Crosst.hr

Državna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda

citanjem do zvijezda drzavno 2015 1

U petak, 20. ožujka 2015. održana je državna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda. Riječ je o online kvizu koji se provodi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Prije državne razine učenici su prošli klasifikacije na školskoj i županijskoj razini. Za državnu razinu trebalo je pročitati četiri romana za mlade (YA literatura): lektirni naslov Lovac u žitu J.Salingera, Bijela kao mlijeko, crvena kao krv, roman prvijenac mladog talijanskog autora Alessandra d’Avenije, roman o odrastanju Punoglavci Ante Tomića i romantični hit U divljini Johana Krakauera. Uz romane natjecatelji su proučili brojnu dodatnu literaturu i izvore.

Kviz je obuhvaćao fabule i likove sva četiri romana, detaljna pitanja o piscu, prevoditelju, ilustratoru, žanru te pitanja iz opće kulture. Pitanja su bila vezana uz mjesta, osobe i slične pojmove koji se spominju u djelima. Test je (kao i županijski) izrađen u Testmozu i imao je ukupno 75 pitanja. Predviđeno vrijeme za rješavanje bilo je 60 minuta.

Iako su pravo na državno natjecanje ostvarile četiri učenice Medicinske škole Bjelovar, natjecanju je pristupila samo učenica Tamara Kavedžić drugog razreda (farmaceutski tehničar/ka). Tamara je kviz odlično riješila te je ostvarila osmo mjesto od ukupno 122 sudionika.

Natjecanje je održano u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar. U povjerenstvu natjecanja za kviz bile su Lucija Miškić i Neda Adamović (Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar).

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.