Crosst.hr

Županijska skupština: Prihvaćanje Izvješća o radu župana BBŽ-a

2020 3 10 skupština 61

Na održanoj 16. sjednici Županijske skupštine koja se odvijala 10. ožujka 2020. godine, četvrta je točka dnevnog reda bila Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu župana Bjelovarsko-bilogorske županije za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2019. godine.

Kao i većina dosadašnjih točaka iste tematike, i ova je potaknula veliku polemiku.

2020 3 10 skupština 13 1

Župan Damir Bajs predstavio je Izvješće o radu župana navodeći kako je ponosan što može reći da je kapitalni projekt izgradnje OB Bjelovar započeo i pokazuje velik napredak. Doneseno je i nekoliko veoma važnih odluka vezanih za ostale projekte, započete su energetske obnove na brojnim školama, potpisan je ugovor za daruvarsku prugu, bjelovarska pruga stavljena je u pogon. Županija i županijske ustanove i njene službe podmirile su sve obveze po zadanim računima.

-To pokazuje naše odgovorno ponašanje prema sredstvima. Potpisujemo i dalje ugovore i zamah kojim smo krenuli očekujemo i dalje kroz ugovorene projekte koji čekaju provedbu, rekao je župan Damir Bajs.

Vijećnik BUZ-a Siniša Glavaš rekao je da je dovoljno i osvrnuti se po cijeloj županiji, desetine projekata po gradovima i općinama, svima koji su htjeli surađivati sa Županijom.

-Domovi zdravlja i primarna zdravstvena zaštita koji su obnovljeni što je upravo važno za umirovljenike. Ali podatak da Županija ima 60 subjekata u sistemu i da nijedan od njih ništa ne duguje svjedoči o iznimnom radu župana, i njegovih suradnika. Ne mogu ne osvrnuti se na press konferenciju pred tri i pol godine kada su moji bivši koalicijski partneri glasali protiv izgradnje bolnice, a danas vidimo da se ona ipak gradi. Upravo ustrajnošću i voljom župana. I to pozdravljam, poručio je Siniša Glavaš.

HDZ-ov Silvester Štefović iz Izvještaja je izvukao neke rečenice govoreći kako je bitan istaknuti da se gradi dio bolnice a ne cijela bolnica, te da ti zidovi moraju služiti i djelatnicima. Liječnicima se daju subvencije ali  ne omogućava im se rad u njihovoj specijalizaciji. Štefović je nastavio analizirati Izvješće govoreći kako se energetski obnavljaju 44 škole, međutim poručio je kako ravnateljima ne treba smanjivati sredstva za rad s obzirom da je došlo do energetske uštede. Tražio je i izražavanje mjera i analiza u brojkama a ne postotcima za gospodarstvo i poljoprivredu, te dao prijedlog o skraćivanju formulacija pri pisanju Izvješća kako bi ga bilo lakše iščitavati, te pozvao Župana na koordinaciju sa gradonačelnicima.

Vijećnica Ines Šarić (GLAS) napomenula je kao odgovor da je logično da energetska obnova rezultira smanjenjem troškova režija jer joj je to svrha a s obzirom da se kroz Riznicu novac namjenski isplaćuje školama logično je da se po smanjenju troškova energenata smanjuje i daj dio isplate.

Vijećnik Ivan Beljan (HSS) napomenuo je kako se već godinama ponavlja ova točka dnevnog reda o radu župana, a ako je to sve rad župana što su onda radili ostali zaposlenici Županije. Također se osvrnuo na stanje u poljoprivredi i rekao kako su dijelovi Izvješća izvučeni da se predstave onako kako županu Bajsu paše, iako su možda točno. Ipak, izgubljeno je preko 8000 registriranih poljoprivrednika i situacija se nikad neće vratiti na onakvu kakva je bila prije 2009., a slično je i u gospodarstvu.

Vijećnik Marin Sabolović (HDZ) napomenuo je kako treba pripaziti da se ne spominju poimence djeca koja dobivaju asistente u nastavi, te dodao kako izgradnja bolnice i dalje ne rješava problem nedostatka liječnika, kao što ni energetska obnova ne rješava činjenicu da u školama u ruralnim sredinama ima sve manje djece.

Siniša Glavaš (BUZ) je replicirao da jednako kao što će se izgraditi bolnica da će se naći i djelatnici za rad u istoj.

Vijećnik Drago Hodak (HDZ) napomenuo je kako je kritika rad oporbe. Postavio je tako pitanje da ako su sve županijske tvrtke i ustanove platile sve račune kako onda posluje bolnica koja je dio zdravstva s milijunskim dugovima. Također, postavio je pitanje kako može pohvaliti rad Župana ako tri mjeseca po odluci i raspolaganju državnim zemljištem on to ne proslijedi u Općinu Đulovac.

Mostov vijećnik Tomislav Kozina napomenuo je kako ga najviše u Izvješću najviše veseli, te hvali to i danas kao što je hvalio i prije, ulaganje u zdravstvo, a posebice školstvo jer je to ulaganje izravno u djecu i u njihovu i našu budućnost.

Vijećnik Matija Jasenko (D. Bajs NL) osvrnuo se na oporbu kojoj priznaje da nije bila protiv izgradnje bolnice već za dogradnju po virovitičkom modelu. Osobno poznaje, kako kaže, dosta medicinara koji bez problema putuju na posao za Zagreb jer im se isplati raditi u boljim uvjetima. Materijalni uvjeti su bitni a također bi možda omogućili i zapošljavanje i specijalizaciju kod nas a ne samo u Zagrebu. Apelira na Vladu da sufinanciraju bolnicu kao i onu u Puli, a ujedno i pohvaljuje nastojanje zadržavanja liječničkog kadra u vidu subvencija rata podstanarstva i kredita.

-Župan i Županija se trude koliko god mogu i ja iz ovo Izvještaja vidim da ide sve u dobrom smjeru. Naravno da uvijek može biti i bolje ali vjerujem da će na idućem Izvješću upravo tako i biti, zaključio je Jasenko.

Boro Bašljan (HSS) replicirao je Matiji Jasenku rekavši kako je jasno da će on hvaliti rad Župana, ali dodao kako oporba očekuje puno bolje. Pritom misli na dvije dvorane koje sedam godina nisu napravljene. Također Općine i Gradovi financiraju velik broj županijskih cesta u iznosu od 50%, dok Županija financira udruge koje su i manjeg lokalnog značaja, te bi se moglo to zamijeniti.

Vijećnik Zlatko Barila iz HSU napomenuo je kako će oni podržati ovo Izvješće. Tvrdi da župan Bajs ima viziju razvoja i program koji se stalno nadopunjuje. Već ono što se sad radi a što će doći u narednim Izvješćima je značajno a radit će se na tome da se to i ostvari.

-Vjerujem da će se županov entuzijazam nastaviti i da će bolnica nastaviti sa svojom izgradnjom. Unatoč nekim prognozama njen završetak ću i ja dočekati. Drago mi je da ona napreduje i da će nam svima služiti. Nemojmo se sad više prisjećati tko je bio „za“ a tko je bio „protiv“, bitno je da se bolnica gradi. Ljudski je griješiti i mi ćemo vam to oprostiti, ali nastavimo dalje, pozvao je Barila.

Vijećnica Anamarija Šepl Plentaj (HDZ) ponovila je kako je pohvalno da se subvencioniraju i liječnici i medicinske sestre ali postavila je pitanje zašto se medicinskim sestrama ne priznaje stručna sprema u županijskim bolnicama, te zašto se s ravnateljstvom se dogovori sistematizacija i da ih se plati za njihov rad jer u suprotnom neće ostati ovdje.

SDP-ova vijećnica Sandra Frčo rekla je u nastavku rasprave kako su ulaganja u zdravstvo značajna i veoma bitna. Od izgradnje bolnice, energetske obnove dijela bolnice, te podizanje kvalitete i usluge u primarnoj zaštiti da se ne mora iz udaljenijih dijelova za najsitnije pretrage putovati za bolnicu. Slijedom toga, i ostalih dijelova Izviješća, poručuje kako će podržati Izvješće.

Vijećnica Ines Šarić (GLAS) za kraj je poručila kako ulaganja u zdravstvo nikad dosta, i ujedno je i pohvalila šefa Stožera civilne zaštite tijekom krize vezane uz korona virus jer ipak dosad nitko na području naše županije nije zaražen.

Raspravu je završio župan Damir Bajs rekavši kako njegovo Izvješće znači ukupnost rada Županije ali je zakonom propisano da se ono tako zove i da se tako podnosi. Svakako njegov svakodnevni rad doprinosi dijelu toga. Zahvalio je svima koji sudjeluju u tim projektima.

-To su moji suradnici, pročelništva, djelatnici, ali i Regionalna razvojna agencija, i svi ravnatelji ustanova koji rade na tome i mnogi drugi. Mi zapravo gotovo imamo 100%-tnu prolaznost na prijavama projekata. S jedne strane to znači da mi radimo kako treba. Ono što želimo zapravo nije malo. Imamo ciljeve koje želimo provesti. To je da 90% učenika ide u novoobnovljene škole. Nismo daleko od toga. Preko 22% ih već ide. Do kraja provedbe obnove doći ćemo do tog cilja. Drugi smo po povlačenju sredstava iz Fonda za energetsku učinkovitost. Što se tiče zdravstva, htjeli smo građevinski obnoviti sve ambulante, i potom ih opremiti aparaturom. U prosjeku je potrošeno oko 200.000 kuna po ambulanti. Što se tiče gradnje bolnice, ona je isto bila cilj, a kad se izgradi postat će jasno što će se sve promijeniti nabolje, poručio je Bajs te nastavio:

-Ja sam župan cijele ove županije. Obišao sam sve Općine. Radimo neovisno o političkim okvirima. Sva djeca su jednaka i svi uvjeti moraju biti jednaki. Što se tiče poljoprivrede, svi zahtjevi koji su imali uvjete bili su odobreni. Nijedan nije odbijen jer nije bilo sredstava, naveo je župan Damir Bajs.

Također je naveo kako surađuju s Vladom, ponekad i s nekim lakše a ponekad teže. Ipak očekuju potporu Vlade za izgradnju bolnice. Bolnica i ostali projekti pokazuju egzaktne brojke u ovom Izvješću i njih nitko nije sporio, iako ih oporba, kako kaže Bajs, iznosi drugačije. Napomenuo je kako slijedom toga ne očekuje da svi prihvate Izvješće o radu, ali ciljevi koje su si on i Županija zadali su takvih kakve si nitko drugi od Županija nije zadao. Brojni ugovori koji su potpisani s liječnicima svjedoče o uspjehu subvencija za kredite i stanovanje, što znači da se radi na ostanku liječnika i da te mjere pokazuju rezultate. Među njima su i liječnici koji su došli iz drugih mjesta živjeti u ovu županiju, a mogli su odabrati neku drugu od susjednih pa nisu.

-Ciljevi koje smo si zadali nitko u Hrvatskoj nije. Hajdemo dovršiti ono što smo započeli! Ako nemamo visoke ciljeve ne možemo imati ni visoke rezultate, zaključio je župan Bajs.

Izvješća o radu župana Bjelovarsko-bilogorske županije za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2019. godine prihvaćeno je s 21 glasom za i 12 glasova protiv.Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.