20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Održana sjednica Hrvatske zajednice županija

Foto Zagrebačka županija

Osječko-baranjska županija bila je domaćin 43. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovala tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s pomoćnicima te pomoćnik tehničkog ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Na sjednici su otvorene važne teme o promjenama u lokalnoj i područnoj samoupravi, stanju u hrvatskoj poljoprivredi i izmjenama Zakona o poljoprivredi. Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić predstavio je projekt sheme školskog voća i povrća u Republici Hrvatskoj.

„Promicanje zdrave prehrane i dobrih prehrambenih navika od najranije dobi cilj je projekta sheme školskog voća i povrća čiju provedbu s 90 posto sredstava financira Europska unija. Kako su Slavonija i Baranja poljoprivredni krajevi, žitnice Hrvatske, preporučili smo školama i učeničkim domovima da prilikom odabira dobavljača voća i povrća surađuju upravo s lokalnim proizvođačima. To je poticaj razvoju lokalnog tržišta i malog gospodarstva te promociji zdravih oblika prehrane. Ovu inicijativu željeli smo podijeliti i s ostalim županima te tako vrlo izravno poručiti da razvoj lokalne zajednice počiva na prepoznavanju tih vrijednosti“, kazao je župan Šišljagić.

Župani su s tehničkom ministricom uprave Dubravkom Jurlinom Alibegović razgovarali o smjeru promjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Još su jednom jasno iznijeli svoje stavove oko teritorijalnog preustroja koji, slažu se župani, ne može biti decentralizacijska mjera. Istaknuta je i važnost transparentnosti županija. Prema posljednjem istraživanju GONG-a i Instituta za javne financije, upravo su županije u vrhu transparentnosti svih jedinica lokalne i područne samouprave. Poznajući važnost transparentnog rada, članovi Izvršnog odbora diskutirali su o mogućnosti izrade jedinstvene aplikacije za vizualni prikaz proračuna svih županija prema smjernicama Povjerenice za informiranje, GONG-a, Europske komisije.

„Vizualizacija županijskih proračuna alat je kojim građanima možemo približiti sredstva kojima raspolažemo, iz kojih izvora ona dolaze i u što se ulažu. Kako je pitanje financija posebno osjetljivo u vrijeme krize, odgovorno ponašanje javne uprave jedini je način da vratimo povjerenje građana u institucije. Izradom jednake vizualizacije proračuna prilagođene podacima svake županije omogućili bismo građanima da jednostavnije prate odgovornost u ulaganju novca te da transparentno, brzo i jasno odgovorimo na njihova pitanja“, komentirao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Izvor informacije: Zajednica županija

Slične objave