Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

I. osnovna škola Bjelovar prvi puta sudjelovala u svjetskom projektu „Erathosten experiment”

2015 Erathostenov eksperiment Bjelovar 4

Ovo je prvi puta da I. osnovna škola Bjelovar sudjeluje u svjetskom projektu čiji su sudionici učenici, škole i učitelji sa svih kontinenata svijeta.

Unatoč tome što učenici 4. razreda osnovne škole nemaju predmet geografiju i astronomiju, niti kao redovni, niti kao izborni, učiteljica mr. Nataša Ljubić Klemše odlučila je sa svojim sadašnjim učenicima 4.c razreda i bivšim učenicima sada 8.a razreda I. osnovne škole Bjelovar, zajedno s učiteljem geografije Jonatanom Carem, prof. i učiteljicom matematike Jelom Galunić, prof. sudjelovati u globalnom, svjetskom projektu “Erathosten experiment” u kojem su 19. ožujka mjerili opseg i polumjer Zemlje na temelju sjene metarskog štapa (gnomona) u solarno podne, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom.
Erathosten, grčki matematičar, geograf, putopisac i astronom je oko 200.g. p.n.e. na sličan način precizno izmjerio opseg i polumjer zemlje.
Za provođenje projekta učitelji su odabrali školu iz Poljske, s obzirom na meridijan i s kojom su razmijenili podatke te izračunali da je opseg Zemlje 40591 km, što nije veliko odstupanje od stvarnog podatka.
Kako bi realizirali projekt bilo je potrebno puno znanja matematike i geografije te strpljivosti i preciznosti da izmjere budu što točnije i preciznije. Učenici 8.a razreda vrlo su aktivno i odgovorno sudjelovali u realizaciji projekta pri čemu su pokazali veliko znanje matematike i geografije.

Učiteljica Nataša Ljubić Klemše sa svojim je učenicima 4.c razreda sudjelovala i u eTwinning projektu “Erathosten 2015”, projektu koji nije samo europski već svjetski jer uključuje i škole iz Azije, Južne Amerike, Afrike i Australije te rezultate izmjere i izračune podijelila s projektnim partnerima. Prezentacija škole na globalnom nivou i aktivno sudjelovanje i angažman učiteljice Nataše u pripremi, provedbi, evaluaciji i diseminaciji projekta uvelike pridonose globalizaciji škole.

Autor teksta: mr. Nataša Ljubić Klemše

Pročitajte još