Crosst.hr

Održan Festival bibliobusa i Okrugli stol o pokretnim knjižnicama u RH

bibliobusi 1

U Bjelovaru, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u petak 17. travnja 2015. održan je 6. festival hrvatskih bibliobusa i 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj.

Festival bibliobusa održan je na Trgu Eugena Kvaternika od 10 do 12 sati. Posjetitelji su mogli razgledavati bibliobuse iz cijele Hrvatske. Uz razgledavanje upriličen je i program u kojem su sudjelovali predškolci igraonice Narodne knjižnice P. Preradović iz Bjelovara, folklorna skupina Dječjeg vrtića Ciciban – Bjelovar, Dječja folklorna skupina KUD-a „Palična“ iz Severina, Puhački orkestar Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar.

Osim razgledavanja bibliobusa, posjetitelji su mogli na Studijskom odjelu Knjižnice razgledavati i postere na kojima su bili prikazani primjeri dobre prakse iz rada svih bibliobusnih službi u RH.

U prostorijama Knjižnice održan je 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj pod nazivom: „Bibliobus dolazi! Pokretne knjižnice kao dio knjižnične mreže“.

Na Okruglom stolu bilo je više tema koje su ujedno i glavni ciljevi ovoga skupa, a razgovaralo se o sljedećim temama:

– održati kontinuitet stručnog okupljanja i predstavljanja službi pokretnih knjižnica u Hrvatskoj radi unapređivanja njihovog rada i promidžbe u javnosti
– omogućiti specijalizirano stručno usavršavanje knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi
– popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticati razvoj postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju
– iskoristiti međunarodna iskustva te uspostaviti partnerstva

Organizator ovog Festivala i Okruglog stola bila je Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice HKD-a, a suorganizatori bili su: Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar i Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.