Crosst.hr

Održana prezentacija natječaja Europske unije za izgradnju proizvodnih kapaciteta

hgk natjecaj 2015 1

http://www.bjelovar.info/images/uploads/hgk_natjecaj_2015_2.jpg alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”425″/> – Natječaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji dolaze iz većine djelatnosti vezanih uz proizvodnju. Određena područja djelatnosti su isključena iz ovog natječaja. Oni projekti koji se mogu financirati iz drugih natječaja ili drugih programa ne mogu konkurirati na ovom natječaju. Poljoprivreda i slične djelatnosti. Na raspolaganju je oko 147 milijuna eura, od čega je 100 milijuna eura namijenjeno za izgradnju i opremanje, a 47 milijuna eura za nabavu opreme. Natječaj je otvoren početkom svibnja, a traje sve do iskorištenja sredstava. Prijavitelji mogu prijaviti sve do 2020. godine. Smatramo da će vrlo brzo, u ovoj ili idućoj godini sva sredstva biti iskorištena. Pojedina potpora ovisi od toga koliko je poduzetnik velik. Za mikro i male poduzetnike potpora iznosi 45 posto prihvatljivih troškova, a za srednje oko 35 posto prihvatljivih troškova. Može se ulagati u materijalnu imovinu; klasične investicije, nabavu nematerijalne imovine, savjetodavne usluge, usluge nastupanja na sajmovima u svrhu promoviranja proizvoda samog natječaja. Mogu se graditi novi objekti ili proširivati postojeći. Natječaj za opremu je 47 tisuća eura. Kao i u prvom natječaju može se prijaviti i za nematerijalne troškove, a najveća potpora po natječaju iznosi do pet milijuna kuna. Od banaka imamo informaciju da mogući korisnici još nisu pristupili bankama niti se prijavili na ovaj natječaj. Tvrtke u vlasništvu gradova i Županije u iznosu do 25 posto mogu se prijaviti, no tamo gdje je vlasništvo lokalne uprave i samouprave više od toga ne mogu biti prijavitelji – rekao je Saša Bukovac, pomoćnik direktora sektora za međunarodne poslove HGK.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/hgk_natjecaj_2015_3.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;”
Na prezentaciji koja je bila namijenjena zainteresiranim poduzetnicima predstavljene su i potporne aktivnosti HBOR-a te komercijalnih banaka.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.