Crosst.hr

Predstavljanje knjige Davora Dijanovića Hrvatska u žrvnju Jugosfere u Daruvaru

dijanovic daruvar 1

Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije jučer je organiziralo predstavljanje knjige Davora Dijanovića „Hrvatska u žrvnju Jugosfere“ u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar.

Promociju je vodio bjelovarski publicist Mato Ćurak, a o knjizi su govorili prof. Anita Blažeković i Nedjeljko Pajtak. Prof. Blažeković istaknula je kako knjiga „Hrvatska u žrvnju Jugosfere“ obuhvaća 85 članaka, eseja i prikaza koji su posljednjih 6 godina objavljivani na Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća i u periodici, a utemeljeni su na više od 200 citiranih knjiga i još toliko znanstvenih, stručnih i novinskih članaka.

Prof. Blažeković također je istaknula kako je autor mlad, hrabar i marljiv i kako je u današnjem vremenu – kad je lako dobiti etiketu homofoba, ekstremista ili „ustaške zmije“ – izabrao ići težim putem, pisati i govoriti istinu.

Nedjeljko Pajtak govorio je o zrelosti Dijanovićevih analiza u vremenu kad je novinarstvo spalo na vrlo niske grane.

Autor Davor Dijanović općenito se osvrnuo na problematiku kojom se njegova knjiga bavi te istaknuo kako je zabrinjavajuća demografska slika u pespektivi najveći hrvatski problem.

„Situacija u Hrvatskoj jest loša, no nitko od nas nema pravo na apatiju i pasivnost. Pred žrtvom jednoga Zvonka Bušića, koji je za Hrvatsku odrobijao više od 32 godine u američkim kazamatima, mora ustuknuti svaka pasivnost i svaka apatija. Trebamo se riješiti defetizma i vratiti vjeru u vlastite snage; potreban nam je pobjednički, a ne gubitnički mentalitet. Samo s pobjedničkim mentalitetom moći će doći do potrebnih promjena. Narodi koji imaju pobjednički mentalitet, ponosni narodi, a to je znanstveno dokazano, i ekonomski su uspješniji” – zaključio je Dijanović pri kraju svog govora.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.