Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Predstavljene nove mjere HBOR za poduzetnike

hbor komora 2014 1

http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_2.jpg alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”204″/>Na ovaj poziv Komore odazvao se veliki broj poduzetnika i obrtnika u želji da čuju nešto više i nešto pozitivno što bi moglo promijeniti sadašnju sliku gospodarskog sivila.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_3.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;”
Ispred Hrvatske banke za obnovu i razvitak novo donesene mjere za povećanje kreditne aktivnosti gospodarstvenika, ali isto tako i postojeće kreditne programe za cijeli spektar namjena i krajnjih korisnika predstavio je Nikola Ključariček.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_4.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;”
– Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dugi niz godina ima kreditne programe za sve vrste poduzetnika ne samo za velike. Odnedavno HBOR je donio čitav niz novih mjera u cilju poboljšanja i u cilju povećanja kreditne aktivnosti, da budemo bliže poduzetnicima. Jedna od novih mjera je provedba naših kreditnih programa. Imamo i model podjele rizika s poslovnim bankama. Također, nova mjera je i mogućnost kreditiranja po modelu podređenog duga. Otvorili smo još neke mogućnosti da možemo kreditirati započete investicije što u prošlom periodu nismo mogli. Tu su i posebne kreditne linije s poslovnim bankama gdje želimo biti pristupačniji poslovnim bankama i krajnjim korisnicima te čitav niz drugih mjera i poboljšanja da budemo što bliže poduzetnicima, rekao je Ključariček.

Također je dodao da je interes poduzetnika uvijek bio veliki, ističući da su uvjeti HBOR-a bili povoljniji nego poslovnih banaka.

– Međutim, moramo priznati da je ove godine primjetan pad potražnje što nije samo slučaj s HBOR-om već je tako u cijelom bankarskom sustavu.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_5.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;” alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”410″/>
Što se tiče kamatnih stopa za investicije, Nikola Ključariček je rekao: – Kamatne stope se kreću od 2 do 5%. Mislim da su ti uvjeti vrlo konkurentni i povoljniji nego što se trenutno mogu naći na bankarskom tržištu, a isto tako su naširoko otplate i kreću se do 17 godina.

Kako doći do kredita putem HBOR-a? Ključariček je rekao da HBOR svoje kreditne programe plasira krajnjim korisnicima putem banaka.

– Kada se podnese kreditni zahtjev kod poslovne banke, obrada zahtjeva u HBOR-u traje do dva tjedna. U zadnje vrijeme banke su manje sklone riziku i stoga se HBOR otvorio direktno prema korisnicima i može direktno kreditirati, ali u tom slučaju obrada zahtjeva je nešto dulja.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_6.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;” alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”293″/>
Što se tiče tvrtki koje su u predstečaju i koje su izašle iz predstečaja, Ključariček je rekao: – Istina da te tvrtke ne mogu dobiti kredit i da su ti poduzetnici u poteškoćama. Jedna od naših mjera koju smo donijeli za tvrtke koje su izašle iz predstečaja je pokušaj podrške upravo tim tvrtkama. To isto tako ne vrijedi za sve tvrtke, mora postojati preduvjet da je tvrtka izašla iz predstečaja zdrava i da ima neke planove za budućnost. Riječ je o kreditnom programu za trajno obrtno sredstava. Tvrtke koje su izašle iz predstečaja i nisu prihvatljive za poslovne banke, mi ćemo tu pokušati uskočiti i pomoći tim tvrtkama koje imaju daljnju budućnost da opstanu na tržištu, rekao je Nikola Ključariček, rukovoditelj direkcije kreditiranja velikog gospodarstva u HBOR-u.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hbor_komora_2014_7.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;” alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”211″/>
Nove mjere za male i srednje poduzetnike predstavila je Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva, a kratkoročno osiguranje i reosiguranje predstavila je Gabrijela Kupanovac.

Pročitajte još