Crosst.hr

Grad Čazma sudjelovao u projektu Europa za građane

2015 8 dinko 1

Slovenska općina Radlje ob Dravi, prijateljska Općina Grada Čazme, u kolovozu 2014.g. prijavila je projekt »Izbori, odaziv birača na izborima i elektroničko (e-glasovanje)« na program Europa za građane, Potprogram 2: Demokratski angažman i građansko sudjelovanje. Predstavnici nekoliko slovenskih i hrvatskih gradova i općina zajedno su raspravljali o tome kako povećati izlaznost i sudjelovanje građana na izborima te bi li uvođenje elektroničkih izbora na to utjecalo.

http://www.bjelovar.info/dokumenti/2015_8_dinko_2.jpg alt=”Bjelovar info medij”width=”350″ height=”233″/>

Promocija europskog građanstva i poboljšanje uvjeta za demokratsko sudjelovanje građana u EU uglavnom su izbori i to posebno izbori zastupnika u Europskom parlamentu u kojem građani Europe izražavaju svoje mišljenje i donose odluke. Ovim projektom željelo se otkriti zašto, unatoč mogućnosti, građani u većoj mjeri ne glasuju i time sudjeluju u kreiranju politika i donošenju odluka.
Kroz razne radionice, debate i okrugle stolove, na kojima su sudjelovali predstavnici gradova i općina te slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, raspravljalo se kako postići veće sudjelovanje na izborima za Europski parlament, koje su razlike između lokalnih izbora i izbora za Europski parlament te kako do elektroničkih, e-izbora, koje su njihove prednosti i nedostaci te kako animirati mlade da se u većoj mjeri uključe u politiku.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.