Crosst.hr

ČITANJEM DO ZVIJEZDA na županijskoj razini

citanjem do zvijezda 2015 medicinska 1

Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ za srednje škole pokrenula je Hrvatska mreža školskih knjižničara (HMŠK), a koncepciju kviza razradila je školska knjižničarka Ivana Vladilo. Srednjoškolsko natjecanje nastalo je po uzoru na osnovnoškolskog koje je također projekt HMŠK-a. Glavni cilj ovog projekta je potaknuti čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje. Uz natjecanje, „Čitanjem do zvijezda“ potiče i zajedničko druženje učenika i nastavnika, razgovor o pročitanim knjigama i druge slične komunikacijske i socijalne vještine.

Nakon uspješnog plasmana na školskom natjecanju i priprema, 4. veljače u Medicinskoj školi Bjelovar održana je županijska razina natjecanja. Osim učenica Medicinske škole Bjelovar, sudjelovala je i učenica Tehničke škole Bjelovar.

Za županijsku razinu natjecanja učenice su imale zadatak pročitati tri romana za mlade (YA literatura): lektirni naslov „Lovac u žitu“ J.Salingera ; „Bijela kao mlijeko, crvena kao krv“, roman prvijenac mladog talijanskog autora Alessandra d’Avenije i roman o odrastanju „Punoglavci” Ante Tomića. Osim sadržaja romana, učenice su trebale pomno proučiti i životopise pisaca.

Na sljedeću razinu natjecanja prošli su učenici s 80% i više točno riješenih zadataka te iz Medicinske škole Bjelovar na državnu razinu idu četiri učenice: Tamara Kavedžić, Adriana Marjanović, Isabela Marušić i Matea Kovač. Učenici Tehničke škole Bjelovar, Gabrijeli Keserin, nedostajao je samo jedan bod za plasman na državno natjecanje.

Mentorice i članice povjerenstva bile su knjižničarke Zorka Renić (Medicinska škola Bjelovar) i Rajna Gatalica (Tehnička škola Bjelovar), a članovi povjerenstva bili su knjižničarka Lucija Miškić (Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar) i informatičarka Alma Žigun (Medicinska škola Bjelovar).

Zorka Renić
Rajna Gatalica

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.