Crosst.hr

KUD Palična Severin posjetio grad heroj – Vukovar i nastupio na Bogdanovačkim večerima folklor

kud palicna vukovar 2015 1

Kud „Palična“ iz Severina, 30.5.2015. je posjetio Vukovar. Organiziran je obilazak svih važnijih kulturno-povijesnih sadržaja grada.

Uz stručno vodstvo turističkog vodiča, koji je ispričao povijest grada, obišli smo kameni križ na ušću Vuke u Dunav, dvorac Eltz, kao i rodnu kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke.

Nakon obilaska grada uputili smo se na memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje su nas dočekali stručni vodiči. Ispričali su nam o stradanju stanovnika Vukovara u Domovinskom ratu, nastanku groblja i njegovom značaju za noviju hrvatsku povijest.

Članovi KUD-a zapalili su svijeće kod središnjeg križa i poklonili se žrtvama rata.

Sljedeće naše odredište bilo je Spomen dom Ovčara i Stratište.

Uz posjet spomen području, čuli smo potresne priče o stradanju ljudi dovezenih iz vukovarske bolnice. Tamo smo se upisali u knjigu dojmova i uputili prema Stratištu.

Na povratku u grad nakratko smo se zaustavili ispod vodotornja, simbola grada, te se uputili u obližnje Bogdanovce, još jedno mjesto koje je pretrpjelo sve strahote rata. Na taj dan u Bogdanovcima se održava već tradicionalno druženje KUD-ova iz cijele Hrvatske. Posjet je započeo primanjem kod načelnika Općine Bogdanovci te paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama rata.

Sam program je otpočeo mimohodom kroz selo u kojem je sudjelovalo preko 300 sudionika iz 7 kudova. Povorka u narodnim nošnjama zaustavila se kod Crkve sv. Leopolda B. Mandića gdje se formiralo zajedničko kolo.

Službeni dio programa nastavljen je u Hrvatskom domu Bogdanovci pod nazivom „18. bogdanovačke folklorne večeri“. Svaki KUD je prikazao dio svojih običaja. Tako smo mi, uz pjesmu i ples, pokazali običaje Đurđeva severinskog kraja te bili nagrađeni velikim pljeskom. Druženje je potrajalo duboko u noć.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.