Crosst.hr

Predstavnici seljačkih organizacija i udruga na poziv zastupnice Petir u posjeti Bruxellsu

eu poljoprivrednici 2015 1

Uz njih, u posjet zastupnici Petir bile su i predstavnice Udruge „Najuzornija hrvatska seoska žena“, predstavnici udruga „Baranjska brazda“ i Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava „Život“, Klastera „Slavonska Jabuka“ i Udruge ZG trešnja. U ponedjeljak 11.05.2015. godine, predstavnici seljačkih organizacija i udruga iz Hrvatske posjetili su Europski parlament gdje su se nakon obilaska te institucije i upoznavanja s njenim radom, susresli sa zastupnicom Petir te zastupnikom Andrejom Plenkovićem i razgovarali o najaktualnijim problemima u poljoprivredi te prijedlozima za njihovo rješavanje.

Zastupnica Petir je poljoprivrednike upoznala s dosadašnjim aktivnostima u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj pritom im zahvalivši na njihovim sugestijama i korisnim savjetima te im poručivši kako samo ako se držimo zajedno možemo napredovati.

„Upravo zahvaljujući podršci koju sam dobila u Odboru, naši proizvođači mandarina i jabuka dobili su obeštećenje zbog ruskog embarga, a naša djeca dobivat će u školama zdrave obroke mlijeka, voća i povrća“, rekla je Petir.

Svjesna problema s kojima se hrvatski proizvođači susreću, Petir je poručila kako pitanje proizvodnje hrane mora biti strateški nacionalni interes Republike Hrvatske te obećala proizvođačima pomoć u daljnjoj borbi za stvaranje uvjeta da domaći poljoprivredni proizvođači budu konkurentni, da domaći proizvodi pronađu svoj put do potrošača te da proizvođači od svog rada mogu dostojanstveno živjeti.

“Hrvatska godišnje iz proračuna potroši preko 5 milijardi kuna za nabavu hrane za vojsku, bolnice, domove za stare i nemoćne, škole, a na tim natječajima prolaze trgovački lanci koji ne nude domaće i kvalitetno. To se mora promijeniti i Vas koji proizvodite hranu treba podržati i osigurati Vam tržište, prije svega u državnim i javnim institucijama“, rekla je Petir.

Proizvođači su se požalili zastupnici i na inertnost nadležnih institucija te nejasnoće u propisima i zakonskim regulativama, nepoštenu trgovačku praksu i nelojalnu konkurenciju, visoke kamate i lihvarske kredite koji ih vode u dužničko ropstvo te su izrazili zabrinutost nastavkom i mogućim pojačanjem ruskog embarga na uvoz europskih proizvoda.

Zastupnica Petir rekla je da hrvatska Vlada treba prepoznati poljoprivredu kao stratešku granu i proizvodnju hrane kao strateški nacionalni interes te će iz takvog opredjeljenja u razgovoru s bankama naći način da kamate budu manje, da se kontrolira ono što stiže iz uvoza, da se za domaće proizvode osigura tržište i da se iskoristi novac iz EU koji je za poljoprivredu i ruralni razvoj izdašan. Rekla je da je u razgovoru s predstavnikom Europske komisije dobila potvrdu da bi i hrvatski Program ruralnog razvoja konačno mogao biti odobren sljedećeg tjedna, no poljoprivrednici su istaknuli da su zabrinuti sporošću kojom se obrađuju njihovi zahtjevi pristigli na natječaj te da se boje da će i ova godina biti izgubljena.

U dvodnevnom posjetu Bruxellesu nalazile su se i predstavnice Udruge „Najuzornija hrvatska seoska žena“ koje je Marijana Petir posebno pozdravila obradovavši ih viješću da je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova prošli tjedan usvojio njen prijedlog pilot projekta za uspostavljanje Europske nagrade za seosku ženu.

Drugog dana boravka, u utorak 12.5.2015. godine, predstavnici seljačkih udruga sudjelovali su na konferenciji koju organizira zastupnica Petir u Europskom parlamentu pod nazivom “Zajednička poljoprivredna politika u praksi”.

Na konferenciji su prisutvovali potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuiness, zastupnici i članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, predstavnice Glavne uprave za poljoprivredu u Europskoj komisiji, predstavnica Copa-Cogeca, najjačeg europskog udruženja seljačkih udruga, zadruga i organizacija te eurozastupnici Andrej Plenković i Ivana Maletić.

Ravnateljica Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Josefine Loriz-Hoffmann najavila je da bi sljedeći tjedan Program ruralnog razvoja RH mogao dobiti konačno odobrenje nakon što Parlament usvoji sljedeći tjedan delegirani akt na plenarnoj sjednici.

Na konferencije predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore upozorili su na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda, neispunjeno obećanje Europske komisije oko pomoći pri dobivanju povlaštenog statusa izvoza poljoprivrednih proizvoda u države CEFT-e koji smo izgubili ulaskom u EU, visoke kamate na poljoprivredne kredite i slično.

Od predstavnika Hrvatske poljoprivrdne komore predloženo je i da se krene s isplatom poticaja u mjesecu prosincu, što radi dosta država u Europskoj uniji radi pomoći poljoprivrednicima u nabavi repromaterijala za proljetnu sjetvu. Izražena je i bojazan predstavnika HPK o ulasku Hrvatske u treći krug financiranja voća zbog embarga Rusiji jer Ministarstvo još uvijek nije poslalo zahtjev da se hrvatski voćari uvrste u treći krug pomoći.

Europsku komisiju su upozorili i na niz nelogičnosti oko do sada raspisanih mjera ruralnog razvoja, a posebno na neslužbene vijesti da se dnevno u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju obrađuju samo po 2 prijave od mjere 4.1. i 4.2. od ukupno 1.280 projekata koji su prijavljeni.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.