Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovarski srednjoškolci na natjecanju Čitanjem do zvijezda

citanje natjecanje 2014 1

Drugu godinu za redom održano je natjecanje Čitanjem do zvijezda. Natjecanje je pokrenulo Županijsko stručno vijeće knjižničara Međimurske županije, a proširilo se po cijeloj Lijepoj našoj.

Namjera pokretanja ovakvog natjecanja je poticanje čitanja, timskog rada, organiziranog i smislenog provođenja slobodnog vremena. Natjecanje ima tri razine: školsku, županijsku i nacionalnu. U srijedu, 10. prosinca 2014. održana je školska razina natjecanja na kojoj su sudjelovali učenici Medicinske i Tehničke škole Bjelovar.

Učenici su kao pripremu za natjecanje pročitali dvije knjige: Lovac u žitu (Salinger) i Bijela kao mlijeko, crvena kao krv (D`Avenia). Nekoliko puta prije natjecanja učenici su se sastajali, razgovarali o pročitanom, izdvajali važne detalje i iznosili svoje mišljenje o pročitanom romanu. Za natjecanje su ih pripremale mentorice-knjižničarke Zorka Renić i Rajna Gatalica.

Na sljedeću razinu natjecanja prošli su učenici sa 70% i više točno riješenih zadataka. Iz Medicinske škole Bjelovar na županijsku razinu ide pet učenica: Ana-Marija Komljenović, Tamara Kavedžić, Adriana Marjanović, Matea Kovač i Isabela Marušić, a iz Tehničke škole Bjelovar na županijsku razinu je prošlo dvoje učenika: Gabrijela Keserin i Ivan Cvetkov.

U sklopu natjecanja Čitanjem do zvijezda, učenici se mogu uključiti i u natjecanje u izradi multimedijalnog uratka na temu romana Lovac u žitu. Iz Medicinske škole Bjelovar uključile su se učenice Petra Kadlec i Tanja Đanić.

Da se radi o ozbiljnom natjecanju dokazuje i prisutnost komisije koja prati provedbu natjecanja. U Medicinskoj školi Bjelovar, uz mentoricu su komisiju činile Ana Pleskalt Holiček i Alma Smerečinski, a u Tehničkoj školi Bjelovar Sandra Petrlić i Đurđa Valinčić.

Županijsko natjecanje održat će se u veljači, a učenici za njega trebaju pročitati još jednu knjigu: U divljini (Krakauer). Sretno!

Pročitajte još