Crosst.hr

Koncert sopranistice Kristine Anđelke Đopar i pijanista Tomislava Milića u dvorcu grofa Janković

kristina daruvar 2015 1

U petak 12. lipnja 2015. godine na Blagdan Srca Isusova u svečanoj dvorani dvorca grofa Jankovića stalna članica HNK-a Zagreb Bjelovarčanka Kristina Anđelka Đopar i poznati daruvarski pijanist Tomislav Milić, profesor u Srednjoj glazbenoj školi Bruno Bjelinski Daruvar održali su sjajan koncert.

Barokni dvorac grofa Jankovića u samom središtu Daruvara, građen je od 1771. do 1777. Položen je na padini brijega, terasasto uređenog, nekad raskošnog vrta. Ima tri krila na koja se s četvrte strane nadovezuju gospodarske zgrade.

Mnogobrojnu publiku u tom velebnom zdanju pozdravio je u ime Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a predsjednik Ogranka MH Daruvar profesor Antun Marjanović.

Sopranistica Kristina Anđelka Đopar, rođena je u Münchenu. Muzičku Akademiju završava u klasi doc. Lidije Horvat-Dunjko, a potom umjetničko usavršavanje u klasi prof. Zdenke Žapčić-Hesky. Sudjelovala je na raznim natjecanjima i seminarima u Hrvatskoj i Europi. Dobitnica je stipendije CEE-Musiktheatra iz Beča. Dobitnica je nagrade “Najbolji Puccinijev glas”. Od 2008. nastupa u Hnk Zagreb, ostvarene uloge:
Clotilde u operi “Norma” V. Bellinia
1. Dama u operi “Čarobna frula” W.A. Mozarta
Giovanna u operi “Rigoletto” G. Verdija
Ines u operi “Trubadur” G. Verdija
Nella u operi “Gianni Schicchi” G. Puccinija
Barena u operi “Jenufa” L. Janačeka
Đula u operi “Ero s onoga svijeta” J. Gotovca
Slijedi uloga Donne Elvire u Mozartovoj operi “Don Giovanni”

Prof. Tomislav Milić (Bjelovar, 03.01.1984.)

Klavir je započeo učiti kod nastavnice Dunje Lešić u rodnom gradu, a zatim nastavio kod prof. Romane Vuksan. U trećem razredu srednje škole preselio se u Zagreb i nastavio školovanje u Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“, u klasi prof. Ivanke Kordić koja ga je spremala za prijamni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na koju se upisao 2002. godine. Diplomirao je 2007. godine u klasi prof. Jakše Zlatara te stekao zvanje akademski muzičar i profesor klavira. Tijekom školovanja sudjelovao je na nizu državnih natjecanja kao solist i u disciplini glasovirski duo. Varaždin 1995., Sisak 1997., Dubrovnik 1999. (kao solist) i Zadar 1997.(glasovirski duo) te osvajao visoke nagrade. 2000. i 2002. je sudjelovao na natjecanju Zlatko Grgošević u Sesvetama, a 2002. osvaja nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora u svojoj kategoriji. 1999. sudjelovao na natjecanju EPTA u Osijeku.

Pohađao je nekoliko seminara te snimao za HRT u više navrata u emisijama “Dobro jutro Hrvatska, “Zvučnjak“, „Hrvatska uživo“ i „Majstori svirači“. Imao je nekoliko solističkih koncerata diljem Hrvatske te desetak uspješnih koncerata sa Bjelovarskim triom. Korepetirao je mnoge zborove i surađivao s mnogim glazbenicima, a svira i u rock bandu „Mission impossible“. Bio je stipendist Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od 2006. živi i radi u Daruvaru kao profesor klavira i korepetitor u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Sa svojim učenicima bio je na mnogim natjecanjima, državnim i međunarodnim, prijamnim ispitima za Muzičku akademiju, kao mentor i korepetitor.

Na koncertu nazočile su osobe iz javnog života Bjelovarsko bilogorske županije i grada Daruvara: zamjenica župana Bjelovarsko bilogorskog Tanja Novotni Golubić, zamjenica gradonačelnika grada Daruvara Veronika Pilat, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Darauvar Antun Marjanović, prof. Josip Prević, zamjenik načelnika Općine Veliki Grđevac Marijan Petak, pročelnik Vijeća ogranaka Matice BBŽ-a Mate Ćurak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Daruvar Nedjeljko Pajtak i dr.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.