Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Jedinice lokalne samouprave ključne u povlačenju novca iz EU fondova

konferencija EU sredstava 1

Sudionici konferencije zaključili su kako je povlačenje EU sredstava i provođenje EU projekata nemoguće bez potpunog uključivanja i sudjelovanja hrvatskih županija, gradova i općina.

Glavna tema konferencije bile su mogućnosti i prepreke korištenja strukturnih fondova za županije, gradove i općine u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Po prvi puta je predstavljen i operativno-razvojni program namijenjen razvoju jedinica lokalne i regionalne samouprave kao ključnim faktorima u korištenju EU fondova, otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju te razvitku domaćeg gospodarstva.

Uz brojne predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Europske komisije, na konferenciji su prisustvovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina te Vojko Obernsel, voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/konferencija_EU_sredstava_2.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;”
„Najveći potencijali u povlačenju novaca iz EU su upravo u županijama, gradovima i općinama. U posljednjih osam godina hrvatske županije su provele oko 1300 EU projekata, od manjih projekata poput izgradnje igrališta, opremanje učionica, obnove škola do višemilijunskih infrastrukturnih projekata – tvornica, farmi, poduzetničkih inkubatora, vodovoda, kanalizacija, prometnica. Novci postoje, znamo ih uzeti te uvelike pomažemo i lokalnim poduzetnicima što će znatno utjecati i unaprijediti hrvatsko gospodarstvo“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

„Korištenjem EU sredstva u programu, primjerice kad je riječ o ulaganjima u poslovnu i turističku infrastrukturu, do kraja rujna ove godine jedinice lokalne samouprave uspjele su postići izvanredne rezultate – 510 novih radnih mjesta što je 680% više od planiranih te 308 tisuća ostvarenih turističkih posjeta odnosno 2560% više od očekivanih. Javne institucije su nužan preduvjet za privatna ulaganja i toliko željno pokretanje domaće ekonomije“, rekao je predsjednik Udruge gradove i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Pročitajte još