Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Sastanak o problemima hrvatskih autoprijevoznika zbog novog njemačkog Zakona o minimalnoj plaći

ministarstvo rada

ZAGREB, 21. siječnja 2015. – Početkom ove godine, u Republici Njemačkoj je na snagu stupio Zakon o minimalnoj plaći kojim je propisano da se svim radnicima koji obavljaju poslove prijevoza na njenom teritoriju isplaćuje minimalna plaća u visini od 8,5 eura po satu. U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je tripartitni, međuresorni sastanak kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja problema hrvatskih autoprijevoznika nastalih zbog primjene novog njemačkog Zakona o minimalnoj plaći.

Republika Hrvatska će se pridružiti zajedničkoj inicijativi, odnosno pismu istočnih zemalja članica Europske unije (Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Litva, Rumunjska, Bugarska) upućenom ministrima rada i prometa Republike Njemačke u cilju rješavanja nastalih problema. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pridružit će se i inicijativi navedenih država prema Europskoj komisiji kako bi se razjasnilo i utvrdilo, u skladu s važećom pravnom stečevinom, jesu li radnici u međunarodnom transportu, osobito kada su u tranzitu, izaslani radnici na koje se primjenjuju njemački radni uvjeti.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osigurati kontaktnu točku za komunikaciju kako s nadležnim tijelima Republike Njemačke radi prikupljanja informacija, tako i s hrvatskim prijevoznicima radi njihova informiranja o načinu postupanja. Sve informacije o poteškoćama i problemima s kojima će se prijevoznici susretati bit će dostavljene i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova radi poduzimanja diplomatskih aktivnosti. Osim toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zatražit će od nadležnih tijela Republike Njemačke preciznu informaciju koja su sve davanja uključena u navedenu minimalnu bruto plaću od 8,5 eura po satu.

Pročitajte još