Crosst.hr

KNJIŽEVNI SUSRET S BRANIMIROM DOLENCEM U IV. OŠ BJELOVAR

2016 04 dolenb 2 2

U srijedu, 11. svibnja 2016., IV. osnovnu školu Bjelovar posjetio je književnik i umjetnik Branimir Dolenec.

U srijedu, 11. svibnja 2016., IV. osnovnu školu Bjelovar posjetio je književnik i umjetnik Branimir Dolenec. Od 11:30 do 12:30 sati održan je književni susret za učenike prvih i drugih razreda, a od 13 do 14 sati susret za učenike trećih i četvrtih razreda. Susreti su organizirani u suradnji s knjižnicom u učionici prvog razreda.
Branimir Dolenec kroz svoj je dugogodišnji rad stvorio opus od preko pet tisuća slika. Danas živi i radi u Koprivnici te je autor slikovnica o zanimljivim doživljajima popularnog dječaka imena Koprivko, a ilustrirao je i edukativne slikovnice o pčelama i vrapčićima autorice Dubravke Volenec.

U našu školu došao je upravo kako bi nam predstavio slikovnice o Koprivku, a pažnju je svakako privukao na prvi pogled jer je obukao srednjovjekovni viteški kostim. Nakon kratkog upoznavanja s autorom, krenula je avantura s Koprivkom, znatiželjnim dječakom iz 14. stoljeća (1356. g.) koji je pomoću crne rupe došao u 21. stoljeće i upoznao Koprivnicu i novu prijateljicu. Učenici su slušali uzbudljivu priču te predviđali što će se dogoditi i iznosili svoja iskustva o doživljajima sličnima Koprivkovim. Osim što su ih vidjeli u slikovnici, učenici su se obradovali lutkama glavnih likova, Koprivka i Dunje. No, kako bi saznali što će se s njima dalje dogoditi, morat će pročitati ostalih sedam slikovnica u kojima Koprivko putuje diljem Hrvatske. Na kraju susreta učenici su imali prilike vidjeti kako nastaju lijepe ilustracije Koprivka i Dunje, koje je Branimir Dolenec nacrtao na ploči.
Dosad objavljene slikovnice mogli su kupiti po promotivnoj cijeni od 10 kuna i na taj način s Koprivkom istraživati Hrvatsku, ali i naučiti o pčelama i vrapčićima, što su oni objeručke prihvatili s velikim veseljem. Sve navedene slikovnice učenici će moći posuditi u školskoj knjižnici koja je sada bogatija za dva primjerka od svakog naslova. Saznali smo i kako su u pripremi novi kojima se jako veselimo, kao i najavljenom skorašnjem posjetu u idućoj školskoj godini.

Tekst: knjižničarka Ines Bobinac (pripravnica)
Lektorica i urednica teksta: školska knjižničarka Dejana Kurtović

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.