Crosst.hr

Gradonačelnik Čazme sudjelovao na sjednici Odbora regija u Bruxellesu

Među ostalim, riječi je bilo o ulozi regionalnih i lokalnih vlasti u kontekstu vanjskog djelovanja EU-a, jačanju prekogranične suradnje, pojednostavljenju zajedničke poljoprivredne politike i drugim temama.
„Raspravljalo se o mnogo tema značajnih za Hrvatsku i hrvatske građane, poput energetike, zaštite okoliša, porezne politike. Primjerice, predlaže se reforma poreznog zakona na nivou EU, na način da se dobit oporezuje ondje gdje nastaje. Time bi se eliminirale porezne oaze i smanjila mogućnost manipulacije, a porezna bi politika bila jednaka za sve zemlje EU. Bilo je i kvalitetnih rasprava o ekološkim temama, gdje si EU postavlja ambiciozne ciljeve, dok je na temu izbjegličke krize izvješće podnijela Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Komisije“, rekao je gradonačelnik Pirak.
Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.