Crosst.hr

Održan 13. Gospodarski sajam sira u Grubišnom Polju

2015 11 POLJE 5

http://www.bjelovar.info/images/uploads/2015_11_POLJE_1.jpg
Protekli vikendu u Grubišnom Polju održan je 13. Gospodarski sajam- sajam sira. Riječ je dvodnevnoj manifestaciji koja je okupila 103 izlagača, među kojima 11 proizvođača sireva i proizvoda od mlijeka.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2015_11_POLJE_4.jpg
U ime organizatora Grada Grubišnoga Polja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma d.o.o. govorio je domaćin i gradonačelnik Zlatko Mađeruh. On je rekao da sajam ima zadatak skrenuti pozornost šire zajednice na stratešku važnost podupiranja poljoprivrede i stvaranja preduvjeta za njezin opstanak i održivi razvoj, kako našega kraja tako i Republike Hrvatske.
-Danas je pred nama 103 izglača, nažalost samo 11 sirara. Podatak je to koji ne bismo smjeli zanemariti s obzirom na strateški i nacionalni interes za proizvodnjom hrane. Nadam se da ćemo nakon ovoga sajma svi zajedno upregnuti snage kako bismo ovim ljudima koji pokušavaju izgraditi Lijepu našu, olakšali njihov put. Kako bismo u našoj zajednici podijelili boljitak i našoj djeci omogućili zasnivanje obitelji i zapošljavanje na Hrvatskoj zemlji, rekao je Mađeruh.

Među gostima je bio i zastupnik u Europarlamentu Davor Ivo Stier, koji je istaknuo da je osim za proizvođaće sira, sajam važan i za ostale poljoprivredne proizvođače.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2015_11_POLJE_2.jpg
Iz Grubišnog Polja valja odaslati poruku da poljoprivreda danas mora biti glavna strateška grana u Hrvatskoj, istaknula je otvarajući 13. Gospodarski sajam – sajam sira zastupnica u Europarlamentu Marijana Petir.
– Zato što hrvatski seljak zna još uvijek proizvoditi hranu na tradicionalan način, jer je kod nas sve čisto i očuvano. Nema boljeg i kvalitetnijeg poljoprivrednog proizvoda od hrvatskog. Stoga ju moramo cijeniti i proizvodnja hrane mora biti strateška grana!-istaknula je Petir.
Petir je također rekla da nije dovoljno osloniti se na vlastite kapacitete, već je potreban zaokret u nacionalnoj politici i cijeniti čovjeka koji živi na selu, te na pametan način koristiti fondove EU.
– U tome smo, nažalost zakazali. Stoga s ovog sajma nakon razgovora s našim poljoprivrednim proizvođačima, proizvođačima sira i mljekarima koji spadaju u najugroženiju skupinu u poljoprivredi, želimo poručiti da nam treba nova, pametna nacionalna poljoprivredna politika, a koja će se povezati s europskom, jer ona izdvaja 50 posto proračuna za poljoprivredu, što znači da EU poljoprivredu gleda kao stratešku granu, istaknula je Marijana Petir.

Središnji događaj sajma bilo je nagrađivanje najboljih sireva. Stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispitali su 24 uzorka, koje je dostavila većina od 11 izlagača sirara.
-Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova prema 20 bodovnom sistemu sukladno Pravilniku koji su izradili djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 24 proizvoda dodijeljeno je 10 zlatnih, pet srebrnih i dva brončana odličja-pojasnio je prof. dr. sc. Neven Antunac, predstojnik Zavoda za mljekarstvo sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Najviše bodova i time titulu šampiona sajma ponio je svježi krem sir s hrenom belomanastirskog Belja. Prema ocjeni posjetitelja najboljim sirom proglašen je polutvrdi kravlji sir sirane Runolist Tomaić commercea iz Otočca.

U sklopu sajma održana su i stručna predavanja. Zlatko Pavičić, vanjski suradnik Poduzetničkog inkubatora predavao je na temu Mjere 4. – ulaganja u fizičku imovinu i Mjere 6. – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava, kao sastavnica Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., dok je profesor N. Antunac predavao na temu deklariranja mliječnih proizvoda. Darija Marković iz Savjetodavne službe održala je radionicu ‘Kako napraviti sir u vlastitoj kuhinji’.
Po prvi puta je u okviru sajma održana fišijada. U sklopu fišijade su nastupili ŠRD ‘Ledina’ Poljani, ‘Šaran’ Tomašica,’ Šaran’ Veliki Zdenci, ‘Udica’ Grubišno Polje, ‘Zdenac’ Mali Zdenci, ‘Ilova’ Ivanovo Selo, ‘Grđevica’ Veliki Grđevac, ŠRD Bjelovar, dok je riblji paprikaš pripremala i Zajednica športskih ribolovnih društava Grubišnoga Polja. Prvo mjesto osvojio je ŠRD ‘Bjelovar’, drugo ŠRD ‘Udica’ Grubišno Polje, a treće ŽŠRD Grubišnoga Polja.

Ove godine provedeno je i ocjenjivanje najbolje uređenog štanda, te je takvim proglašen onaj izložbeni prostor Ankice Kraljić iz Bjelovara.

Sajam su upotpunili i brojni revijalni sadržaji, poput nastupa kulturno umjetničkih društva s područja grada i drugih sredina, te nastupi folklornih skupina nacionalnih manjina. Nastupio je Zbor matice umirovljenika Grubišnoga Polja, članovi bjelovarskoga HORKUD-a ‘Golub’, mlađa tamburaška i mlađa folklorna sekcija, te Folklorni ansambl i tamburaška sekcija CIK-a, KUD ‘Elizabeta’ iz Jalžabeta, KUD ‘ Ivan Vitez Trnski’ iz Nove Rače, KUD ‘Mato Lovrak’ iz Velikoga Grđevca, te neizostavne mažoretkinje, koje su se predstavile s čak 11 točaka. Na smotri folklora nacionalnih manjina nastupili su članovi Čeških beseda Treglave, Velikih i Malih Zdenaca i Grada Grubišnoga Polja, Srpskog kulturnog društva prosvjeta iz Garešnice, te Zajednice Mađara Grubišnoga Polja.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2015_11_POLJE_6.jpg
U sklopu 13. Gospodarskoga sajma – sajma sira u CIK-u dr. Franjo Tuđman u suradnji s Poslovnim dnevnikom održan je ‘Poslovni uzlet Grada Grubišnoga Polja’, projekt koji već drugu godinu provode dnevne novine Poslovni dnevnik. Cilj projekta je predstaviti hrvatska mala i srednja poduzeća koja su u proteklih pet godina ostvarila rast poslovnih prihoda, broja zaposlenih kao i ocjene boniteta, te kroz cjelogodišnju kampanju upoznati javnost s uspješnim, pozitivnim poduzetničkim pričama na regionalno-županijskoj i nacionalnoj razini. Nakon šest uspješnih manifestacija u 2014. godini, „Poslovni uzlet grada Grubišnog Polja“ 22. je u nizu manifestacija u 2015. godini u sklopu projekta „Poslovni uzlet“.
Osim gradonačelnika Zlatka Mađeruha, pozdravne riječi na početku uputio je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ustvrdivši da i u Grubišnom Polju stvari kreću na bolje.

Tekst i foto: grubisnopolje.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.