31. svibnja 2020

Flash banner
Flash banner
Flash banner
Flash banner
Flash banner
Flash banner
Flash banner
Flash banner

ČITANJEM DO ZVIJEZDA na županijskoj razini

Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ za srednje škole pokrenula je Hrvatska mreža školskih knjižničara (HMŠK), a koncepciju kviza razradila je školska knjižničarka Ivana Vladilo. Srednjoškolsko natjecanje nastalo je po uzoru na osnovnoškolskog koje je također projekt HMŠK-a. Glavni cilj ovog projekta je potaknuti čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje. Uz natjecanje, „Čitanjem do zvijezda“ potiče i zajedničko druženje učenika i nastavnika, razgovor o pročitanim knjigama i druge slične komunikacijske i socijalne vještine.

Nakon uspješnog plasmana na školskom natjecanju i priprema, 4. veljače u Medicinskoj školi Bjelovar održana je županijska razina natjecanja. Osim učenica Medicinske škole Bjelovar, sudjelovala je i učenica Tehničke škole Bjelovar.

Za županijsku razinu natjecanja učenice su imale zadatak pročitati tri romana za mlade (YA literatura): lektirni naslov „Lovac u žitu“ J.Salingera ; „Bijela kao mlijeko, crvena kao krv“, roman prvijenac mladog talijanskog autora Alessandra d’Avenije i roman o odrastanju „Punoglavci” Ante Tomića. Osim sadržaja romana, učenice su trebale pomno proučiti i životopise pisaca.

Na sljedeću razinu natjecanja prošli su učenici s 80% i više točno riješenih zadataka te iz Medicinske škole Bjelovar na državnu razinu idu četiri učenice: Tamara Kavedžić, Adriana Marjanović, Isabela Marušić i Matea Kovač. Učenici Tehničke škole Bjelovar, Gabrijeli Keserin, nedostajao je samo jedan bod za plasman na državno natjecanje.

Mentorice i članice povjerenstva bile su knjižničarke Zorka Renić (Medicinska škola Bjelovar) i Rajna Gatalica (Tehnička škola Bjelovar), a članovi povjerenstva bili su knjižničarka Lucija Miškić (Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar) i informatičarka Alma Žigun (Medicinska škola Bjelovar).

Zorka Renić
Rajna Gatalica

Povezani članci