Crosst.hr

Žustro između Hrebaka i Bajsa: Sat vremena se raspravljalo o polugodišnjem izvršenju Proračuna Grada Bjelovara

2021 10 20 160020

Na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara jedna od točki dnevnog reda bila je donošenje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Bjelovara za 2021. godinu. 

Vezano za ovu točku javio se vijećnik Damir Bajs (DB NL) koji je naglasio da klub koji on zastupa neće prihvatiti polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Bjelovara za 2021. godinu.

2021 10 20 gradsko vijece 80
Vijećnik Damir Bajs (DB NL)

– U obrazloženju proračuna govori se o nekim stvarima koje nas navode da ne prihvatimo ovaj izvještaj. Piše da je proračun u prvih šest mjeseci podbacio za 28 posto, što pokazuje da se radi o trećini prihoda manje nego je bilo predviđeno. Također, tu je pitanje i imovine koja je više planirana, nego ostvarena. Ovo nije jedini slučaj u obrazloženju ovog izvještaja, najveći podbačaj koji također nije jedini je prihod od EU sredstava koji je realiziran u iznosu od 12 milijuna kuna, umjesto 60 milijuna kuna kako je predviđeno. Tu su i rashodi koji su bitno povećani za gradske usluge oko 150 posto, koje su vezane uz nešto što mi nismo mogli vidjeti u javnoj nabavi, koja je vjerojatno potpisana prema onom skraćenom postupku. Nije nam jasno zašto je toliko povećan trošak vezan za usluge telefona, pošte i slično, kazao je Bajs dodavši da sve ukazuje kako Grad Bjelovara nije postupao u pažnji dobrog gospodara, jer ukoliko je manje prihoda, znači da ih Grad Bjelovar nije naplatio.

Na Bajsove izjave, gradonačelnik Dario Hrebak je komentirao slijedeće. 

2021 10 20 gradsko vijece 99
Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik

Nemojte se ljutiti, ali mislim da ste vi najmanje pozvani da u ovoj gradskoj vijećnici govorite o tome. Ako se ne varam, za dva tjedna otvaramo novu zgradu Opće bolnice Bjelovar. Jako me me zanima kako će izgledati kada tamo zateknemo jedino kabele i žarulje. Dok ne dođe kompletna potrebna aparatura i oprema, u novoj zgradi bolnice očekuje bismo mogli jedino napraviti neki teniski ili skvoš teren. Daleko od toga da bolnica Bjelovaru nije potrebna, naglasio je Hrebak i dodao da ga zanima što će se dogoditi s novom Glazbenom školom Vatroslav Lisinski jer koliko čuje projektom nisu obuhvaćeni ni obični klima uređaji.

2021 10 20 gradsko vijece 54
Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik

– Baš me zanima kako će naši glazbenici svirati, ako nemaju ni radijatore. Što se tiče podbačaja, ja znam da ste se uvijek voljeli ponositi činjenicom da imate puno uspješnih europskih projekata. Prema tome, trebali bi znati što je kolegica Andrea Posarić iznijela kako neke povrate novca čekamo i po osam mjeseci. Što bi trebali učiniti i kako bi trebali planirati proračun, kada imate projekt, a znate da ćete ga izvršiti i napravite sve. Na kraju zvršite projekt sa svojim novcima, a niste ga dobili nazad iz EU fondova. Prošle godine smo podigli kredit u iznosu od 12 milijuna kuna kako bi riješili projekte i još uvijek nismo dobili novac koji smo sami uložili. Stvorili smo ogroman problem s likvidnošću, a sredstava još uvijek nema. Tu je i bjelovarski Dom kulture koji se već naveliko koristi, a mi još uvijek nismo dobili sredstava. Recite, što smo točno trebali učiniti i na koji način smo mogli nadoknaditi sredstva? Kao što znate, Grad Bjelovar je već četvrtu godinu zaredom najuspješniji po povlačenju sredstava iz EU fondova. Ne tajim da imamo problema s likvidnošću i cijelo vrijeme govorim da nam je usporen prihod upravo zbog čekanja isplate sredstava iz EU fondova. Nažalost, vi govorite o promidžbi! Dajte molim vas! Bajs cajtung! Možda je i to razlog zašto ste izgubili izbore i zašto smo ih mi dobili. Ova gradska vlast vodi brigu o svakoj kuni, što možete vidjeti na aplikaciji transparentnost, samo je potrebno posjedovati malo informatičke pismenosti. Drugo, problemi postoje, samo ne oni koje ste naveli, već sa projektom aglomeracije za koju nam je, prije nego dobijemo povrat sredstava, potrebna ogromna količina novca. Ovo je jedan od najtežih rebalansa proračuna kojeg smo do sada imali. Također, nije dobro govoriti da su nerealnim prihodima od prodaje imovine. Da, ako gledate prvih šest mjeseci u ovoj godini, ali sada je slika drugačija. Imamo dva potencijalna kupca za jednu veliku nekretninu i znamo da će biti prodana. Isto tako znate da su radovi najveći u sedmom i osmom mjesecu i nije me sram priznati da smo zbog likvidnosti jedva isplaćivali plaće. No, i to je prošlo, sve smo uspješno riješili, naglasio je gradonačelnik i dodao da su ZNS-ovi dobra stvar, ali je problem ako država s njima kasni.

– Ne žalimo se, ali moram reagirati, upravo zbog toga što mi netko pokušava nametnuti tezu koju je sam drugačije odrađivao. Pa čekajte, nećemo biti baš toliko licemjerni! Nemojte mi molim vas govoriti koliko je tko trošio u izbornoj godini, jer ja to ne mogu vidjeti. Zašto? Zato što niste napravili ništa po pitanju transparentnosti. Svi me šiljite tu i roštiljate, i neka, roštiljajte me, no sve možete vidjeti kroz aplikaciju transparentnost za razliku od vas i vašeg trošenje koje se ne može vidjeti nigdje. Dok god mi nemamo uvid u vašu potrošnju, ne možemo razgovarati ravnopravno, ponovno je naglasio je Hrebak i dodao Bajsu da ima pravo biti protiv polugodišnjeg izvještaja. 

Za govornicu je ponovno izašao vijećnik Damir Bajs istaknuvši da se o županijskim projektima može pričati, ali ne ovdje na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara jer to nije mjesto ni vrijeme za razgovor o tim projektima.

2021 10 20 gradsko vijece 84
Vijećnik Damir Bajs (DB NL)

Nemojte se ljutiti, ako ja citiram vaše materijale u kojima piše da imate 28 posto manje prihoda. To ste vi potpisali i ne možete reći da sam ja nešto krivo rekao, jer kao gradski vijećnik mogu pitati zašto su troškovi telefona porasli, kao i o svemu ostalom što jasno vidim u materijalima sjednice. Ukoliko postavim nekoliko pitanja koja su vezana uz vaše obrazloženje izvještaja, to ne znači da sam ja zlonamjeran, naglasio je Bajs.

2021 10 20 gradsko vijece 100
Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik

Hrebak je odgovorio:

– Ja se slažem da možete pitati, ali nemojte mi reći da vi ne znate ništa vezano za EU fondove. Namjerno ste postavili ta pitanja. Moje je da odgovorim građanima, bez obzirao kakav je vaš stav po pitanju tog dijela. Naravno, nije sve izvršeno u prvih šest mjeseci, ali se na tome u ovom periodu intenzivno radi, kazao je Hrebak i upitao Bajsa kako to da on s tim segmentom nije upoznat te komentirao da ga zapravo ne čudi jer je koristio “cash pooling” i na taj način zadužio sve županijske ustanove, od škola nadalje.

Vi ste kralj reklame i trošenja novca iz županijskog proračuna za PR usluge. Naravno, moram reagirati na to, kao i na bolnicu i novu glazbenu školu jer meni su kao gradonačelniku te teme jako bitne, iako nisu vezane za ovu točku dnevnog reda, naglasio je gradonačelnik Hrebak i napravio ponovno veliku gestu koja je rijetkost kod političara, ali nije za gradonačelnika Bjelovara, a to da se ispriča Bajsu što je pokrenuo temu o bolnici i glazbenoj školi koje nisu bile točke ovog dnevnog reda.

Sve što je gradonačelnik rekao vezanu za naplatu prihoda, potvrdila je i pročelnica za financije u Gradu Bjelovar, Mirela Bašić.

– Uvijek je naplata prihoda u prvih šest mjeseci manja nego u drugoj polovici godine. Problem su sredstva EU fondova. Mi smo podigli kratkoročni kredit od 12 milijuna kuna i ostalo nam je još 3,5 milijuna kuna duga, kojih u ovom izvršenju nema. Što se tiče prihoda od prodaje imovine, prodaja će uslijediti tek u drugoj polovici godine. To je nešto što ne možete planirati i znati kada će se točno dogoditi i u kojem dijelu godine. Važno je naglasiti da se svi izvorni prihodi proračuna pune u skladu s planom, kazala je pročelnica Bašić.

Gradski vijećnik HSLS-a Bruno Zadro komentirao je kako u proračunu ne vidi neki gaf, točnije ne vidi nenamjensko trošenje novca.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Bjelovara za 2021. godinu prihvaćen je s 15 glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim.

  • 2021_10_20_gradsko_vijeće_9
 • 2021_10_20_gradsko_vijeće_4
 • 2021_10_20_gradsko_vijeće_12

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.