Crosst.hr

KNJIŽEVNI SUSRET S BRANKOM PRIMORAC U IV. OŠ BJELOVAR

2016 04 brankap 3 2

U četvrtak, 12. svibnja 2016., od 13 do 14 sati u školskoj knjižnici IV. osnovne škole Bjelovar posjetila nas je poznata književnica i novinarka Branka Primorac.

U četvrtak, 12. svibnja 2016., od 13 do 14 sati u školskoj knjižnici IV. osnovne škole Bjelovar posjetila nas je poznata književnica i novinarka Branka Primorac. Na susretu s slavnom hrvatskom autoricom prisustvovali su zainteresirani učenici šestih, sedmih i osmih razreda.
Osim što je književnica, Branka Primorac je i značajna novinarka i fotografkinja. Dosad je objavila devet knjiga – Maturalac; Mama, pazi pas!; Sve zbog Ane; Ljubavni slučaj mačka Joje; Moj djed astronaut; Zvonka Zmaj i Tri kavalira; Martino obećanje; Perešin, život i smrt; Divlje godine te je jedna od autorica priručnika Novinarstvo u školi, a kako doznajemo u pripremi i tiskanju joj je sljedeći znanstveno-fantastičan roman, za koji je dobila potporu Ministarstva kulture. Imala je i više samostalnih i kolektivnih fotografskih izložbi. No, većinu svog radnog vijeka radila je kao novinarka i urednica Večernjeg lista.
Nakon što su učenici čuli kratku biografiju književnice od knjižničarke Ines, sama autorica nam je više rekla o pojedinostima i zanimljivostima svog profesionalnog, ali i privatnog života koji su veoma dojmljivi. Saznali smo kako su događaji iz djetinjstva i mladosti Branke Primorac uvelike utjecali na njezin životni put te kako je odlučila postati novinarkom. Njezine želje bile su ostvarene, no iza njih stoji naporan rad. Pronašla se i u pisanju knjiga za čije je objavljivanje uložila mnogo truda i rada. Učenici su ju pažljivo slušali, ali i aktivno postavljali pitanja. Saznali smo kako životnim iskustvima crpi inspiraciju za svoja djela. Također, saznali smo da vrijeme, koje joj je potrebno da bi napisala dobru priču, ovisi o pojedinom djelu. Za pisanje je ponekad bilo potrebno dosta njezinog prethodnog novinarskog i istraživačkog rada. Sa živošću nam je najavila da, u sadašnjoj mirovini, ne staje s radom, čak nam je ovom prigodom najavila nova djela.

Tema za razgovor sigurno je bilo još te je vrijeme provedeno s zanimljivom i osebujnom književnicom prebrzo prošlo. Radujemo se njezinim novim djelima i najavljujemo, u suradnji s nastavnicima hrvatskog jezika, da će njezino djelo Maturalac, koje je vrlo popularno u našoj školi, iduće godine ući u naš redovni lektirni program za sedmi razred.

Tekst: knjižničarka Ines Bobinac (pripravnica)
Lektorica i urednica teksta te autorica fotografija: školska knjižničarka Dejana Kurtović

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.