Crosst.hr

Seminar o investicijskim fondovima održan u Županijskoj komori Bjelovar

hgk investicijski fondovi 2015 1

Svjetlana Bubalo, specijalista za prodaju iz ZB Investa govorila je o investicijskim fondovima, njihovim prednostima i vrstama.

– Investicijski fondovi su objedinjeni način ulaganja pri čemu investitori zajedno ulažu svoja sredstva. Njihova sredstva se ulažu i kroz ta ulaganja te imaju indirektan pristup tržištima bilo kapitala, bilo novca. Dobro je što ne moraju sami donositi odluke, pratiti što se dešava na tržištima, nego taj dio pretvaranja portfelja novaca koji su oni uložili u portfelje raznih vrijednosnih papira rade fond menadžeri. S relativno malim iznosima mogu dobiti jako veliku diversifikaciju obzirom da fond ulaže imovinu u veliki broj različitih vrijednosnih papira na tržištu novca. To je prednost u odnosu na slučaj kada vi sami ulažete na tržištu kapitala. Da bi sami mogli ulagati morali biste imati daleko veću količinu novaca jer portfelj fonda je velik. Da biste napravili tako veliku diversifikaciju, osim novaca, trebali biste imati jako puno vremena i jako puno znanja. Ovdje za sve ulagatelje koji uplaćuju u fond taj dio posla obavljaju profesionalni fond menadžeri. Ulaganjem u fond rizik se raspršuje. Rizik je povezan s ulaganjem u investicijske fondove. Daju veći prinos nego što je oročenje ili ulaganje novca na računu. Kada uložite u fond, niste izloženi riziku jedne banke, jednog financijskog instrumenta, jedne zemlje ili jedne valute – rekla je Svjetlana Bubalo specijalist za prodaju iz ZB Investa.

Naglasila je da se u fond može ulagati od sto kuna mjesečno ili 400 kuna jednokratnim uplatama. Kad uplaćujete novac u fond, odmah sudjelujete u dobiti velikih kompanija. Cijena udjela se računa svaki dan. Tako se mijenja i vaša dobit.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.