Crosst.hr

Studentski zbor približio Tehnološki park Bjelovar studentima Visoke tehničke škole u Bjelovaru

2015 Intervju Tehnoloski park Bjelovar 4

Predsjednica Studentskog zbora, predstavničkog tijela studenata u Bjelovaru, Elizabeth Hedl i predstavnik 3. godine Mehatronike Tomislav Budić u prilogu vam donose intervju s direktorom Tehnološkog parka Bjelovar Igorom Petrovićem.

SZ: Molim Vas da se predstavite i kažete nešto o poziciji direktora, kako ste došli do tog mjesta?
Ja sam Igor Petrović, predavač sam na Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru i kao zaposlenik VTŠBJ sam došao do mjesta direktora s obzirom da su Grad Bjelovar i VTŠBJ osnivači s 50 postotnim udjelom Tehnološkog parka. Tehnološki park je osnovan prvenstveno kao poveznica između poduzetništva, gospodarstva i visokog školstva u Bjelovaru i naravno korištenjem svih tehnoloških mogućnosti, znanja i svega što nam je dostupno od naših predavača i ostalih stručnjaka kao vanjskih suradnika prema izradama rješenja tehničke dokumentacije, laborata, studija i slično, a s druge strane za pomoć u inkubatoru poduzetnika vezanih opet na tehnologiju. Znači prvenstveno naših studenata, a onda i svih ostalih koji planiraju uči u takvu domenu.

SZ: Koja je Vaša uloga u Tehnološkom parku Bjelovar?
Ja sam ovdje samo da povežem sve te konce u Bjelovaru i široj okolici stručnjaka koji se bave tehnološkim procesima, općenito tehničkom strukom i povezati ih opet s korisnicima kojima je sve to skupa potrebno.

SZ: Koje su prednosti novoosnovanog Tehnološkog parka nad uskoro ugašenim Poslovnim parkom?
Poslovni park je prvenstveno brinuo oko toga što i kako s poduzetništvom. Odgovarao je na pitanja kako osnovati firmu, kako funkcionira firma. Ono što nas ovdje zanima su tehnologije, tehnička struka, bilo da se radi o strojarstvu, elektrotehnici, računarstvu ili nešto slično i upotreba takvih rješenja na konkretnim primjerima, znači nije toliko bazirano na onom ekonomskom aspektu. Nas ne zanima toliko pisanje poslovnih planova, razrada studija za neke kredite, za potpore ministarstva i slično, nego nas zanima onaj tehnički dio gdje možemo u neku ruku biti potpora nekome drugome tko piše recimo prijavu za programe ministarstva ili kao nositelj ili kao sudionik, ali naš posao bi bio ovaj tehničke struke, odnosno prijedlog nekih tehničkih rješenja. Ideja je poboljšanja postojećeg stanja ili izrade studija, elaborata i slično.

SZ: Što očekujete na kraju godine?
Na kraju godine očekujemo da preživimo  . Znači da nas ljudi upoznaju, da shvate što je poanta osnivanja tehnološkog parka i da se osjećaju slobodni javljati se kad negdje zapne vezano za tehnički dio. Znači sve je u redu za primjerice velike firme koje rade u okolici, imaju neka svoja već tehnička rješenja u pogonima ili neki plastenici, poljoprivreda, nešto slično, ali ako žele nekakvu nadogradnju, ako žele unaprijediti nekakav proces, da zanju da ne moraju sami tražiti okolo stručnjake da mogu doći ovdje da mi možemo napraviti ovaj cijeli dio posla, a ono što ne možemo, mi ćemo naći vanjske suradnike koji to mogu.

SZ: Što nam možete reći o uredima, kako su opremeljeni, koliko ih ima?
Ovaj prvi kat koji je bio prije u sklopu Poslovnog parka ostaje isti ovakav kakav je, znači uredski prostori trenutno su tri i oni su popunjeni, produžili smo ugovore sa korisnicima koji su bili u Poslovnom parku, ali su izrađena još četiri nova ureda u potkrovlju za koje sljedeći tjedan u ponedjeljak izlazi novi natječaj u svrhe popunjavanja tog prostora. Prostori su opremljeni računalima, uredskim namještajem, znači stolovi, stolice i slično, sav ostali sadržaj koji je potreban za funkcioniranje jedne firme je zajednički za cijelu zgradu i dostupan je naravno svim korisnicima, znači sala za sastanke, sala za konferencije, edukacijska dvorana i još niz mogućnosti vezanih opet za Visoku tehničku školu u Bjelovaru kroz uporabu laboratorija. Znači svi laboratoriji koji se koriste u nastavi, primjerice laboratorij za elektrostrojarstvo, tehnološki razvojni centar u A. B. Šimića 1 kroz Tehniološki park mogu postati dostupni vanjskim korisnicima koji imaju jednostavno potrebu za takvim stvarima.

SZ: Jesu li u planu kakva proširenja?
Zasada planiramo prvo popuniti kapacitete koje imamo, znači zasada imamo višak prostora koji trebamo iznajmiti, a onda ako se ukaže potreba, naravno da i proširenje je jedna od opcija. Sa dinamikom proširenja potražnje mi ćemo i svoju ponudu širiti.

SZ: Možete li sada za kraj kao direktor Tehnološkog parka Bjelovar poručiti nešto studentima Visoke tehničke škole u Bjelovaru, budućim poduzetnicima?
Naravno, to i je najveći plus ovoga svega, znači ovo i je stvoreno u neku ruku za povezivanje studenata i svih ostalih sudionika u privredi od trgovaca, proizvodnje i svega ostalog. Studentima su vrata širom otvorena za vrijeme studija, nakon završetka studija u smislu povezivanja s poslodavcima za otvaranje vlastitih firmi, znači poziv vrijedi za studente 3. godine, za diplomirane studente, sve kompletno da se jave na natječaj. Uvijek imaju sve mogućnosti koje trebaju da nastave tamo gdje su završili kad su dobili diplomu.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.