Crosst.hr

Književni susret s Jelenom Pervan

2015 Jelena Pervan IV OS

U školskoj knjižnici IV. OŠ Bjelovar u četvrtak, 19. ožujka 2015. od 13h do 14h održan je književni susret s književnicom Jelenom Pervan.

Jelena je našim učenicima trećih i četvrtih razreda predstavila svoje dvije knjige, namijenjene predškolskoj djeci i djeci nižih razreda osnovne škole, Čarapica Pričalica i Brbljava Iva, kao dodatni poticaj rekreativnom čitanju. Književni susret su organizirali knjižničarka Dejana Kurtović, ravnatelj Milijan Bojanović i učiteljice drugih, trećih i četvrtih razreda. Našem susretu su se priključili i naši učenici polaznici produženog boravka sa svojom učiteljicom (1. i 2. r.).

U veselom i interaktivnom tonu učenike je animirala književnica Jelena Pervan. Rođena u Splitu, mlada studentica novinarstva, napisala je do sada sedam knjiga za djecu, od kojih ističemo slikovnicu „Doktor Crveni Nos“, koja je dobila Pohvalu Nagrade Grigor Vitez za 2013. godinu. Zatim ističemo knjigu o šarenim čarapama Čarapica pričalica, koja je simbol djece sa sindromom Down, koji se obilježava svake godine 21.03., a s kojom autorica želi animirati odgojno-obrazovne ustanove za uključivanjem djece s intelektualnim teškoćama u programe kreativnih radionica i na poštivanje različitosti i tolerancije među ljudima. I treću knjigu koju ističemo jest knjiga Brbljava Iva u kojoj autorica na duhovit i maštovit način govori o putu razvoja jedne djevojčice od idealističkog pogleda na svijet k onoj strani života i svijeta u kojoj se ta mala brbljava djevojčica počinje propitivati o svijetu oko sebe kao takvom kakav postoji – smiješan, nepredvidljiv i neobičan. Knjiga je toliko jednostavna da će je dijete 3. i 4. razreda, kojima je namijenjena, bez ikakvih poteškoća čitati. Knjiga je koncipirana kroz 25 priča od kojih svaka ima neku svoju pouku i temu.
Razigrana Jelena je uspjela svojim pedagoškim pristupom održati pažnju učenika na visokom nivou i zainteresirati ih za književnu pisanu riječ i dogodovštine male brbljave Ive i smušene Čarapice Pričalice. Djeca su spremno odgovarala na autoričina pitanja, postavljala joj svoja pitanja, sudjelovala aktivno u razgovoru s njome i mirno slušala njezine interpretacije priča iz knjiga tako da je sat vremena prošlo u jednom hipu.
S veseljem se književni susret završio velikim gromoglasnim pljeskom, malim školskim darom (u kojem su autorici poklonili školska izdanja IV Osnovne škole) i buket proljetnog cvijeća iz cvjećarnice Marina, a autorica je nakon toga strpljivo potpisala četrdesetak autograma zainteresiranim učenicima. Da djeca i dalje vole čitati, činjenica je da je troje učenika kupilo za svoju kućnu biblioteku autoričine knjige i tako pripomoglo humanom cilju projekta uključivanja djece s intelektualnim poteškoćama.
Na književnom susretu je sudjelovalo 67 djece iz svih trećih i četvrtih razreda IV Osnovne škole, učenici 2. c razreda i učenici polaznici produženog boravka sa svojom učiteljicom.

Književni susreti su idealne prilike da se učenik upozna s autorima knjiga za djecu i da ostvari bliski susret s tim zanimljivim ljudima koji pišu knjige. Idealna je prilika pokazati učenicima sva autorova postignuća i djela. Nudi im se cijeli niz knjiga za čitanje iz razonode i u slobodno vrijeme, čitanje literature van propisanog popisa lektirnih naslova, i kao takvo je vrijedna manifestacija, koju treba njegovati i održavati.

Autor teksta: Dejana Kurtović, dipl. knjižničarka

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.