26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Obnovljena Podružnica Linz u Gornjoj Austriji

2016 07 austrija 2

U subotu 25.6.2016. u gornjoaustrijskom gradu Linzu održana je obnoviteljska skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak Austrija Podružnica Linz. Skupštini je uz članove HKD Napredak Linz nazočio i prof. Filip Zloušić, dopredsjednik Središnje uprave Napretka i predsjednik Glavne podružnice Beč. On je pozdravio skup, te okupljenima i budućim članovima Podružnice Linz u kratkim crtama predstavio dugogodišnji rad Napretka u domovini i Austriji. Potom je prikazan dokumentarni film o Napretku „Priča uspjeha“, koji je svojim sadržajem ostavio dubok utisak na gledatelje.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_07_austrija_4.jpg
U relativno mlado predsjedništvo HKD Napredak Linz izabrani su: predsjednik mag. Mladen Nenadić, zamjenici predsjednika Diana Marić i Nikolas Clancel, tajnik Želimir Duvnjak i zamjenica Gabrijela Radman, rizničar Klaudia Krešić i zamjenica Jadranka Dubravčić.

Ostali članovi Predsjedništva su Pejo Jakovljević, Ivan Mihajlović, Iva Pokrajčić, Matej Tirić i Dragica Križanac. U Nadzorni odbor izabrani su: Goran Grebenar, Leo Marušić i Dragan Jozak.

Nakon izbora Predsjedništva Skupština je usvojila zajedničke akte uobičajene za obitelj HKD Napredak. Skupštinari su također jednoglasno odlučili da se pridružuju Fondu za stipendiranje „Fra Ivan F. Jukić“. Tako će ubuduće sudjelovati u prikupljanju sredstava u Fond, te dodjeljivanju stipendija i organiziranju Ljetne akademije za studente i srednjoškolce iz domovine.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_07_austrija_3.jpg
Nakon skupštine uslijedio je svečani program u kojem su sudjelovali mezzosopranistica Tea Clancel i pijanist Jean Mattau, gitaristica Katarina Grebenar, te dječja folklorna skupina „Kvirin“ iz Linza.

Obnavljanjem Napretkove podružnice Linz Hrvati Linza i Gornje Austrije imat će priliku bogatu hrvatsku kulturnu tradiciju ne samo sačuvati od zaborava u iseljeništvu, nego i u najboljem svjetlu prezentirati austrijskom društvu. Uz postojeću udrugu „Hrvatski dom“ i druge, u Linzu sada hrvatska scena u Gornjoj Austriji biva bogatija i vjerujemo da će to doprinijeti uvezivanju snaga i još većem zamahu u radu udruga. Posla i zadataka zasigurno ima, pogotovo za one koji su sebi dobrovoljno dali zadaću ulagati se u očuvanje i njegovanje svoga narodnog identiteta i suradnju sa drugima. Želimo im snagu i uspjeh u radu – na mnoga ljeta!

http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_07_austrija_1.jpg

Zainteresirani mogu nam se obratiti vezano za našu 18. Ljetnu akademiju za studente i maturante, kao i za 1. Ljetnu akademiju za srednjoškolce. Ovi projekti traju između 7. i 27. kolovoza/augusta. Imat ćemo nekih 55-60 mladih iz stare domovine na intenzivnom učenju njemačkog jezika i upoznavanju Beča i Austrije onako kako odgovara budućim akademski obrazovanim ljudima.

Prof. Filip Zloušić, Präsident
————————————————-
Meiselstraße 1, 1150 Wien
Mobil: +43 (0) 664 1564713

————————————————-
facebook.com/napredak.at
facebook.com/fans.napredak.at

Slične objave