Crosst.hr

Osvrt na promociju dokumentarnog filma „Oteto djetinjstvo“

2015 9 PROMOCIJA 2 2

Film je prikazan u Bjelovaru 02. listopada, 2015. godine

U Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru održano je u petak 02.10.2015.g. predstavljanje dokumentarnog filma “Oteto djetinjstvo” pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Ramske zajednice Bjelovar. Ovaj događaj je doprinos Ramske zajednice Bjelovaru u obilježavanju 29.rujna, Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Scenarist i redatelj ovog potresnog filma je don Pavao Crnjac, koji je pripremio i knjigu na istu temu, a koja je trenutno u tisku te će biti uskoro objavljena.

Film je vrijedno svjedočanstvo koje zaboravu otima sjećanje. Sjećanje na brojnu ramsku djecu kojoj je bezbrižno djetinjstvo u okrilju obitelji oteto u bremenitom vremenu Drugog svjetskog rata. Riječ je o dva vala udomljavanja 700 djece iz Rame u Zagreb i širu okolicu. Djeca su zbrinuta zahvaljujući Hrvatskom Caritasu i zalaganju blaženog Alojzija Stepinca i narodnog zastupnika u Hrvatskom Saboru Nikole Kovačevića.

Prvo odvoženje djece na prehranu i udomljavanje bilo je provedeno nakon četničkog pokolja civila i pljačke u Rami u listopadu 1942.godine, kada je udomljeno 633 djece. Drugi val je proveden u proljeće 1943. godine zbog velike gladi koja je nastupila nakon što su partizani Ramcima oteli i onako oskudne zalihe hrane, kada je udomljeno preostalih 67 djece. Među navedenima je bilo i 15 djece muslimanske vjeroispovijesti, što demantira iznesene optužbe da su udomljavali samo Hrvate na suđenju komunističke vlasti protiv tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa sada blaženog Alojzija Stepinca.

Veći dio filma zauzimaju osobna svjedočanstva dvadeset i troje ramske djece, od kojih su neki već preminuli, dok su ostali danas živući mahom 80-godišnjaci, ali živih sjećanja na preživjelu traumu. Shodno tome, ovo je zadnji trenutak da se ta svjedočanstva zabilježe i spase od zaborava pa je time ovaj dokumentarni film još vrjedniji.

Zanimljivo je bilo čuti neke od njih koji govore prigorskim dijalektom, jer su ostali i nakon rata živjeti u obiteljima koje su ih prihvatile kao vlastitu djecu. Dakle, nisu se sva djeca vratila svojim obiteljima u Rami, nego njih 514. Od ostalih 186-ero djece koja se nisu vratila u Ramu 13 ih je umrlo, a 17 se smatra nestalima.

O filmu je govorio redatelj don Pavao, rekavši kako je teklo prikupljanje izjava živućih aktera ovih događaja. Nije mogao sakriti emocije govoreći o ramskoj tragediji, o ulozi blaženog Stepinca, njegovoj brizi za djecu i kasnijim nepravednim optužbama komunističkog režima kojima je bio izložen.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof.dr.sc. Željko Tanjić je naglasio važnost ovakvih filmova radi čuvanja povijesne istine o patnjama našeg naroda kroz povijest. Izuzetno je važna poruka svima nama kada slušamo izjave onih koji su to preživjeli. Nikoga ne optužuju, ne mrze, ne traže osvetu, nema tu gorčine, čak se i šale kroz priču o njihovoj dječjoj sudbini. Pouka je to svima nama danas. Svi možemo učiti kako se u životu nositi s teškoćama i nepravdom.

U ime producenta, Ramske zajednice Zagreb, govorio je njezin predsjednik Šimun Babić. Ramska zajednica želi svojim radom i aktivnostima doprinositi istini o dijelu hrvatske povijesti kroz rasvjetljavanje zbivanja u Rami 1942. i 1943. godine te je najavio daljnje aktivnosti u tom pogledu.

Okupljenima se obratio i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Uz dobrodošlicu izrazio je i svoju podršku bjelovarskim Ramcima i svemu što rade na čuvanju tradicije i istine o teškim razdobljima hrvatske povijesti.

Na završetku predstavljanja, prvi predsjednik Ramske zajednice Bjelovar Ivo Tanjić je uručio promotorima filma prigodne spomen-zahvalnice za njihov promoviranje Rame i ramskoga kraja, a time i Ramske zajednice Bjelovar koja je bila organizator ove promocije.
Nakon promocije filma, u predvorju je održan mali domjenak uz nezaobilaznu pitu i ramsku rakiju. Među uzvanicima je bilo mnogo članova obitelji ramske djece o kojima je bila riječ u filmu. To je bila i prilika za razgovor s don Pavlom, ali i za iznošenje osobnih dojmova o filmu i razmjenu informacija.

Također je potrebno na kraju spomenuti da je ovu uistinu izuzetno dobro organiziranu i nadprosječno posjećenu promociju filma pripremio i vodio mr.sc. Mišo Faletar koji nije žalio ni truda ni vremena da prije, tijekom i nakon promocije bude sve u najbolje redu.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.