29. studenoga 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Krabulja crvene smrti, predstava Bjelovarskog kazališta; svevremenska priča o smrti

krabulja crvene smrti 1

Majstor strave, Edgar Alan Poe u svojoj priči Krabulja crvene smrti govori o uzaludnosti pokušaja bijega od smrti. Redateljica Nikolina Marinić koja je adaptirala priču slavnoga pisca, uz pomoć mladog ansambla Bjelovarskog kazališta prikazala je ovu jezivu priču na jezivi način na koji bi ju prikazao i sam Poe.

Priča govori o knezu Prosperu koji odabrane poziva u svoj dvorac kako bi tamo izbjegli smrt od kuge koja hara izvan zidina dvorca. U dvorcu svi gosti neizmjerno uživaju u dekadenciji, hrani, stalnim zabavama koje polako prerastaju u okrutne svađe i iz njih izvlače najniže strasti – zavist, zlobu, predrasude. Ekipa zatočena u dvorcu postaje sve pohotnija i poročnija dok neizbježni sat otkucava dolazak smrti od koje se nitko ne može otkupiti.

Nakon predstave laskave kritike glumcima i redateljici izrekao je poznati glumac Bogdan Diklić, porijeklom Bjelovarčanin rekavši da je ugodno iznenađen predstavom.

Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik redateljici Nikolini Marinić dodijelio je pečat Grada Bjelovara, a Bogdanu Dikliću poklonio karikaturu Bogdana Diklića koju je nacrtao akademski slikar, poznati bjelovarski karikaturist Branko Medak. Uz sliku mu je poklonio i dvije knjige na čemu se Bogdan Diklić zahvalio rekavši kako će njegova karikatura nadživjeti i njega samoga.

Slične objave