www.bjelovar.info https://bjelovar.info Vijesti i informacije iz Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije Wed, 21 Aug 2019 20:49:47 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 https://bjelovar.info/wp-content/uploads/2018/01/bjelovarinfo-icon-300x300.png www.bjelovar.info https://bjelovar.info 32 32 Promocija knjiga pjesama Kozmolom i Odsečeni od svetla pjesnika Gorana Gatalice https://bjelovar.info/kultura/promocija-knjiga-pjesama-kozmolom-i-odseceni-od-svetla-pjesnika-gorana-gatalice/ https://bjelovar.info/kultura/promocija-knjiga-pjesama-kozmolom-i-odseceni-od-svetla-pjesnika-gorana-gatalice/#respond Wed, 21 Aug 2019 20:35:47 +0000 https://bjelovar.info/?p=47733

Autor Goran Gatalica u utorak 20. kolovoza bjelovarskoj publici predstavio je svoje knjige pjesama “Kozmolom” i “Odsečeni od svetla” u prostorima bjelovarske knjižnice “Petar Preradović”. Goran Gatalica rođen je 1982. godine u Virovitici, dok je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio u Daruvaru, nakon čega je u Zagrebu pohađao Prirodoslovno-matematički fakultet, a potom i upisao doktorski ...]]>

Autor Goran Gatalica u utorak 20. kolovoza bjelovarskoj publici predstavio je svoje knjige pjesama “Kozmolom” i “Odsečeni od svetla” u prostorima bjelovarske knjižnice “Petar Preradović”.

Goran Gatalica rođen je 1982. godine u Virovitici, dok je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio u Daruvaru, nakon čega je u Zagrebu pohađao Prirodoslovno-matematički fakultet, a potom i upisao doktorski studij fizike. 

Gatalica piše na standardnom književnom i kajkavskom dijalektu, a pisanjem se bavi od ranih mladenačkih dana. Sudjelovao je na brojnim literarnim natječajima i recitalima, a njegova djela objavljena su u mnogim hrvatskim i svjetskim zbornicima, a za svoju poeziju višestruko je nagrađivan u domovini i inozemstvu.

Promocija knjiga pjesama književnika Gorana Gatalice

Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske, a dosad je objavio tri knjige: Krucijalni test (2014.), Kozmolom (2016.) i Odsečeni od svetla (2018.).

O posljednjim dvjema pobliže je govorio u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru kada je publici otkrio i koja djela i autori su obilježili njega samog, a istaknuo je i važnost utjecaja kulturne sredine na svakog mladog autora.

Promocija knjiga pjesama književnika Gorana Gatalice

Gatalica se u svojim djelima bavi svemirskom lirikom, stoga je Kozmolom misaona knjiga univerzalnih traženja koja su usmjerena na svemir kao čovjeku najteže dosezljiv prostor. Dok je Odsečeni od svetla zbirka koja sadrži 50-ak pjesama čiji ciklusi su posvećeni svemirskim visinama, dubinama i daljinama, nebeskim tijelima i mitološkom naslućivanju besmrtnosti.

]]>
https://bjelovar.info/kultura/promocija-knjiga-pjesama-kozmolom-i-odseceni-od-svetla-pjesnika-gorana-gatalice/feed/ 0
Otvoren 15. bjelovarski salon fotografije “Šuma okom šumara” https://bjelovar.info/aktualno/otvoren-15-bjelovarski-salon-fotografije-suma-okom-sumara/ https://bjelovar.info/aktualno/otvoren-15-bjelovarski-salon-fotografije-suma-okom-sumara/#respond Wed, 21 Aug 2019 18:55:21 +0000 https://bjelovar.info/?p=47711

U Galeriji Naste Rojc u Gradskom muzeju Bjelovar je, povodom Dana hrvatskog šumarstva, otvoren 15. po redu bjelovarski salon fotografije ”Šuma okom šumara” s međunarodnim sudjelovanjem. Renomirana izložba fotografija ove godine okupila je 29 autora s 298 pristiglih fotografija, od čega je ocjenjivački sud, u sastavu od Dubravka Adamovića, akademskog slikara, Antuna Krešića koji je ...]]>

U Galeriji Naste Rojc u Gradskom muzeju Bjelovar je, povodom Dana hrvatskog šumarstva, otvoren 15. po redu bjelovarski salon fotografije ”Šuma okom šumara” s međunarodnim sudjelovanjem.

Renomirana izložba fotografija ove godine okupila je 29 autora s 298 pristiglih fotografija, od čega je ocjenjivački sud, u sastavu od Dubravka Adamovića, akademskog slikara, Antuna Krešića koji je diplomirao na akademiji likovnih umjetnosti, te Berislava Rupčića, diplomiranog inženjera elektrotehnike, za izlaganje odabrao ukupno 199 fotografija, od kojih je 130 pojedinačnih i 19 serija sa 69 fotografija.

Ovogodišnji Grand Prix pripao je dugogodišnjem sudioniku Salona, Krunoslavu Araču iz Koprivnice s fotografijom „Labirint“, a čija je fotografija „I potkornjaci znaju za HŠD“ pak odabrana za plakat 15. salona i naslovnicu kataloga.

Važno je napomenuti kako je od ove godine uvrštena posebna nagrada „Goran Cujzek“ u spomen na preminulog kolegu koji je dao veliki doprinos ovom Salonu, a koja je pripala Mandici Dasović iz Gospića.

Izložbu je službeno otvorila zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec koja je pritom čestitala svim nagrađenima.

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/otvoren-15-bjelovarski-salon-fotografije-suma-okom-sumara/feed/ 0
Budite i vi na 27. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu https://bjelovar.info/aktualno/budite-i-vi-na-27-jesenskom-medunarodnom-bjelovarskom-sajmu-u-gudovcu/ https://bjelovar.info/aktualno/budite-i-vi-na-27-jesenskom-medunarodnom-bjelovarskom-sajmu-u-gudovcu/#respond Tue, 20 Aug 2019 16:28:56 +0000 https://bjelovar.info/?p=47699

I ove godine, iščekujući jesen, na Sajamskom prostoru Gudovac, u periodu od 06. do 08. rujna, organizirat će se najstarija manifestacija Bjelovarskog sajma, 27. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u sklopu kojeg će se održati i 27. državna stočarska izložba. Jesenski sajam je međunarodnog karaktera, odnosno osim domaćih, prisutni su i izlagači, ali i delegacije iz ...]]>

I ove godine, iščekujući jesen, na Sajamskom prostoru Gudovac, u periodu od 06. do 08. rujna, organizirat će se najstarija manifestacija Bjelovarskog sajma, 27. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u sklopu kojeg će se održati i 27. državna stočarska izložba.

Jesenski sajam je međunarodnog karaktera, odnosno osim domaćih, prisutni su i izlagači, ali i delegacije iz brojnih drugih zemalja koji predstavljaju novitete u poljoprivrednoj proizvodnji, te prate moderne trendove u poljoprivredi, ali i obrtništvu, turizmu i gospodarstvu. Sajam obiluje najnovijom i najvrednijom poljoprivrednom mehanizacijom, opremom, te različitim poljoprivrednim proizvodima i hranom. Mjesto je to sklapanja mnogih međunarodnih poslova, poslovnih suradnji i važnih gospodarskih ugovora.

Svake godine na Sajmu izlaže nekoliko stotina izlagača, a u sklopu Državne stočarske izložbe, koja je najveća nacionalna izložba stoke, predstavi se oko 200-tinjak izlagača s preko 500-tinjak grla različitih konvencionalnih pasmina, te  hrvatskih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Sajmom, u tri dana sajmovanja, prodefilira na desetke tisuća posjetitelja.

Jesenski sajam pruža sjajnu priliku za upoznavanjem i degustacijom tradicionalnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji se, osim na izložbenim štandovima, prezentiraju i poslužuju u Sajamskom VIP restoranu u suradnji s Baby Beef udrugom.

Od prošle godine, u sklopu Jesenskog sajma, uvedene su i dvije nove manifestacije, HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO-Sajam građevinske i komunalne opreme, a četvrtu godinu za redom, organizirati će se i PETI ELEMENT-Sajam grijanja i obnovljivih izvora energije.

Prijavite se za izlaganje na sajmu!

Krajnji rok za prijavu sudjelovanja na Jesenskom sajmu je do popune raspoloživih izložbenih prostora, a sve detaljne informacije možete dobiti u Odjelu prodaje Bjelovarskog sajma (tel.:+385 43 238 846, +385 43 238 852, +385 43 238 844; fax: +385 43 238 841; e-mail: prodaja@bj-sajam.hr; caus@bj-sajam.hr; kovacic@bj-sajam.hr; ili na web stranici Bjelovarskog sajma).

Pridružite se sajmu, predstavite svoje proizvode i usluge mnogobrojnim posjetiteljima te budite dio jesenske priče.

Vidimo se na Sajamskom prostoru Gudovac!

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/budite-i-vi-na-27-jesenskom-medunarodnom-bjelovarskom-sajmu-u-gudovcu/feed/ 0
Reakcija čitateljice na komunalni red u gradu Bjelovaru – svoje prijedloge, primjedbe i komentare možete poslati najkasnije do 1. rujna https://bjelovar.info/aktualno/reakcija-citateljice-na-komunalni-red-u-gradu-bjelovaru-svoje-prijedloge-primjedbe-i-komentare-mozete-poslati-najkasnije-do-1-rujna/ https://bjelovar.info/aktualno/reakcija-citateljice-na-komunalni-red-u-gradu-bjelovaru-svoje-prijedloge-primjedbe-i-komentare-mozete-poslati-najkasnije-do-1-rujna/#respond Sat, 17 Aug 2019 05:18:09 +0000 https://bjelovar.info/?p=47479

Objavljeni članak vezan za  Javni poziv Grada Bjelovara koji se odnosi na savjetovanje s javnošću u postupku donošenja Odluke o komunalnom redu privukao je dosta pažnje i zainteresirao građane što je pokazalo da negdje doista postoje propusti. Koje su prijedloge i primjedbe građani poslali prema Gradu još uvijek ne znamo jer je Javni poziv otvoren ...]]>

Objavljeni članak vezan za  Javni poziv Grada Bjelovara koji se odnosi na savjetovanje s javnošću u postupku donošenja Odluke o komunalnom redu privukao je dosta pažnje i zainteresirao građane što je pokazalo da negdje doista postoje propusti.

Koje su prijedloge i primjedbe građani poslali prema Gradu još uvijek ne znamo jer je Javni poziv otvoren do 1. rujna 2019. Jedan od komentara stigao je i na ovaj članak, a odnosi se dimnjačare i njihov način rada.

Čitateljica koja je pročitala članak, reagirala je komentarom u kojem stoji:

Poštovani, molim vas da razmotrite pitanje dimnjačara i njihov način rada. Moj prijedlog je da si svatko može sam izabrati dimnjačara, a ne da oni biraju nas te da samo uzimaju novac, a ništa ne rade. Imaju velike ovlasti, a nikakvu odgovornost. Mislim da bi dimnjačari trebali pripasti pod Komunalac koji bi ih doveo u red.

Nadamo se da su ovakvi, ali i drugi prijedlozi upućeni prema Gradu jer neke stvari zaista treba promijeniti.

VEZANI ČLANCI:

UKLJUČITE se i vi za donošenje Odluke o komunalnom redu! Grad Bjelovar objavio Javni poziv

 

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/reakcija-citateljice-na-komunalni-red-u-gradu-bjelovaru-svoje-prijedloge-primjedbe-i-komentare-mozete-poslati-najkasnije-do-1-rujna/feed/ 0
Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora: Počeli radovi na Poučnoj šumskoj stazi na Kamenitovcu https://bjelovar.info/aktualno/hrvatsko-planinarsko-drustvo-bilogora-poceli-radovi-na-poucnoj-sumskoj-stazi-na-kamenitovcu/ https://bjelovar.info/aktualno/hrvatsko-planinarsko-drustvo-bilogora-poceli-radovi-na-poucnoj-sumskoj-stazi-na-kamenitovcu/#respond Fri, 16 Aug 2019 11:55:06 +0000 https://bjelovar.info/?p=47678

Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar svim snagama radi na tome da najmlađim generacijama približi ljepote Bilogore. Te su napokon, nakon dugih i zahtjevnih priprema, uspjeli krenuti s radovima na izgradnji „Poučne staze Bilogora“, kojom žele poboljšati kvalitetu života djece boravkom u prirodi. Naime, Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar se je krajem 2016. godine prijavilo na ...]]>

Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar svim snagama radi na tome da najmlađim generacijama približi ljepote Bilogore. Te su napokon, nakon dugih i zahtjevnih priprema, uspjeli krenuti s radovima na izgradnji „Poučne staze Bilogora“, kojom žele poboljšati kvalitetu života djece boravkom u prirodi.

Naime, Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar se je krajem 2016. godine prijavilo na natječaj operacija 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture u provedbi mjere M08 „Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanja održivosti šuma“, Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. raspisanog od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kako bi uredili poučnu šumsku stazu kod planinarskog doma „Kamenitovac“.

Ugovor o financiranju potpisan je u 2017. godini, odobrena su sredstva u vrijednosti od 452.950,00 kn, a provoditi će se kroz 5 faza izvedbe aktivnosti.

Poučna staza svojim dizajnom biti će usklađena s okolišem u kojem se nalazi, a sadržavati će  mnoštvo informacija vezanih uz biljne i životinjske vrste našeg kraja. Staza je prvenstveno namijenjena djeci i članovima planinarskih društava, ali dobrodošli su i ostali ljubitelji prirode, izviđači, biciklisti, članovi HGSS-a, enduro-motoristi te ostali izletnici i posjetitelji.

Više o samom projektu kazala je Vera Pauška, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva „Bilogora“ Bjelovar.

– To će biti poučna staza s biljkama i životinjama, a na njoj će biti panoi i mostići. Projekt smo namijenili školama u prirodi, vrtićima; željeli smo djeci pružiti mnoštvo zanimljivosti, dati im priliku da uče o našoj Bilogori, ali i da se druže, kazala je Pauška, istaknuvši kako bi se prvi gosti mogli dočekati već u rujnu ove godine.

– Sad je početak radova, mislim da bi za 2 mjeseca mogao biti gotov. Očekujemo da prve škole mogu u posjet doći krajem rujna, poručila je Pauška te je naglasila kako je  i Županija uvelike pomogla u ostvarenju ove zamisli.

– Projekt je vrijedan 495 tisuća kuna i Županija nam je posudila dio novaca jer smo morali imati osiguranje da možemo to krenuti raditi, rekla je predsjednica društva „Bilogora“ Bjelovar.


Opis poučne staze

Poučna staza graditi će se od prirodnih materijala (drvo), dužine  250 metara i širine 1,6 metra. Uz poučnu stazu biti će postavljene informativne table i  3 info-punkta uz pomoć kojih će se posjetitelji informirati sa sadržajem prirodnih zanimljivosti uz koje staza prolazi. 

]]>
https://bjelovar.info/aktualno/hrvatsko-planinarsko-drustvo-bilogora-poceli-radovi-na-poucnoj-sumskoj-stazi-na-kamenitovcu/feed/ 0
Osnovana udruga ‘KREMEN’ za očuvanje i promicanje običaja bilogorskog kraja https://bjelovar.info/aktualno/osnovana-udruga-kremen-za-ocuvanje-i-promicanje-obicaja-bilogorskog-kraja/ https://bjelovar.info/aktualno/osnovana-udruga-kremen-za-ocuvanje-i-promicanje-obicaja-bilogorskog-kraja/#respond Fri, 16 Aug 2019 11:32:18 +0000 https://bjelovar.info/?p=47676

Udruga za promicanje običaja bilogorskog kraja „Kremen“ je mlada udruga – stara svega godinu dana, a kao što joj i ime govori, bavi se prenošenjem starih, već zaboravljenih običaja na mlade generacije. Udruga se bavi raznim sadržajima, a najpoznatija je upravo po sportskim igrama sa starim sportovima, koje okupljaju djecu i odrasle, a koje će ...]]>

Udruga za promicanje običaja bilogorskog kraja „Kremen“ je mlada udruga – stara svega godinu dana, a kao što joj i ime govori, bavi se prenošenjem starih, već zaboravljenih običaja na mlade generacije. Udruga se bavi raznim sadržajima, a najpoznatija je upravo po sportskim igrama sa starim sportovima, koje okupljaju djecu i odrasle, a koje će se već drugu godinu zaredom održati u Šandrovcu, 8. rujna.

– Bavimo se promicanjem običaja bilogorskog kraja – prenosimo dalje stare običaje koji su zaboravljeni, pogotovo među mlađim ljudima. Da se malo prisjete i naše bake i djedovi kako je to bilo, ali i da to prezentiraju našoj djeci; da vide kako je čijanje perja, komušanje kukuruza i takve stvari, poručio je Slađan Novosel, predsjednik Udruge za promicanje običaja bilogorskog kraja „Kremen“.

Inače, sportske igre koje uključuju stare sportove lani su okupile više od 50-ero djece, a organizatori ove godine očekuju još veći odaziv.

Osim toga, projekt Udruge „Dajmo prirodu ljudima“ uključuje školu jahanja za djecu i odrasle, a održava se na OPG-u „Na malenom brijegu“.]]>
https://bjelovar.info/aktualno/osnovana-udruga-kremen-za-ocuvanje-i-promicanje-obicaja-bilogorskog-kraja/feed/ 0
Županija: Potpisani ugovori s Udrugama s područja općine Veliko Trojstvo, Šandrovca i Velike Pisanice https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-potpisani-ugovori-s-udrugama-s-podrucja-opcine-veliko-trojstvo-sandrovca-i-velike-pisanice/ https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-potpisani-ugovori-s-udrugama-s-podrucja-opcine-veliko-trojstvo-sandrovca-i-velike-pisanice/#respond Fri, 16 Aug 2019 11:07:57 +0000 https://bjelovar.info/?p=47674

Bjelovarsko-bilogorska Županija nastavlja s potpisivanjem ugovora s udrugama koje su se javile na Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini. Tako je u utorak 14. kolovoza, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan potpisala ugovore s predstavnicima udruga s područja općina Veliko Trojstvo, Šandrovac i Velika Pisanica. Konkretno, ...]]>

Bjelovarsko-bilogorska Županija nastavlja s potpisivanjem ugovora s udrugama koje su se javile na Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini.

Tako je u utorak 14. kolovoza, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan potpisala ugovore s predstavnicima udruga s područja općina Veliko Trojstvo, Šandrovac i Velika Pisanica. Konkretno, radi se o udrugama Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar, Društvo naša djeca Veliko Trojstvo, Udruga za promicanje običaja bilogorskog kraja i Udruga žena Velike Pisanice, kojima će ukupno biti dodijeljena sredstva u iznosu od 33 000 kuna.

Navedenim udrugama ovo je prvi put da se javljaju na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Osim njih, na Javni poziv javile su se još 82 udruge, na koje će županija ove godine ukupno izdvojiti rekordnih 1.055.500,00 kuna.

Zamjenica župana Bojana Hribljan tom prigodom poručila je kako je Županija prepoznala vrijednost programa koje udruge nude te da će ih i dalje podržavati.

– Udruge su to koje su se na naš Javni poziv javile s izuzetno zanimljivim programima, a Županija je to prepoznala. U sklopu ovog Javnog poziva za udruge s područja naše županije izdvojeno je preko milijun kuna za 86 udruga. Smatramo da smo današnjim potpisivanjem ugovora i sredstvima koja vam dodjeljuje Županija potaknuli da radite na obogaćivanju i društvenog, kulturnog i sportskog života naše zajednice. Vaši projekti usmjereni su i prema osjetljivijim skupinama, kazala je zamjenica župana.

U ime Hrvatskog planinarskog društva „Bilogora“ Bjelovar, zamjenici župana zahvalila je predsjednica društva Vera Pauška, koja je pri tom naglasila kako je cilj društva „Bilogora“ Bjelovar promicanje zdravog života, uživanja u prirodi i druženja.

– Mi smo se prvi put javili na ovaj Javni poziv. Imamo manifestaciju Proljeće na Bilogori koju provodimo 23 godine, a kao društvo stari smo 95 godina, dodala je Pauška.

Predsjednica Društva naša djeca Veliko Trojstvo Dunja Kramarić, pojasnila je kako svojim projektom „Djeca za djecu“, Društvo želi djecu s poteškoćama u razvoju potaknuti i uključiti u aktivnosti i radionice.

Udruga za promicanje običaja bilogorskog kraja „Kremen“ na Javni poziv javila se s projektom „Dajmo prirodu ljudima“. Riječ je o školi jahanja za djecu i odrasle koja se održava na OPG-u „Na malenom brijegu“.

– Školu jahanja pohađa četrdesetak djece i oko 20 odraslih. Svi su jako zadovoljni i ovim putem se zahvaljujem Županiji na dodijeljenim sredstvima, poručio je Slađan Novosel, predsjednik Udruge.

Dragana Kočiš, predsjednica Udruge žena Velike Pisanice, naglasila je kako je njihov projekt „Za bolje slušanje, govor i glas“ prijavljen kako bi se organizirale radionice s logopedom u dječjoj igraoni „Pisanički mališani“ koju Udruga žena vodi već 18 godina.]]>
https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-potpisani-ugovori-s-udrugama-s-podrucja-opcine-veliko-trojstvo-sandrovca-i-velike-pisanice/feed/ 0
Besplatni ljetni edukacijski kamp u ŠRC Kukavica okupio mlade iz raznih zemalja https://bjelovar.info/aktualno/besplatni-ljetni-edukacijski-kamp-u-src-kukavica-okupio-mlade-iz-raznih-zemalja/ https://bjelovar.info/aktualno/besplatni-ljetni-edukacijski-kamp-u-src-kukavica-okupio-mlade-iz-raznih-zemalja/#respond Tue, 13 Aug 2019 18:55:35 +0000 https://bjelovar.info/?p=47670

Zamjenica župana Bojana Hribljan posjetila je sudionike besplatnog ljetnog edukacijskog kampa u Športsko-rekracijskom centru Kukavica. Deveta je ovo godina za redom kako Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“, uz podršku i Bjelovarsko-bilogorske županije, provodi besplatni ljetni edukacijski kamp koji je ove godine trajao od 6. do 13. kolovoza. Projekt je okupio preko ...]]>

Zamjenica župana Bojana Hribljan posjetila je sudionike besplatnog ljetnog edukacijskog kampa u Športsko-rekracijskom centru Kukavica.

Deveta je ovo godina za redom kako Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“, uz podršku i Bjelovarsko-bilogorske županije, provodi besplatni ljetni edukacijski kamp koji je ove godine trajao od 6. do 13. kolovoza.

Projekt je okupio preko 50 mladih koji su imali priliku sudjelovati u aktivnostima poput: radionica o ljudskim pravima, radionica orijentacije u prirodi, komunikacije i prezentacije, radionica stranih jezika, rješavanje konflikata, sportske radionice, upoznavanje s različitim kulturama, dijalog EU s mladima, STEM aktivnosti.– Ove godine sudjelovalo je 57 sudionika. Tema je „Dijalog EU s mladima“,a promiče se komunikacija između donositelja odluka i mladih ljudi. Zato nam je naročito drago što je Bjelovarsko-bilogorska županija iskazala da doista cijeni mlade. Mladi su imali priliku učiniti komunikacijske i prezentacijske vještine, orijentaciju u šumi te uz druženje mladi su imali priliku komunicirati, učiti o međusobnim razlikama, ali i doprinijeti zajednici sa svojim prijedlozima, rekla je Tanja Herceg, predsjednica Udruge „Impress“.

– Ovdje sam drugi put i smatram ovaj kamp vrlo korisnim jer na taj način bježim od svakodnevnih problema. Ovdje smo svi jedan tim, jedna obitelj. Mnogo je mladih iz raznih zemalja. Imali smo priliku sudjelovati u raznim aktivnostima i bilo mi je jako lijepo ovdje, istaknuo je Johnny iz Armenije.

Jako mi se svidjelo ovdje i jedva čekam sljedeću godinu. Naučio sam puno toga i o drugim državama i kulturama i upoznao predivne ljude, naglasio je sudionik kampa Ronaldo Ruazdi iz Grubišnog Polja.

Prilikom posjeta zamjenice župana Bojane Hribljan sudionici su imali priliku predstaviti svoje prijedloge i očekivanja mladih na temu dijaloga EU s mladima. Bio je to završni dio kampa, ali i dio aktivne rasprave na temu: zapošljavanje mladih, rad s mladima i poticanje mladih u ruralnim područjima.

– Ovo je prekrasan prostor za druženje mladih, ne samo iz naše županije i Hrvatske, nego i iz drugih zemalja. Mladi se ovdje sedam dana druže, unaprjeđuju komunikacijske vještine koje će im svakako dobro doći i trebaju se koristiti u ostvarivanju njihovih prava i želja koje ih čekaju na njihovom putu. Bjelovarsko-bilogorska županija općenito izdvaja znatna sredstva za mlade. Mi smo jedna od rijetkih Županija koja je donijela i Program za mlade, naglasila je prilikom posjeta ljetnom edukacijskom kampu zamjenica župana Bojana Hribljan.

Izvor informacija: bbz.hr


]]>
https://bjelovar.info/aktualno/besplatni-ljetni-edukacijski-kamp-u-src-kukavica-okupio-mlade-iz-raznih-zemalja/feed/ 0
Županija: Na Javni poziv za financiranje programa i projekata prijavilo se 17 bjelovarskih udruga https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-na-javni-poziv-za-financiranje-programa-i-projekata-prijavilo-se-17-bjelovarskih-udruga/ https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-na-javni-poziv-za-financiranje-programa-i-projekata-prijavilo-se-17-bjelovarskih-udruga/#respond Tue, 13 Aug 2019 18:22:01 +0000 https://bjelovar.info/?p=47660

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan je u utorak 13. kolovoza potpisala ugovore s predstavnicima 17 udruga s područja Bjelovara, koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za BBŽ u 2019. godini. Sveukupno se je na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa ...]]>

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan je u utorak 13. kolovoza potpisala ugovore s predstavnicima 17 udruga s područja Bjelovara, koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za BBŽ u 2019. godini.

Sveukupno se je na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju ove godine javilo 86 udruga, te će Županija na njihove projekte izdvojiti 1.055.500,00 kuna, najviše u svojoj povijesti.

Tako su ugovori s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, braniteljskih udruga te udruga s područja gradova Daruvar i Grubišno Polje, općina Sirač i Končanica te Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ već prethodno potpisani, a novih 17 ugovora samo je nastavak u okviru navedenog Javnog poziva.

Tim povodom je zamjenica župana naglasila kako je upravo rad udruga ključan za kulturni, sportski i društveni život u zajednici.

– Svi vaši programi koji su došli  na Javni poziv pokazali su nam da zaslužuju da vas financijski podupremo i da podržimo vaš rad u lokalnoj zajednici. Društveni život bitan je za sve nas jer svi mi imamo programe i sklonosti koje ne možemo ostvariti možda na poslu pa kroz ovakve programe pridonosimo bogatijem životu zajednice, kazala je zamjenica župana i nastavila:

– Vaši su programi raznovrsni; oni pokrivaju vaše različite interese, ideje i vrijedan društveno korisni rad. Neki su programi financijski teži, neki su skromniji, ali mi smo svima udovoljili u tome da mogu ostvariti taj program. Naravno da očekujemo da se to vidi i u vašem djelovanju, kao što se je vidjelo do sada.  Na vama je da doprinesete jednom bogatstvu rada naše zajednice, poručila je Hribljan predstavnicima udruga.

Za udruge koje su u utorak potpisale ugovore predviđena su sredstva u iznosu od 171.000,00 kuna, a među njima je i Udruga studenata BBŽ, u čije ime se je obratio predsjednik Udruge Kristian Koščak koji je naglasio kako se je na ovaj Javni poziv Udruga studenata BBŽ prijavila za financiranje Smotre fakulteta.

– Naš projekt je posjetilo 900 maturanata na kojem se predstavilo 40 fakulteta, čime smo postali najjača smotra fakulteta u Republici Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni, kazao je Koščak koji je tim putem zahvalio Županiji na potpori.

Sportska udruga Argo Bjelovar također je uključena u ovaj program, a njezin predsjednik Tomislav Smrček, osim što je Županiji zahvalio na ukazanom povjerenju, ovom prilikom najavio je i kako je pred bjelovarskim lađarima novi izazov.

– Ove godine ulazimo u jako veliki projekt gdje bismo trebali nastupiti na najvećoj kanuističkoj utrci na svijetu, na Havajima. Plan je bio za 2020. godinu, ali možda ćemo ga pomaknuti za godinu dana. Isto tako, prije odlaska na tu utrku pred nama je rušenje rekorda preveslavanja hrvatskog dijela Jadrana – od Prevlake do Savudrije, nekakvih 700 kilometara, kazao je Smrček, istaknuvši kako je vrhunac karijere tek pred njima.

– Malo smo zapostavili natjecateljski dio na Maratonu lađa da bismo ostvarili nešto puno više za nas jer to doživljavamo kao vrhunac i krunu naše veslačke karijere, poručio je Smrček.

Jedna od potpisnica ugovora bila je i predsjednica Udruge žena „Srce Bilogore” BBŽ Nada Smiljanec koja je okupljene upoznala s novim projektom Udruge.

– Mi već dosta dugo sudjelujemo u raznim aktivnostima, većinom humanitarnima i raznim druženjima, tako da sudjelujemo i izvan naše županije. Projekte koje smo do sad imali, mislim da smo sto posto opravdali, jer ako nešto radiš od srca nema nikakve prepreke, rekla je Smiljanec istaknuvši kako Udruga ima novi projekt naziva „Sreća zajedno svakome“, jer nam je svima sreća potrebna; od najmanjeg čovjeka do najvećeg, poručila je Smiljanec.


]]>
https://bjelovar.info/aktualno/zupanija-na-javni-poziv-za-financiranje-programa-i-projekata-prijavilo-se-17-bjelovarskih-udruga/feed/ 0
Ono što nema nigdje u Hrvatskoj ima u Bjelovaru: Susjedi koji se druže i pomažu jedni drugima https://bjelovar.info/aktualno/ono-sto-nema-nigdje-u-hrvatskoj-ima-u-bjelovaru-susjedi-koji-se-druze-i-pomazu-jedni-drugima/ https://bjelovar.info/aktualno/ono-sto-nema-nigdje-u-hrvatskoj-ima-u-bjelovaru-susjedi-koji-se-druze-i-pomazu-jedni-drugima/#respond Tue, 13 Aug 2019 10:45:13 +0000 https://bjelovar.info/?p=47642

SUSJEDI IZ RAJA – ZVIJERSKI SUSJEDI Krenete li istraživati bilo koju kulturu naći ćete neku poslovicu koja spominje dobre odnose sa susjedima. Od jednostavne kineske da je dobar susjed neprocjenjivo blago do nama bliskije slovačke poslovice da je dobar susjed najbolja ograda. U današnje vrijeme otuđenosti i povučenosti gdje svatko od nas više cijeni mir ...]]>

SUSJEDI IZ RAJA – ZVIJERSKI SUSJEDI

Krenete li istraživati bilo koju kulturu naći ćete neku poslovicu koja spominje dobre odnose sa susjedima. Od jednostavne kineske da je dobar susjed neprocjenjivo blago do nama bliskije slovačke poslovice da je dobar susjed najbolja ograda. U današnje vrijeme otuđenosti i povučenosti gdje svatko od nas više cijeni mir i privatnost od odnosa sa ljudima koji ga okružuju upravo je bilo divno vidjeti stanare jedne bjelovarske ulice koji su odlučili usprkos suvremenim navadama organizirati feštu da proslave dobrosusjedske odnose.

Možda vas zanima gdje u Bjelovaru postoji takva idila. Radi se naime o maloj ulici na kraju Zvijeraca, gdje je pedesetak susjeda ove nedjelje 11. kolovoza odlučilo proslaviti svoje zajedništvo na istom prostoru. To nije bila ni mala stvar za organizaciju. Svatko je htio doprinijeti što je više moguće te su tako postavili šator nasred ulice, organizirali ručak za koju su muškarci pekli roštilj i kotlovinu, žene slagale priloge, salate, pa i pekle kolače. Za djecu je bio unajmljen i napuhanac, a jedni susjedi su otvorili i vrata svog dvorišta te organizirali kupanje u svom bazenu.

Ovo zajedništvo proslavili su svi stanari navedene ulice, te su se tako okupili od najmlađih do najstarijih. Najmlađa djevojčica iz susjedstva ima tek tri mjeseca, a najstarija stanarka ima 90 godina. Međutim, dobne razlike i barijere bile su srušene tijekom druženja, za koje se svi nadaju kako je samo prvo u nizu. Proslavu je upotpunila, kako se i priliči, torta na kojoj je natpis „Zvijerski susjedi“ obilježio jedinstvenu slogu ovih obitelji iz Zvijeraca.

U vrijeme kada je susjed susjeda spreman tužiti zbog tri centimetra međe i psa koji preglasno laje, pravo je osvježenje vidjeti ovakvu organizaciju i zajedništvo. Nadamo se da će se i drugi povesti njihovim primjerom.


]]>
https://bjelovar.info/aktualno/ono-sto-nema-nigdje-u-hrvatskoj-ima-u-bjelovaru-susjedi-koji-se-druze-i-pomazu-jedni-drugima/feed/ 0