Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Predavanje na temu Fatalna privlačnost; vječna sudbina duše održana u Bjelovarskom kazalištu

soulpreachers III 2015 1

Promociju svoje slikovnice Sretna duša koju je ilustrirala Jasna Petrić Mioč, zagrebačka likovna umjetnica u utorak je u prostoru Bjelovarskog kazališta održao Gordan Jurković. Predstavljanje Vedske znanosti po kojoj je duša besmrtna, puna znanja i blažena, autor je pretočio u kratke stihove koji na jednostavan način objašnjavaju srž Vedske filozofije.

Program predstavljanja započeo je sviranjem stare vedske himne, Maha mantre (maha znači ‘veliko’, a mantra znači ‘čišćenje uma’) široj publici poznatoj kao Hare Krishna Maha Mantra. Prema riječima Gordana Jurkovića, pjevanje ove mantre u kojoj su sažete sve vedske himne i pjesme, pomaže da se srce očisti od zagađenja kao što su zavist, mržnja, bijes i lažni ego. Otud fatalna privlačnost ove mantre. Tako pročišćeni slušači lakše prihvaćaju povjerljiva Vedska znanja. Vede su najstariji ljudski zapisi i smatra se da je u njima sadržano sve ljudsko znanje. I najvažnije pitanje koje si ljudi postavljaju, ‘Tko sam ja i kamo duša ide kada napušta tijelo?’, na koja je autor je pokušao odgovoriti. U stihovima slikovnice na jednostavan način objašnjava tko je duša:
vatra je ne može spaliti
voda je ne može smočiti
zrak je ne može isušiti
ništa je ne može uništiti

Tako ispada da je osoba koja ne mari za duhovni razvoj isto kao i osoba koja pere automobil i polira ga, a ne hrani vozača (onog koji pokreće automobil). Materijalno tijelo je promjenjivo i svaka ga osoba dobiva u skladu sa svojim aktivnostima (kojima se bavi kada je u materijalnom svijetu). Tako neki dobivaju lijepo tijelo i rađaju se u bogatim obiteljima punim obilja, dok se neki rađaju u tijelima s nedostatcima i siromašni, a u još gorim slučajevima mogu dobiti i tijelo neke životinje.

Nakon predavanja uslijedila je degustacija vegetarijanskih jela. Našlo se tu kolača, pizze, kiflica, svega po malo i slatko i slano; hrana za dušu… I za tijelo!

Pročitajte još