunski znanstvenik s oko 800 radova sa područja matematike, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području nejednakosti, autor više od 20 publicističkih knjiga, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zatim Mate Kovačević, hrvatski novinar, književni kritičar i politički analitičar, autor nekoliko knjiga u kojima se bavi političkim i povijesnim temama ključnim za razumijevanje hrvatske suvremenosti, Damir Pešorda, hrvatski književnik, ukrajinist, kroatist, profesor, publicist, prevoditelj, koji je magistrirao u Ukrajini, a doktorirao u Zagrebu, Benjamin Tolić, hrvatski filozof, prevoditelj, publicist i bivši diplomat, autor nekoliko knjiga i bivši glavni te odgovorni urednik HINE.

Predsjednica Matice hrvatske rekla je da su čitatelji Davora upamtili sa nekih priredbi i kao autora nekoliko stotina novinskih i publicističkih članaka.
– Povijest, kultura i politika teme su o kojima je pisao, a najviše objavljivao na portalu Kulturnog vijeća, Hrvatskog tjednika, Hrvatskog slova i Političkog zatvorenika. Literarne radove objavljivao je u reviji Marulić, Zlatno pero. Član je Hrvatskog kulturnog vijeća, Udruge obnova i Matice Hrvatske. Mlad je, hrabar i marljiv. Lako je dobiti etiketu da je ekstremist, homofob, ustaška kuja i tko zna što sve ne, a ipak je izabrao ići tim težim putem. Put koji je popločen pločicama konformizma je sigurniji i lakši, s uvijek prisutnim vjetrom u leđa, a evo jedan mladi čovjek odlučio se za istinu, pisati i govoriti ono što misli. Neka vam bude blagoslovljen ovaj rad i sve što činite – rekla je predsjednica bjelovarskog ogranka Matice Hrvatske.

Prema onome što se moglo čuti od četvero predstavljača, sve njih je fascinirala mladost ovog autora. Najviše ih je fascinirala zrelost Dijanovićevih političkih analiza za što je potrebno dulje autorsko i političko iskustvo. Neki su čak pomišljali da Davor Dijanović uopće ne postoji te da je to ime pseudonim nekog starijeg autora. Izabrani članci i prikazi, čak 85 njih napisani su od ožujka 2009. do veljače 2015.
– Znate li koja je razlika između Četnika i Jugoslavena? Četnik je pošteni četnik, a jugoslaven je pokvareni četnik – rekao je Josip Pečarić koji je na početku predstavljanja knjige govorio o sadržaju i autoru. Gotovo svi predstavljači knjige podržavali su tezu da velikosrpsku politiku podupire Velika Britanija.
Autor na početku knjige progovara upravo o ovoj temi pod naslovom Velika Britanija i balkanske integracije jučer, danas i sutra. Na predstavljanju knjige rečeno je da iako su tekstovi uvršteni u knjigu nastaju kao reakcija na događaje u društvenom i kulturnom životu, slično samom autoru, tekstovi uvršteni u knjigu imaju veću i trajniju vrijednost od pukog zbroja članaka i prikaza objavljenog u periodici i na internetskim portalima.

Pročitajte još