Crosst.hr

Županijska ustanova SUVENIR ARBOR izašla iz predstečaja sa stabilnim poslovanjem i ulaganjem u proizvodnju i opremu

2018 suvenir arbor 33

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj ustanove Suvenir Arbor Alen Baščevan, u četvrtak 22. studenoga održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na izlazak tvrtke Suvenir Arbor iz predstečajne nagodbe.

Podsjetimo, kada je 2013.godine župan Bajs ponovno došao na čelno mjesto Županije, zatekao je tvrtku Suvenir Arbor u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem s milijunskim dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima. Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom župan Bajs je tada krenuo u rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, Hrvatskim šumama, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta svjesni činjenice ukoliko se proizvodnja u Suveniru ugasi da će više teško doći do radnog mjesta.

Zahvaljujući tome, danas možemo govoriti o tvrtki koja je izašla iz predstečajne nagodbe i čije je poslovanje stabilizirano te koja ulaže znatna sredstva u izgradnju novih proizvodnih hala i samu opremu za rad. Inače, riječ je o jedinstvenoj zaštitnoj radionici u Hrvatskoj u kojoj je od ukupno 57 zaposlenih radnika 38 osoba s invaliditetom.

Bajs: niz tvrtki je ušlo u predstečaj, ali je mali broj onih koje su izašle iz predstečaja

2018 suvenir arbor 3

Prije pet godina, ustanova je bila u dugovanjima koja su prelazila 2,7 milijuna kuna te je imala izbor između stečaja i predstečaja. Obzirom na to da je to jedna od samo tri ustanove u Republici Hrvatskoj koja zapošljava osobe s invaliditetom, ja kao župan sam rekao da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da tvrtka uđe u predstečaj. Moram naglasiti da to nije bilo nimalo jednostavno; ulazak u predstečaj zahtjevao je niz aktivnosti, stoga zahvaljujem onima koji su u tome sudjelovali. Moram naglasiti da je niz tvrtki ušlo u predstečaj, ali je mali broj onih koje su iz predstečaja i izašle. Ovo je tvrtka koja se je riješila svih predstečajnih obaveza te je postala tvrtkom koja normalno funkcionira. Štoviše, uspjeli smo dogovoriti suradnju s jednom od naših najvećih tvrtki, Prima Commerce. U međuvremenu se dogodilo i to da je u tvrtku došao novi ravnatelj, čije aktivnosti moram pohvaliti jer su one dovele do toga da ovog trenutka Ustanova radi pozitivno, da je vratila ukupnost dugova koje je imala iz predstečaja i da zahvaljujući tome danas možemo govoriti o tome kako dalje i kako naprijed. Tvrtka ne samo da je izašla iz predstečaja, već ove godine imamo i investicije u tvrtku vrijedne gotovo 4 milijuna kuna, a odnose se na modernizaciju. Nadamo se da će nastaviti tradicija tvrtke uspješnog integriranja osoba s invaliditetom u normalan život, što je vezano uz pravo na rad i pravo na dostojan život. Zahvaljujem svima onima koji su u tome sudjelovali, ali posebice napominjem kako su od prvog dana radnici imali iznimno mnogo razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi tvrtka. Radnici su zajedno s nama išli na pregovore. Oni su ti koji su omogućili da ustanova napravi kopernikanski obrt, da iz ustanove koja je bila u bezizlaznoj situaciji dođemo do ustanove koja sada konkurira tvrtkama koje su na tržištu. Županija još uvijek djelomično financira tvrtku, ali taj naš udio se polako smanjuje, rekao je župan Damir Bajs na konferenciji za medije.

Ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor, Alen Baščevan je rekao:

2018 suvenir arbor 5
Alen Baščevan: Želimo u 2019. početi neopterećeni, bez obaveza i želimo biti u mogućnosti javiti se na mnoge natječaje

Možda je najbolje postaviti pitanje što bi bilo da se ta odluka 2013. godine nije donijela; dogodio bi se stečaj, dogodilo bi se to da bi se zaštitna radionica ugasila. Dogodio bi se niz problema koji se vjerojatno ne bi mogli kasnije popraviti. Moram reći da je to ipak bila županova osobna odluka. Zahvalni smo Županiji koja nam je financijski pomagala kroz proračun, a pomaže nam i sada. Dogodila se sinergija Županije i ljudi. Drvo je postalo luksuz, sve ga manje ima. Naš namještaj i dječje igračke su našli svoje mjesto na inozemnom tržištu – 90 posto proizvoda izvozimo. Želio bih naglasiti kako je u županiji preko 12 tisuća osoba s invaliditetom. Oni nemaju gdje naći posao, kad ih neka tvrtka i zaposli, uglavnom rade na pozicijama nekih pomoćnih poslova. Kod nas osobe s invaliditetom rade i proizvode. Pokazalo se kako i u finalnoj, ručnoj obradi osobe s invaliditetom čak svoj posao rade bolje od onih osoba koje nemaju invaliditet. Moja želja je da čim manje budemo ovisni i da zaposlimo još osoba s invaliditetom. Mi se širimo, proširujemo hale, ali nikako ne želimo postati komercijalna tvrtka; naša osnovna uloga je socijalne prirode, a to je zapošljavanje. Zašto smo prijevremeno izašli iz prestečaja? Zato što želimo 2019. godinu početi neopterećeni, bez obaveza – želimo biti u mogućnosti već u idućoj godini javiti se na mnoge natječaje, poručio je ravnatelj Baščevan.

Vesna Cerovečki, radnica i predsjednica Sindikata za osobe s invaliditetom također je zahvalila županu Damiru Bajsu.

2018 suvenir arbor 13

Zahvaljujem mu na svemu što je do sada napravio, ne samo za Suvenir, odnosno za sve nas koji tamo radimo. Kada je trebalo donijeti odluku o predstečaju bio je sam jer su svi bili protiv, ali on je ipak donio mudru odluku da se spasi Suvenir. Mogu govoriti sa stajališta osoba s invaliditetom i jako dobro znam što znači raditi i osjećati se korisno. Jako je bitno da osobe s invaliditetom budu zaposlene. Vjerujem u budućnost i vjerujem da će tvrtka, bez obzira na sve, ostati ustanova koja zapošljava osobe s invaliditetom. Ravnatelj je spomenuo da osobe s invaliditetom u nekim slučajevima rade bolje od onih koji nemaju invaliditet – to je zaista istina, a razlog tome je što mi svoj posao čuvamo jer nam je jasno koliko je teško naći drugi posao. Još jednom zahvaljujem, kako županu tako i našem ravnatelju. Zahvaljujem i svima onima koji su bili uz nas, ali i svojim kolegama na poslu koji su proživljavali svu ovu agoniju.

 

Za sam kraj, župan je nadodao kako je u planu i povećanje plaće radnicima Suvenira od kojih je trenutno većina na minimalcu.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.