Crosst.hr

Održana manifestacija „Češka u srcu“

2015 ceski dani kulture 10

Češka obec Bjelovar organizirala je manifestaciju Češka u srcu,u subotu 09. svibnja u lijepo uređenim prostorijama, uz dobru posjećenost, bjelovarski česi organizirali su izložbu iz svoje povijesti.

Izložba slika i starih knjiga bila je samo uvod u događanje koje je uslijedilo. Program su pjesmom započele članice zbora i vokalne skupine Češke obeci Bjelovar, a nastavili su gosti: Hrvatsko-češko društvo Zagreb i Češka beseda Jazvenik.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zagreb Marijan Lipovac, slikovito je prezentirao sam rad svoga društva, ali i hrvatsko-češke odnose kroz povijest. Uzajamno i hvalevrijedno prijateljstvo Hrvatske i Češke republike, izgrađivano kroz stoljeća, vrlo je pozitivno i kvalitetno na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Članovi češke beseda Jazvenik uz kazališnu scenu, priredili su puno plesa i pjesme, te prikazali i običaje Čeha u Jazveniku (Sisačko-moslavačka županija).

Samu manifestaciju posjetio je i Zlatko Stahuljak, prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu. Gospodin Stahuljak čiji preci su živjeli u Bjelovaru, u Družbi Braća hrvatskog zmaja nosi titulu “Zmaj bjelovarski”, odnosno “bjelovarski VI”. Time zasigurno Češka ostaje u srcu svih nas, a prijateljstvo koje njeguju zasigurno bude trajalo još stoljećima.

Grad Bjelovar opet se pokazao i dokazao da je Grad pun tolerancije, uz miran suživot svih građana usprkos razlikama, bogat kulturom i običajima, čiji građani njeguju prijateljstvo, multikulturalnost, zajedništvo i mladih i starih. U ugodnom društvu, pjesmu i ples, završila je ova manifestacija, ali samo kao uvod u Dane češke kulture koje slijede od 24.05. do 31.05.2015.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.