Crosst.hr

PREDAVANJE O MIRKU SABOLOVIĆU

2015 11 mirkos 1 2

Mirko Sabolović jedan je od velikana hrvatske književnosti o kojem se malo govori i malo zna. Autor je velikog broja romana (Okupljanje, Ožiljci, Razmeđa, Jawohl, Kako sam postao cenzura, Na istoku zapad, Vitezovi i štakori i Pardon, gospodo) te scenarija za film Hoću živjeti.

Kritički pristup raznolikim temama, humoristički detalji, bogat izričaj, jednostavnost i narativnost stila glavne su odlike Sabolovićeva pisanja. Mirko Sabolović prije svega je zavičajni pisac, pisac Bjelovara i bilogorskih sela.

Svaki učenik naše županije trebao bi znati osnovne podatke o ovom književniku i pročitati i/ili pogledati film snimljen po njegovim romanima ili scenariju. Nadamo se da će nova kurikularna reforma više pažnje posvetiti upravo zavičajnom principu.

U želji da obilježimo obljetnicu rođenja i smrti pisca, te da upoznamo učenike Medicinske škole Bjelovar s radom Mirka Sabolovića, organizirali smo 4. prosinca 2015. predavanje. Gošća je bila voditeljica Zavičajne zbirke Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar – Tina Gatalica. Tina je ispričala toplu ljudsku priču o piscu ističući prije svega njegovo inzistiranje na moralnim principima i vrednotama. Osim već znanih činjenica o rodnom Pavlovcu i učiteljskom radu, predavanje je donijelo i niz novih detalja o ovom iznimnom čovjeku. Tina Gatalica ujedno je iskoristila prigodu i učenicima pokazala što sve mogu pronaći u Zavičajnoj zbirci naše gradske knjižnice i kako ju koristiti.

Medicinska škola Bjelovar

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.