Crosst.hr

Picula Komisiji: povećajte iznos kompenzacija za male proizvođače

Tonino Picula EP

“Zabrana izvoza u Rusiju veliki je udarac europskoj poljoprivredi zbog čega je jasno da će, kada se usporede vrijednosti izvoza i iznosa koji će se dodijeliti kompenzacijskim mehanizmima, europski proizvođači biti snažno pogođeni ovim embargom”, naglasio je u svom jednominutnom govoru.

“Pritom posebno mislim na male proizvođače koji nisu cjenovno konkurentni velikima s gotovo dampinškim cijenama njihovih proizvoda, a koji su često i upitne kvalitete. Oni će se teže prilagoditi i izvozu na druga svjetska tržišta jer ne raspolažu s dovoljno resursa, a upravo mala poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj čine čak 90% od ukupnog broja”, rekao je Picula.

Na isti problem malih proizvođača, Picula je Europsku komisiju podsjetio još sredinom kolovoza kada joj je uputio prioritetno pitanje. Tom je prilikom posebno istaknuo da mali proizvođači proizvedenim količinama ne mogu biti cjenovno konkurentni velikim proizvođačima iz cijele Unije. U svom je odgovoru Komisija istaknula da će kompenzacije izvršiti samo za najteže pogođene proizvođače voća i povrća, za što je predodređena svota od 125 mlijuna EUR-a. Zastupnik Picula smatra taj iznos nedostatnim, stoga je danas ponovno pozvao Komisiju da prilagodi svoje mjere.

“Mandarine su tek jedan od hrvatskih proizvoda koji se nije našao na listi onih koji će se kompenzirati, a na rusko tržište trebalo je otići gotovo 40% ukupne proizvodnje. Snažno su pogođeni i proizvođači jabuka. Europske sankcije su nas ozbiljno pogodile, zbog čega se moraju pronaći adekvatnija rješenja. Predložene mjere nisu dostatne pa pozivam Komisiju da ih nadogradi, odnosno proširi listu proizvoda koji se kompenziraju”, zaključio je Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.