Crosst.hr

Hrvatska poljoprivredna agencija predstavila početak projekta GrassCroatia

2016 08 agencija 1

Koncem srpnja 2016. godine Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) je u Ministarstvu poljoprivrede Kick off konferencijom predstavila i najavila početak projekta GrassCroatia, punog naziva Razvoj ruralnih područja i poljoprivrede za uspješno društvo, u sklopu programa Potpora mjerama informiranja, koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku za 2016. godinu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna kuna, a polovicu novca financirati će Europska Unija i to za podizanje svijesti stanovništva o ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike EU, njezinu značaju za održivost i razvoj ruralnih područja, poljoprivrednih gospodarstva i sigurnosti hrane.
Provedba projekta predviđa informiranje o ulozi i mogućnostima razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, te statusu i trendovima u poljoprivredi i stočarstvu. Značajnu ulogu u ispunjavanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i osiguravanju održivosti poljoprivrednog sektora nose obiteljska poljoprivredna gospodarstva, stoga će poseban naglasak promocije biti upravo na njima, a posebice onima najuspješnijima.
Hrvatska poljoprivredna agencija je u stoljetnoj tradiciji postajanja, najnovija znanstvena dostignuća primjenjivala u praksi, danas ih primjenjuje kroz temeljene djelatnosti koje provodi: Upravljanje jedinstvenim registrom domaćih životinja (JRDŽ), razvoj stočarske proizvodnje i provedba uzgojnih programa, kontrola kvalitete stočarskih proizvoda, potpora sustavima plaćanja – suradnja s APPRRR i marketing poljoprivrednih proizvoda.
Na konferenciji su uz ostalo, predstavljeni i trendovi u stočarstvu i proizvodnji mlijeka, o čemu podaci proizlaze upravo iz djelatnosti koje HPA provodi. Za daljnji razvoj domaće proizvodnje neizostavna je i potrošnja lokalnih proizvoda, te su predstavljeni stočarski proizvodi, mlijeko i med.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/Logo.jpg alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”217″/>
Predviđeni rezultati projekta GrassCroatia su očuvanje i razvoj ruralnih područja, prepoznatljivost poljoprivrede u javnosti i promocija potrošnje lokalnih poljoprivrednih proizvoda.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_08_agencija_1.jpg
Ravnateljica HPA dr. sc. Marija Vukobratović na konferenciji je istaknula da će se projektom provesti informiranje o sadržaju i ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike, te promicati europski model poljoprivrede među građanstvom. Ovo je ujedno i prvi EU projekt koji HPA provodi, a vjerujemo da će projektni tim u budućnosti provoditi i ostale, koji su u planu razvoja HPA za naredno desetljeće, naglasila je u obraćanju.

Provedbom projekta želi se podići svijest o značaju Zajedničke poljoprivredne politike, te mogućnosti koje pruža Zajednička poljoprivredna politika, a one su mnogo šire od samih potpora poljoprivrednicima, na konferenciji je rekao pomoćnik Ministra poljoprivrede dr. sc. Zdravko Barać.

Voditeljica projekta Vesna Bulić navela je niz informativnih aktivnosti kojima se projektom zadani ciljevi namjeravaju postići.

Detaljnije o projektu:

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.