www.bjelovar.info https://bjelovar.info Vijesti i informacije iz Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije Sat, 16 Feb 2019 07:23:54 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 https://bjelovar.info/wp-content/uploads/2018/01/bjelovarinfo-icon-300x300.png www.bjelovar.info https://bjelovar.info 32 32 GRAD BJELOVAR: Projekt promjene svijesti građana o odvajanju otpada https://bjelovar.info/aktualno/grad-bjelovar-projekt-promjene-svijesti-gradana-o-odvajanju-otpada/ https://bjelovar.info/aktualno/grad-bjelovar-projekt-promjene-svijesti-gradana-o-odvajanju-otpada/#respond Sat, 16 Feb 2019 07:23:54 +0000 https://bjelovar.info/?p=39767

„Odvoji po boji“ naziv je novog projekta Grada Bjelovara kojim se želi osvijestiti građane o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu upotrebu predmeta, čime bi se smanjila količina otpada odloženog na odlagalište. Projekt u ukupnoj vrijednosti od 1.411.103,79 kuna ...]]>

„Odvoji po boji“ naziv je novog projekta Grada Bjelovara kojim se želi osvijestiti građane o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu upotrebu predmeta, čime bi se smanjila količina otpada odloženog na odlagalište. Projekt u ukupnoj vrijednosti od 1.411.103,79 kuna financiran je sa 85% vrijednosti iz Kohezijskog fonda. Ukupno trajanje projekta je 20 mjeseci, a detalji projekta predstavljeni su na početnoj konferenciji 15. veljače u velikoj vijećnici Grada Bjelovara.

Nazočnima se uvodno obratio gradonačelnik Dario Hrebak, te rekao kako je Grad zajedno s Komunalcem d.o.o. krenuo u priču oko gospodarenja otpadom. Unatoč negativnim reakcijama oko dizanja cijena odvoza smeća gradonačelnik poručuje kako građani moraju znati da Grad očekuju ogromna izdvajanja za uspostavljanje adekvatnog sustava gospodarenja otpadom  u suradnji s općinama Veliko Trojstvo, Rovišće, Nova Rača, Severin, Kapela, Zrinski Topolovac, Velika Pisanica i Šandrovac, koje su i partneri na ovom projektu. Pritom će građani biti oni koji će se prilagođavati novom sustavu pri čemu se očekuje velika odgovornost od njih, jer u suprotnom nova infrastruktura će prikladno zaživjeti.

Voditelj projekta Drago Pavlek, rekao je kako će se provoditi izobrazba stanovništva o sprječavanju nastanka otpada i s tim u skladu dodatnih šesnaest izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se odvijati unutar projekta. Krajnji korisnici, njih gotovo 60.000, bit će educirani o održivom gospodarenju otpadom. Pripremljen je i promotivni materijal koji je voditelj projekta predstavio na konferenciji, te dodao kako se kreće u veliku medijsku kampanju predstavljanja projekta i njegovih ciljeva. Edukacija pak neće zaobići ni najmlađe za koje je pripremljen i igrokaz kroz koji će učiti i odvajanju otpada.

Ivan Ivančić, direktor Komunalca d.o.o. rekao je kako će projekt promovirati nastojanja za odgovornim odvajanjem otpada, i upotpuniti djelatnost koju oni potiču već 20 godina otkako su postavljeni prvi zeleni otoci. Ivančić je napomenuo kako je već 2018. prikupljeno 1200 tona sortiranih frakcija otpada, od kojih zasad samo papir ima tržišnu vrijednost. S obzirom na to da je novi sustav postavljen tako da stimulira odvajanje otpada ove godine i kroz nove odredbe i projekt očekuje da će se prikupiti preko 2000 tona frakcija pogodnih za daljnju preradu.

Načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić zahvalio je sudionicima u projektu. Napomenuo je kako je projekt važan zbog stvari koje nas već sad tište a u prvom redu to je očuvanje planeta. Generacijama koje dolaze treba ostaviti stanje barem onakvo kakvo smo zatekli, i o tome treba voditi brigu. Pritom se osvrnuo i na veliku važnost medija u tome kao promotora aktivnosti. Iz svoje perspektive osvrnuo se na probleme koje nosi depopulacija i starenje stanovništva u ruralnim krajevima, te istaknuo to kao dodatni izazov u općinama koje sudjeluju u projektu.

Uvodnu konferenciju projekta zaključila je koordinatorica projekta Ana Marija Vnouček predstavljanjem web stranice projekta. Web stranica bit će sinkronizirana s aplikacijom koja će također biti napravljena, a do kraja mjeseca bit će postavljene i radit će. Sadržavat će između svih ostalih informacija, primjerice i popis vrsta smeća koji se razvrstava, a cjelokupnu priču pratit će i maskota projekta Šalabajzer koji će odgovarati na sva pitanja koja će građane zanimati.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/grad-bjelovar-projekt-promjene-svijesti-gradana-o-odvajanju-otpada/feed/ 0
Tri zlata i dvije bronce za Foksiće na međunarodnom natjecanju https://bjelovar.info/aktualno/tri-zlata-i-dvije-bronce-za-foksice-na-medunarodnom-natjecanju/ https://bjelovar.info/aktualno/tri-zlata-i-dvije-bronce-za-foksice-na-medunarodnom-natjecanju/#respond Sat, 16 Feb 2019 07:15:15 +0000 https://bjelovar.info/?p=39761

Članovi taekwondo kluba Fox nastupili su 9.veljače 2019. na međunarodnom turniru pod nazivom M2 koji je okupio 51 klub iz Hrvatske, Njemačke, Češke, Slovenije, BiH i Mađarske. U toj konkurenciji Foksići su osvojili sveukupno drugo ekipno mjesto u juniorima te ih je dijelio bod do prvog mjesta. Zlatnim medaljama okitili su se Kevin Češljar, Marija ...]]>

Članovi taekwondo kluba Fox nastupili su 9.veljače 2019. na međunarodnom turniru pod nazivom M2 koji je okupio 51 klub iz Hrvatske, Njemačke, Češke, Slovenije, BiH i Mađarske. U toj konkurenciji Foksići su osvojili sveukupno drugo ekipno mjesto u juniorima te ih je dijelio bod do prvog mjesta. Zlatnim medaljama okitili su se Kevin Češljar, Marija Miškulin, Anja Popović. Brončana odličja pripala su Marku Erjavcu te Ines Popović. Jedino je Viktorija Besednik ostala bez medalje. Svi borci su pokazali napredak u borbi te je turnir poslužio kao proba za Europsko klupsko prvenstvo koje se održava u Grčkoj za 2 tjedna i na kojem će nastupiti i naši Foksići. Trener na ovom turniru je bio Feđa Medak.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/tri-zlata-i-dvije-bronce-za-foksice-na-medunarodnom-natjecanju/feed/ 0
Župan Bajs: Naša županija je treća u Hrvatskoj po rastu BDP-a, ali potrebno je još puno truda https://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-nasa-zupanija-je-treca-u-hrvatskoj-po-rastu-bdp-a-ali-potrebno-je-jos-puno-truda/ https://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-nasa-zupanija-je-treca-u-hrvatskoj-po-rastu-bdp-a-ali-potrebno-je-jos-puno-truda/#respond Fri, 15 Feb 2019 20:32:20 +0000 https://bjelovar.info/?p=39754

Državni zavod za statistiku objavio je podatke vezane uz BDP za hrvatske županije za razdoblje 2015./2016. godina po kojima je naša Bjelovarsko-bilogorska županija treća županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a. Tim povodom su bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik HGK – Područne komore Bjelovar Jakov Ćorić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić, ...]]>

Državni zavod za statistiku objavio je podatke vezane uz BDP za hrvatske županije za razdoblje 2015./2016. godina po kojima je naša Bjelovarsko-bilogorska županija treća županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a.

Tim povodom su bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik HGK – Područne komore Bjelovar Jakov Ćorić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić, 15. veljače, održali konferenciju za medije.

Župan Damir Bajs naglasio je kako je, usprkos dobrim rezultatima, potrebno još mnogo truda.

– Bjelovarsko – bilogorska županija je od 2007. pa do 2011. godine imala jedan od najvećih padova u RH, kada govorimo o BDP-u, ali situacija se je od 2013. počela mijenjati na bolje. Prema zadnjim podacima za 2016. godinu, Bjelovarsko – bilogorska županija, njeno gospodarstvo i ukupnost BDP-a po stanovniku, po porastu od 6,16% je treća u Hrvatskoj. Ono što je ključno, kada gledamo podatke od 2013. do 2016. godine, naša županija je druga u Hrvatskoj po temelju porasta – naš ukupni porast je bio 12,52%. Ipak, neovisno o tim porastima koji su pri vrhu u Hrvatskoj, županijsko gospodarstvo još uvijek nije tamo gdje želimo da bude – a to je negdje na sredini ljestvice hrvatskih županija. Morat ćemo se još svi zajedno potruditi da stignemo one koji su ispred, međutim, ako smo sada treći u Hrvatskoj, a drugi put kada gledamo malo duže razdoblje, trend rasta u gospodarstvu je očit. Također, brojke iz 2017. i 2018. daju povoda optimizmu da će se ovakav trend i nastaviti.

 

Ono što nama nedostaje su još uvijek veće strane investicije i tu očekujemo konačno rješavanje naše prometne povezanosti, kako bismo potencijalnom investitoru mogli reći da imamo brzu prometnicu, poručio je župan Damir Bajs.

________________________________________________________________

 – Imamo stalni trend rasta i činjenica je da je ukupan rast od 2013. do 2016. čak 12,52%, što se naše županije tiče.

  1. i 2018. su pokazatelji još daleko bolji; broj zaposlenih u našoj županiji je u 2017. porastao za 660 radnih mjesta, odnosno za 5%, što je puno. S druge strane, ono što je temelj za BDP je ukupan prihod trgovačkih društava koji su članovi Gospodarske komore – tu je rast s 6,4 milijarde na 6,9 milijardi kuna. Još jedan optimističan primjer je i rast investicija u dugotrajnu imovinu, gdje smo imali rast od nekih 55 milijuna kuna. Ako tome dodamo i obrtnike i ukupna događanja, možemo računati da smo i dalje u pozitivnom trendu i da Bjelovar ima jako dobru perspektivu, rekao je Jakov Ćorić,  predsjednik Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Bjelovar, te dodao kako je Bjelovarsko-bilogorska županija pionir zelene energije u Hrvatskoj.

– Također, imamo i puno bolje preduvjete za recesiju nego što smo to imali 2008. ili 2009. godine. Mi smo prva županija u Hrvatskoj sa zelenom energijom; imamo veliku geotermalnu elektranu, desetak megavata pogona bioplina, već se radi i na kogeneraciji. Također, drvna industrija je napravila veliki pomak, a i u samoj poljoprivredi vidljivi su dosta dobri pomaci. Svi pokazatelji su pozitivno, a jedino što nedostaje su greenfield investicije, koje su uvjetovane, poručio je Ćorić.

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko – bilogorske županije smatra da je pred Županijom izrazito pozitivna godina.

– Sigurno je da su se ovi dobri trendovi u 2017. i 2018. još i poboljšali. Što se tiče obrtnika, prvi put smo u 2018. godini imali apsolutni porast broja obrtnika, za oko 3,5%, a u ovoj godini također očekujem slične rezultate ili još bolje – mislim da imamo pravo biti izrazito optimistični.

Ovih dana su i izmjene Zakona o obrtu ušle u javnu raspravu gdje će se školstvo urediti na način kako je to Obrtnička komora željela, a imamo i nikad veće državne poticaje za otvaranje novih obrta i za zapošljavanje. Mislim da nam se ove godine posrećilo, ja imam jako dobar osjećaj, ali vidjet ćemo što će brojevi reći kada izađu novi statistički podaci, zaključio je Grgić.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-nasa-zupanija-je-treca-u-hrvatskoj-po-rastu-bdp-a-ali-potrebno-je-jos-puno-truda/feed/ 0
Slikovnice bjelovarske Dječje knjižnice obogatile čekaonice na Odjelu pedijatrije https://bjelovar.info/aktualno/slikovnice-bjelovarske-djecje-knjiznice-obogatile-cekaonice-na-odjelu-pedijatrije/ https://bjelovar.info/aktualno/slikovnice-bjelovarske-djecje-knjiznice-obogatile-cekaonice-na-odjelu-pedijatrije/#respond Fri, 15 Feb 2019 13:40:20 +0000 https://bjelovar.info/?p=39740

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar poznat je akcijama koje među mališanima i njihovim roditeljima promoviraju čitanje. Jedna od njih je i akcija „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Radi se o akciji prikupljanja slikovnica koja je održana uz Međunarodni dan darivanja knjiga, a svrha ove akcije bila ...]]>

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar poznat je akcijama koje među mališanima i njihovim roditeljima promoviraju čitanje. Jedna od njih je i akcija „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Radi se o akciji prikupljanja slikovnica koja je održana uz Međunarodni dan darivanja knjiga, a svrha ove akcije bila je prikupljene slikovnice darovati pedijatrijskim i drugim čekaonicama kako bi najmlađi što ugodnije proveli vrijeme dok čekaju pregled. Prikupljene slikovnice predane su 14. veljače Odjelu za pedijatriju, logopedu i dječjem psihologu, Odjelu za otorinolaringologiju OB Bjelovar, Dječjem dispanzeru i ordinacijama dentalne medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Akcija je međunarodnog karaktera ali pokrenuta je i na nacionalnoj razini što je rezultiralo time da su knjižničari diljem Hrvatske kao i mi prikupljali knjige. Našim korisnicima poslali smo poziv još sredinom siječnja, kao i školama i vrtićima, da se pridruže i da prikupljaju knjige. Jako smo zadovoljni odazivom, i želim se zahvaliti svim korisnicima a ispred ustanova posebice IV. Osnovnoj školi Bjelovar i Dječjem vrtiću Ciciban koji su zajedno prikupili preko polovice knjiga koje danas doniramo, ističe voditeljica akcije za Bjelovar Vjeruška Štivić, te dodaje kako nažalost istraživanja pokazuju da se djeca u predškolskoj dobi puno manje susreću s knjigama no što bi trebala s obzirom da su čitanje, pričanje priča i razgovor veoma bitan razvojni segment te dobi te stoga i dolazi do povećanog broja djece s jezično-govornim poremećajima.

Što se tiče upravo dobrobiti za djecu, nešto više o tome rekla je doktorica Ivanka Fehir-Radanović, voditeljica odjela za pedijatriju.

– Bolnički dani nikad nisu lagani pa onda svaka lijepa riječ dobro dođe svakom djetetu, a knjiga posebno. Mi već jako dugo imamo dobru suradnju s Dječjim odjelom knjižnice i ovim putem zahvaljujem našim knjižničarkama na svestranom trudu i na svakom dolasku ovdje kako bi čitale djeci. Na odjelu imamo i djece koja nisu baš dobrog imovinskog stanja, pa čitanje i upoznavanje sa slikovnicama jako dobro dođe i njima. Razvojno su u toku, a olakšaju im se i ti bolnički dani koji nikome nisu lagani, rekla je doktorica Ivanka Fehir-Radanović.

Ivana Blažeković jedna je od knjižničarki s Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović, a zajedno s Vjeruškom Štivić dolazi dva puta tjedno na Odjel pedijatrije kako bi čitale djeci.

– Nama je knjiga ono prvo što želimo predstaviti djeci i na temelju toga gradimo dalje sve ostale aktivnosti. Često puta se naši dolasci ne podudaraju s našim planom jer smo uvidjeli da je boravak u bolnici težak, pa samo razgovorom s djecom postižemo pozitivne emocije. Smatramo da je čitanje od najranije dobi pobuđuje najljepše emocije kod djeteta, izgrađuje pozitivan odnos djeteta prema knjizi i životu općenito. Nama je pak drago što djeci dok borave ovdje omogućimo da barem na tren zaborave gdje se nalaze i otplove u jedan drugi svijet, dodala je Ivana Blažeković.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/slikovnice-bjelovarske-djecje-knjiznice-obogatile-cekaonice-na-odjelu-pedijatrije/feed/ 0
U Bjelovaru kampanja Milijarda ustaje pokazala veliko zajedništvo https://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-kampanja-milijarda-ustaje-pokazala-veliko-zajednistvo/ https://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-kampanja-milijarda-ustaje-pokazala-veliko-zajednistvo/#respond Thu, 14 Feb 2019 22:06:38 +0000 https://bjelovar.info/?p=39713

Na sam Dan zaljubljenih, 14. veljače na bjelovarskom korzu je najveća svjetska kampanja “Milijarda ustaje” protiv nasilja nad ženama, ponovno pokazala svoju veličinu. Tome svjedoči i broj okupljenih, a sve s jednim ciljem: podržati svjetsku akciju prosvjeda protiv nasilja nad ženama. Okupljanje u Bjelovaru sastavni je dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ...]]>

Na sam Dan zaljubljenih, 14. veljače na bjelovarskom korzu je najveća svjetska kampanja “Milijarda ustaje” protiv nasilja nad ženama, ponovno pokazala svoju veličinu. Tome svjedoči i broj okupljenih, a sve s jednim ciljem: podržati svjetsku akciju prosvjeda protiv nasilja nad ženama.

Okupljanje u Bjelovaru sastavni je dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, koja se provodi u cijelom svijetu pod nazivom „One Billion Rising“, a zalaže se za pravdu i promicanje ravnopravnosti spolova. “Milijarda” se temelji na statistici UN-a da je jedna od tri žene silovana ili pretučena tijekom života, oko milijardu samo u jednoj godini. One Billion Rising kampanja kulminirala je u najveću masovnu globalnu akciju protiv nasilja nad ženama.

Ovogodišnja kampanja “Milijarda ustaje” u Bjelovaru je održana u organizaciji Gradske organizacije ORaH Bjelovar i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije, uz podršku Odbora za ravnopravnost spolova Grada Bjelovara, Udruge Zadovoljna žena, Žene Paljevina, Udruga žena Gudovac, Biciklistički klub Gema, Motociklistički klub White City Riders, Kulturno sportski klub Kul Pong, Regionalna podružnica stranke Demokrati na čelu s Bojanom Hribljan i brojni sugrađani.

 – Ovo je plesni ustanak kojim se pridružujemo globalnoj kampanji Milijarda ustaje plesom. To je akcija koja poručuje da je dosta nasilja nad ženama. Smatram da ovakvim okupljanjem ipak poručujemo da Bjelovar govori dosta je nasilja i ne želimo biti maltretirane i zlostavljane žene.

Mislim da je nasilje nad ženama i djevojčicama danas dosta prepoznato – ako gledamo kroz Hrvatsku, dosta gradova obilježava ovaj dan. Fizičko nasilje je možda najprepoznatljivije, ali postoje i drugi oblici koji se ne prepoznaju, ali možda će se uslijed ovakvih akcija, i što će se češće javno govoriti, prepoznati i drugi oblici nasilja koji postoje, istaknula je Gordana Obradović – predsjednica Foruma za ljudska prava i pravdu iz gradske organizacije ORaH Bjelovar.

 

Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije kazala je kako svijest o tome da postoje razni oblici nasilja još uvijek nije dovoljno probuđena.

– Nasilje je na neki način prepoznato, ali kada govorimo o oblicima psihičkog nasilja – koje je najveći okidač za fizičko nasilje, to nasilje još nije dovoljno prepoznato. Ako uzmemo u obzir ekonomsko nasilje i koliko je osoba izloženo toj vrsti nasilja, možemo samo reći da je fizičko nasilje više prepoznato jer ostavlja posljedice vidljive oku.

Mislim da se naše društvo još uvijek ne smatra odgovornim prijaviti nasilje, jer se to događa nekom drugom. Najveći problem ovog društva je to što svi misle kako je nasilje privatna stvar koja se nas ne tiče. Znamo i sada, kada gledamo našu županiju da uvijek ima skoro do pola recividista. Stoga je veliki problem ponavljanje nasilja, jer tu uvijek zakaže naše pravosuđe, naglasila je Pirin i dodala da taj Zakon treba mijenjati.

Pirin je također istaknula:

– Počelo nam se događati i to da ima nasilja sa svrhom ubojstva, u kojima počinitelji nisu nikad prije bili prijavljeni. Sama činjenica je ta da upravo ekonomsko i psihološko nasilje dovodi do toga – nasilje je postojalo samo što nije bio prepoznat oblik nasilja. Najveći problem je u tome što kada se spomene nasilje svi misle da je to fizičko, što nije točno – tu su psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje koje kada kapituliraju, zajedno dovode do fizičkog nasilja. Naša županija ima samo jednu udrugu koja se bavi zaštitom žena, to je udruga Iris, u sklopu koje je i Sigurna kuća. Ono što našoj županiji nedostaje su telefonske linije da se žrtve u svako doba mogu obratiti, jer ono što se često događa je da upravo javnost, umjesto da pomogne žrtvi, ona je osuđuje.

Ovim putem bih apelirala na javnost; nasilje je društveni problem i pred njim ne smijemo zatvarati oči. Ako smo svjesni bilo kojeg oblika nasilja trebamo ga prijaviti jer danas to može biti netko tamo, a već sutra netko blizak nama, poručila je Ivana Pirin -predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-kampanja-milijarda-ustaje-pokazala-veliko-zajednistvo/feed/ 0
Druženje s korisnicima Udruge OSIT povodom Valentinova https://bjelovar.info/aktualno/druzenje-s-korisnicima-udruge-osit-povodom-valentinova/ https://bjelovar.info/aktualno/druzenje-s-korisnicima-udruge-osit-povodom-valentinova/#respond Thu, 14 Feb 2019 13:40:35 +0000 https://bjelovar.info/?p=39700

Povodom sv. Valentina zaštitnika zaljubljenih, Udruga žena Srce Bilogore BBŽ u suradnji sa Udrugom Žena Babotok posjetila je Udrugu Osit – djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama. Ovo je tradicionalno druženje s korisnicima Udruge Osit, kojima su članice udruga pripremile i prigodne poklone; crvene ruže i crvena srca te slatke čokolade, baš kako i priliči ...]]>

Povodom sv. Valentina zaštitnika zaljubljenih, Udruga žena Srce Bilogore BBŽ u suradnji sa Udrugom Žena Babotok posjetila je Udrugu Osit – djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama.

Ovo je tradicionalno druženje s korisnicima Udruge Osit, kojima su članice udruga pripremile i prigodne poklone; crvene ruže i crvena srca te slatke čokolade, baš kako i priliči Danu zaljubljenih.

Kao i uvijek, korisnici Udruge Osit za svoje gošće pripremili su veseli doček i prigodne darove koje su sami izradili.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/druzenje-s-korisnicima-udruge-osit-povodom-valentinova/feed/ 0
Predstavljena studija PROMETNE RENESANSE u Bjelovaru https://bjelovar.info/aktualno/predstavljena-studija-prometne-renesanse-u-bjelovaru/ https://bjelovar.info/aktualno/predstavljena-studija-prometne-renesanse-u-bjelovaru/#respond Thu, 14 Feb 2019 09:48:38 +0000 https://bjelovar.info/?p=39683

Velika vijećnica Grada Bjelovara bila je u srijedu, 13. veljače mjesto održavanja javnog predstavljanja Plana održive mobilnosti Grada Bjelovara. Radi se o strateškim mjerama unaprjeđenja i optimizacije prometa u gradu, koji su nazočnima predstavili stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Strateške mjere su na osnovu analize trenutnog stanja podijeljene na nekoliko kategorija. To ...]]>

Velika vijećnica Grada Bjelovara bila je u srijedu, 13. veljače mjesto održavanja javnog predstavljanja Plana održive mobilnosti Grada Bjelovara. Radi se o strateškim mjerama unaprjeđenja i optimizacije prometa u gradu, koji su nazočnima predstavili stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Strateške mjere su na osnovu analize trenutnog stanja podijeljene na nekoliko kategorija. To su mjere za optimizaciju prometa motornih vozila, unaprjeđenje pješačkog prometa, unaprjeđenje biciklističkog prometa, unaprjeđenje prijevoza putnika u javnom prijevozu, ostale mjere unaprjeđenja mobilnosti, strategija pametnog upravljanja prometnim tokovima.

– Odlučili smo pitati struku za mišljenje, i dali su nam jednu urbanu održivu mobilnost prometa u gradu. Zna se da imamo problema i s biciklističkim prometom jer nemamo dovoljno biciklističkih staza, imamo veliku gužvu u središtu grada, a nedovoljno parkirnih mjesta u odnosu na ono što bi građani htjeli. Stručnjaci su sve to uzeli u obzir i napravili model kako poboljšati mobilnost i približiti ju novim modernim tehnologijama. Sve je to obuhvaćeno u ovom dokumentu, tako da očekujem puno promjena u organizaciji prometa ali i u mentalitetu naših sugrađana, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

U Planu profesora Marka Ševrovića s Fakulteta prometnih znanosti puno je veći naglasak u odnosu na sadašnju situaciju stavljen na biciklizam, smanjenje zagađenja. Također će se krenuti s uvođenjem električnih punionica, kako kaže gradonačelnik Hrebak, a nabavit će se i električno vozilo za komunalne redare. Time će se doći na korak bliže efikasnom, produktivnom i održivom prometu u gradu. Studija je prijedlog razvoja prometa kroz naredne godine i postupna ulaganja u infrastrukturu.

– Siguran sam da ćemo to moći ispuniti u narednih nekoliko godina, a studija kao dokument će nam pomoći da se javljamo i na europske natječaje za financiranje onoga što njome želimo postići, dodao je Hrebak.

Zaključivši kako nikad nećemo biti mali Amsterdam ili Kopenhagen ipak nas ne treba zaustaviti da mijenjamo navike nabolje i da nastojimo uvesti promjene. Smanjivat će se promet u centru grada i iako smo sad u navici da parkiramo što bliže mjestu na koje želimo otići, s vremenom će postati standard da se promet i parkiranje odmakne iz centra i naviknut ćemo se na to. Pritom se doslovno, kao jedna od značajnih mjera, navodi ukidanje prometa oko središnjeg gradskog parka, a razmišlja se i o revolucionarnom sustavu video-nadzora vezanom za kontrolu parkinga koji bi bio prvi takav u Hrvatskoj. Također je među dugoročnim prijedlozima i još jedna podzemna garaža, ali gradonačelnik napominje da će to biti tamo gdje kaže struka i kako kaže struka.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/predstavljena-studija-prometne-renesanse-u-bjelovaru/feed/ 0
Ministar Marić službeno posjetio Grad Bjelovar i geotermalnu elektranu u Velikoj Cigleni https://bjelovar.info/aktualno/ministar-maric-sluzbeno-posjetio-grad-bjelovar-i-geotermalnu-elektranu-u-velikoj-cigleni/ https://bjelovar.info/aktualno/ministar-maric-sluzbeno-posjetio-grad-bjelovar-i-geotermalnu-elektranu-u-velikoj-cigleni/#respond Wed, 13 Feb 2019 20:59:18 +0000 https://bjelovar.info/?p=39634

Ministar državne imovine Goran Marić je u srijedu, 13. veljače 2019., posjetio Grad Bjelovar, gdje je pratnji gradonačelnika Daria Hrebaka obišao geotermalnu elektranu u Velikoj Cigleni te potpisao Ugovor o osnivanju prava građenja geotermalne elektrane s voditeljem projekta Dragutinom Domitrovićem (Geoen d.o.o.). Prigodom potpisivanja ugovora, voditelj projekta Dragutin Domitrović zahvalio je ministru na suradnji i ...]]>

Ministar državne imovine Goran Marić je u srijedu, 13. veljače 2019., posjetio Grad Bjelovar, gdje je pratnji gradonačelnika Daria Hrebaka obišao geotermalnu elektranu u Velikoj Cigleni te potpisao Ugovor o osnivanju prava građenja geotermalne elektrane s voditeljem projekta Dragutinom Domitrovićem (Geoen d.o.o.).

Prigodom potpisivanja ugovora, voditelj projekta Dragutin Domitrović zahvalio je ministru na suradnji i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa:

– U Velikoj Cigleni je prije 25 godina pronađen dragocjeni geotermalni izvor, a danas je na tom zemljištu izgrađena jedina geotermalna elektrana u Hrvatskoj, ujedno i jedna od najvećih u Europi.
Nakon toga, ministar Goran Marić posjetio je i Grad Bjelovar, gdje je s gradonačelnikom Dariom Hrebakom potpisao Ugovor o davanju na uporabu zgradu i dvorište na Trgu S. Radića, veličine 849 m2 u Bjelovaru za potrebe Digitalnog inovacijskog centra (HUB) namijenjenoga radu Veleučilišta u Bjelovaru. Također, potpisao je i Tabularnu ispravu radi uknjižbe prava vlasništva na dom i dvorište u Trojstvenom Markovcu.

Gradonačelnik Dario Hrebak napomenuo je kako su Grad Bjelovar, Ministarstvo državne imovine i Vodotehna postigli dogovor, prema kojem će Ministarstvo Gradu u dugoročno korištenje prepustiti zgradu Vodotehne.

– Obavili smo dio razgovora u Ministarstvu kulture, obavit ćemo sastanak i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te bi Grad uz dozvolu države, prijavio tu zgradu na energetsku obnovu – kako bismo je stavili u funkciju za potrebe Veleučilišta i Tehnološkog parka. To bi ujedno značilo i pokretanje investicije koja je zasigurno veća od 10 milijuna kuna, od čega bi većina bila pokrivena iz europskih fondova, ukoliko nam taj projekt prođe. Veliki broj projekata nam prolazi i ja vjerujem da tu zgradu možemo u razdoblju od godinu- godinu i pol dana, staviti u određenu funkciju, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako ni projekt Studentskog doma nije zaboravljen.  

To je velika stvar za Veleučilište, a ujedno dobivamo još prostora u ovoj četvrti, gdje su Veleučilište, Tehnološki park i Gradska uprava. Razgovaramo i oko Studentskog doma. Naime, zgrada u vlasništvu Đačkog doma, koju planiramo pretvoriti u Studentski dom je zgrada koja još uvijek nema svog vlasnika, odnosno ne može se dogovoriti je li vlasnik Grad, Županija ili država. Studentski dom u Bjelovaru bi nam puno značio, Grad je spreman investirati značajna sredstva da u pravom smislu riječi postanemo studentski grad, ali to je projekt za kojeg vjerujem da će biti rješavan tijekom 2019. godine.

 

Gradonačelnik je također rekao:

– Danas ćemo uz ovu zgradu imati i mogućnost rješavanja imovinsko – pravnih odnosa vezanih za zgradu mjesnog odbora u Trojstvenom Markovcu. U planu je u zgradu na Trgu S. Radića preseliti i Tehnološki park. Naime, jedino što se u skorije vrijeme neće preseliti je Arhivska građa, koja do 2023. ima ugovor s Biskupijom.

Cijeli Tehnološki park plus Veleučilište, sve će se preseliti u ovu zgradu za koju smo potpisali sad, kad ju obnovimo. Prostor Tehnološkog parka ostaje prazan gdje su konzervatori u jednom dijelu zgrade, a drugi dio prirodno je da bude i arhiv, poručio je Hrebak.  

 

Ministar državne imovine Goran Marić je istaknuo:

 – Provodimo ideju i misiju Ministarstva državne imovine i Vlade, aktivirati svu imovinu koja je 3 desetljeća gotovo zapuštena, a ponekad i bespravno korištena. Da Bjelovar korespondira najbolje dokazuje i svrha ove zgrade u samom središtu grada, koja ne može služiti ničemu osim svojim izvornom izdanjem na ponos, a koja danas ugrožava i sigurnost građana, da je renovirate i upotrijebite za digitalni inovacijski centar. Podržavam takve projekte jer služe životu, potrebama grada i mladima. Također, uručit ćemo vam i Tabularnu ispravu da postanete vlasnicima Doma u Trojstvenom Markovcu.

Postoji još mnogo odnosa između RH i Bjelovara koje imamo za riješiti, a tome je tako jer je Bjelovar mjesto gdje je bilo sjedište vojske, te je ostalo puno imovine koja je upisana u RH, kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

 

Zrinka Puharić, dekanica bjelovarskog Veleučilišta zahvalila je ministru i gradonačelniku na ovoj prilici.

– Pozivam ministra da idući put posjeti i naše Veleučilište, koje više nije tako malo – brojimo skoro 750 studenata i ova zgrada koju ste ovim putem prepisali, jako puno znači za razvoj Veleučilišta, koje je jedino visoko školstvo u ovom gradu i županiji. Pokušavamo razviti specijalističke studije i doći do brojke od tisuću studenata, od kojih 70% nije iz grada ili županije, što se opet veže uz studentski dom.

Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkog parka u Bjelovaru napomenula je kako Bjelovar radi na tome da postane što razvijeniji.

– Digitalni inovacijski centar je nešto o čemu pričamo zadnju godinu i pol, iako se čini da se ne radi ništa, zbilja se provode aktivnosti vezane na to. Digitalni inovacijski centar je cjelokupna podrška razvoju gospodarstva. Glavni inicijator je bilo Veleučilište u Bjelovaru, zajedno s Gradom Bjelovarom jer su željeli napraviti nešto novo i drukčije. Manjak tehnologije i primjene inovativnih tehnologija i informacijskih i komunikacijskih tehnologija vidljiv je po tome što je Hrvatska na 22. mjestu od svih zemalja članica. Bjelovarsko- bilogorsku županiju karakteriziraju kao jednu od najnerazvijenijih, a ovi ljudi su učinili sve da bi se to poboljšalo – da bi se iskoristili kapaciteti koji postoje. Ova zgrada o kojoj se danas radi, zapravo je misao toga da se ne ide u izgradnju novih zgrada i trošenja sredstava na nešto novo kad već postoje krasne nekretnine koje je potrebno staviti u funkciju, rekla je Jurković Piščević.

 

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/ministar-maric-sluzbeno-posjetio-grad-bjelovar-i-geotermalnu-elektranu-u-velikoj-cigleni/feed/ 0
Dodijeljena priznanja najboljima u rukometu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji https://bjelovar.info/aktualno/dodijeljena-priznanja-najboljima-u-rukometu-u-bjelovarsko-bilogorskoj-zupaniji/ https://bjelovar.info/aktualno/dodijeljena-priznanja-najboljima-u-rukometu-u-bjelovarsko-bilogorskoj-zupaniji/#respond Wed, 13 Feb 2019 18:30:44 +0000 https://bjelovar.info/?p=39654

Rukometni savez Bjelovarsko-bilogorske županije organizirao je dodjelu priznanja najboljim rukometašicama, rukometašima, ekipama i rukometnim djelatnicama za 2018. godinu. Dodjela je održana u sklopu utakmice 1. HRL Ž između ŽRK Bjelovara i RK Podravka Vegete, u Dvorani europskih prvaka. Rukometašice, rukometaši i ekipe: KATEGORIJA POJEDINAČNO (Ž) EKIPNO (Ž) POJEDINAČNO (M) EKIPNO (M) djevojčice dječaci B Julija ...]]>

Rukometni savez Bjelovarsko-bilogorske županije organizirao je dodjelu priznanja najboljim rukometašicama, rukometašima, ekipama i rukometnim djelatnicama za 2018. godinu. Dodjela je održana u sklopu utakmice 1. HRL Ž između ŽRK Bjelovara i RK Podravka Vegete, u Dvorani europskih prvaka.

Rukometašice, rukometaši i ekipe:

KATEGORIJA POJEDINAČNO (Ž) EKIPNO (Ž) POJEDINAČNO (M) EKIPNO (M)
djevojčice

dječaci

B

Julija Šarić

(9. mjesto na završnici PH za djevojčice B)

RŠD Bjelovar

(9. mjesto na završnici PH za djevojčice B)

Marko Švenda

(7. mjesto na završnici PH za dječake B)

RK Bjelovar

(7. mjesto na završnici PH za dječake B)

djevojčice dječaci

A

Leona Kržak

 

(9. mjesto u 1.HRLD Sjever)

ŽRK Bjelovar

 

(9. mjesto u 1.HRLD Sjever)

Mihovil Kozić

(3. mjesto na završnici PH za dječake A, najbolje lijevo krilo prvenstva)

RK Bjelovar

 

(3. mjesto na završnici PH za dječake A)

ml.

kadetkinje kadeti

Nika Horvat

 

(10. mjesto u 1.HMKRL  Sjever)

RŠD Bjelovar

 

(10. mjesto u 1.HMKRL 

Sjever)

Petar Lulić

 

(5. mjesto u 1.HMKRL Sjever)

RK Bjelovar

 

(5. mjesto u 1.HMKRL Sjever)

 

kadetkinje kadeti

 

Karmela Pokopac

(1. mjesto na PH za kadetkinje, 12. mjesto na Svjetskom kadetskom prvenstvu)

ŽRK Bjelovar

 

(1. mjesto na PH za kadetkinje)

Deni Fiala

 

(1.mjesto u 2.HKRL Sjever)

RK Bjelovar

 

(1.mjesto u 2.HKRL Sjever)

 

juniorke juniori

 

Lucija Ivanda

(1. mjesto na PH za kadetkinje, 12. mjesto na Svjetskom kadetskom prvenstvu)

 

 

Marko Udžbinac

 

(2.mjesto u 1.HRL Sjever)

 

 

3. liga Lorena Sikaček

(1. mjesto u 3.HRL Sjever)

RK Garešnica

(1. mjesto u 3.HRL Sjever)

Matija Mraz

(2. mjesto u 3.HRL Sjever)

RK Ivanska

(2. mjesto u 3.HRL Sjever)

2. liga Ivana Cindrić

(3. mjesto u 2.HRL Sjever)

ŽRK Bjelovar

(3. mjesto u 2.HRL Sjever)

Dominik Jančik

(11. mjesto u 2.HRL Sjever na polusezoni)

RK Garešnica

(11. mjesto u 2.HRL Sjever na polusezoni)

 

seniorke seniori

 

Ivana Dragišić

(4. mjesto u 1.HRL, širi popis seniorske reprezentacije)

ŽRK Bjelovar

 

(4. mjesto u 1. HRL )

Luka Tandara

 

(2. mjesto u 1.HRL Sjever)

RK Bjelovar

 

(2. mjesto u 1.HRL Sjever)

 

Rukometni djelatnici:

trener Hrvoje Cikoja – ŽRK Bjelovar

(4. mjesto u  1.HRL)

sudački par Antonio Jurić – Deni Marčinković

(Suci 1.HRL)

nadzornik Ratko Budimir

(Nadzornik 2.HRL)

sportski djelatnik Milan Mateković – ŽRK Bjelovar

(4. mjesto u 1.HRL, 3. mjesto u 2.HRL Sjever, 1. mjesto na PH za kadetkinje)

posebno priznanje Josip Janković

(višegodišnje uspješno vođenje 3.HRL Sjever)

 

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/dodijeljena-priznanja-najboljima-u-rukometu-u-bjelovarsko-bilogorskoj-zupaniji/feed/ 0
Jubilarni 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu https://bjelovar.info/aktualno/jubilarni-25-dani-hrvatskog-puckog-teatra-u-hercegovcu/ https://bjelovar.info/aktualno/jubilarni-25-dani-hrvatskog-puckog-teatra-u-hercegovcu/#respond Wed, 13 Feb 2019 15:27:38 +0000 https://bjelovar.info/?p=39625

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu ove će se godine održati 25. put, 22. i 23. veljače 2019. godine. u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu. U petak, 22. veljače počinju 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Riječ je o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji, posvećenoj pučkom teatru, koja okuplja amaterska društva hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja. ...]]>

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu ove će se godine održati 25. put22. i 23. veljače 2019. godine. u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu.

U petak, 22. veljače počinju 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Riječ je o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji, posvećenoj pučkom teatru, koja okuplja amaterska društva hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja. Cilj manifestacije je očuvanje zajedničke hrvatske riječi  i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj. Festival ima veliki značaj za malo mjesto Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Ove godine je jubilarni Festival!

XXV. Dani hrvatskog pučkog teatra ugostit će glumce amatere: KSC Prozor, Rama (BIH), HKC Bunjevačko kolo, Subotica (Srbija), Igrokazačko društvo Petrovo Selo (Mađarska), Amaterska kazališna grupa Koljnof (Mađarska) i Picollo teatar iz Starog Grada. Festival će otvoriti domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac sa predstavom Pidžama za šestero. Tijekom Festivala održat će se i dramske radionice za sve sudionike pod stručnim vodstvom redateljice Nine Kleflin te izložba likovnih ostvaraja naših mještana, Igora i Željka Taritaša.

Pokrovitelji ove manifestacije svih godina do sad  bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.

PROGRAM 25. Dani hrvatskog pučkog teatra

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/jubilarni-25-dani-hrvatskog-puckog-teatra-u-hercegovcu/feed/ 0