26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar Kuščević o razlozima neprihvaćanja Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-202

2016 08 19 Izjava medijima1

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević danas, 19. kolovoza 2016. reagirao je na izjave ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, objavljene ovih dana u medijima, da donošenje Plana gospodarenja otpadom RH „koče ministri HDZ-a zbog nečijih privatnih interesa“. Ministar Kuščević te je izjave ocijenio neistinitima i zlonamjernima i iz njih je očito da se jedan važan dokument za Hrvatsku na nekorektan način koristi u predizborne svrhe.

Ministar je pojasnio da Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Vlada nije prihvatila jer nije na dovoljnoj stručnoj i operativnoj razini da bi mogao odgovoriti na brojna otvorena a važna pitanja.

Dao je više konkretnih argumenata koji potkrepljuju takvu ocjenu. Naime, provedba toga Plana zahtijevala bi izmjene najmanje 70tak prostornih planova, županijske, gradske i općinske razine a što za sobom povlači obvezu izrade velikog broja studija o utjecaju na okoliš i strateških procjena a na izradi kojih insistira upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Izrada navedenih planova i studija iziskuje milijunske troškove i dug vremenski period realizacije, za koji se procjenjuje da ne može biti kraći od 3 godine, a to bi onemogućilo da naša Država ispuni ranije preuzete obveze kojih je ili bi barem morao biti svjestan i ministar Dobrović.

Nadalje, Plan ne sadrži rješenja za postupanje sa svim kategorijama otpada što znači da sam Plan nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Uz sve navedeno, važno je naglasiti da je Nacrt prijedloga Plana bio na javnoj raspravi samo 8 dana što je u neskladu s Arhuškom konvencijom po kojoj bi taj rok morao biti najmanje 30 dana. Nepoštivanje ovoga roka razlog je zbog kojeg je niz udruga najavilo podizanje ustavne tužbe u slučaju vladinog prihvaćanja Plana. Ustavna bi tužba dodatno prolongirala primjenu Plana i sasvim sigurno na duži rok onemogućila Hrvatskoj korištenje sredstava iz fondova Europske unije

Iz svega navedenog jasno je da bi prihvaćanje Plana sada i u ovakvom obliku dovelo Hrvatsku pred ozbiljnu prijetnju sankcijama, što Vlada svakako želi spriječiti.

Ministar je naglasio da se o Nacrtu prijedloga Plana javno negativno očitovala i Hrvatska udruga poslodavaca, Zajednica županija te jedan značajan dio stručne javnosti. U nedostatku kvalitetnih protuargumenata ministar Dobrović odlučio se na žalost za neutemeljene uvrede i optužbe, što nikako nije kvalitetan doprinos rješenju problema gospodarenja otpadom. Kvalitetan Plan koji bi bio donesen u zakonskim rokovima i uz konzultacije struke u državnom je interesu ali je izgleda ministar Dobrović odlučio staviti interes svoje stranke i osobni politički interes te koristiti pitanje donošenja Plana gospodarenja otpadom na nekorektan način za svoju političku promociju u izbornoj kampanji.

Ministar Kuščević na kraju je izjavio da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dalo kvalitetne i stručne primjedbe na Plan, kao i druga ministarstva. Ministar Dobrović još uvijek ih može razmotriti i korigirati Plan kako bi on bio kvalitetniji i zakonit i tako pripremljen ostavljen sljedećoj Vladi na usvajanje. Sljedeća će HDZ-ova Vlada taj Plan sasvim sigurno dovršiti i donijeti u najkraćem roku, poštujući zakonsku proceduru, kako ne bi bilo nikakvih štetnih posljedica za Hrvatsku.

Izvor informacije: mgipu.hr

Slične objave